ЗАКУСКА
Болярски тутманик
Прoдукти:1,5 кг брашно, 30 г мая, 1 ч.л. захар,1 ч.ч. свинска мас, половин пакетче краве масло, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 500 г сирене, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1/2ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в прясното мляко заедно със захарта и я оставяме да втаса. Отделяме един жълтък за намазване. След това замесваме тесто от останалите яйца, киселото мляко, втасалата мая, 1 непълна бутилка газирана вода, брашното, хлебната сода и солта. Оставяме тестото да втасва, докато удвои обема си. После разделяме тестото на 3 части. Всяка част разделяме на 3 топки и разточваме всяка топка на правоъгълна кора. Разстиламе кората върху намаслена повърхност поръсваме я с разтопената мазнина /смес от маста и маслото/ и с натрошено сирене. Отгоре слагаме втората кора и също поръсваме с мазнина и сирене. Накрая слагаме третата кора, поръсваме с мазнина и сирене и навиваме руло. По същия начин обработваме останалите две части от тестото. Така получаваме три рула, които навиваме като спирала в намаслена тавичка и ги оставяме да втасат. После ги намазваме с отделения жълтък, който сме разбили с малко олио, и печем тутманика около 1 час в умерено загрята фурна. Изваждаме готовия тутманик и го завиваме за 15 мин с кърпа.
ОБЯД
Кралска супа
Продукти за 4 порции: 30 г шунка, сварените гърди от 1 пиле, 2 твърдо сварени яйца, 1,5 л бульон, черен пипер, 200 г кисело мляко, сол, хляб, краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязаното на кубчета пилешко месо слагаме в супник, прибавяме нарязаните на кубчета шунка и яйца. Слагаме в топлия бульон разбитото кисело мляко, поръсваме с черен пипер и заливаме приготвените продукти в супника. При сервиране поднасяме отделно изпържени в масло кубчета хляб.
Пълнено телешко филе
Продукти за 5 порции: 750 г телешко филе, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 200 г кайма, 1 твърдо сварено яйце, 1 к.ч. вино, 2 с.л. кисело мляко, 1 1/2 ч.ч. бульон, 2 магданозени корена, 1 морков, 1 парче целина, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме по дължина и начукваме тънко /като пържола/ филето. Запържваме ситно нарязания лук с 2-3 с.л. олио. Прибавяме каймата и също я запържваме. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Прибавяме твърдо свареното яйце, нарязано на кубчета. Разбъркваме сместа и я разстиламе върху филето. Увиваме го на руло, завързваме го със здрав конец и го запържваме от всички страни до зачервяване в 5-6 с.л. олио. След това заливаме рулото с бульона, прибавяме магданозените корени, моркова и целината, нарязани на кубчета, и задушаваме на тих огън. Когато месото омекне, прибавяме виното и киселото мляко. Задушаваме на тих огън още десетина минути, след което изваждаме рулото от тенджерата, освобождаваме го от конците и го нарязваме на филии. Претриваме соса от задушаването през цедка, слагаме го да заври и заливаме с него месото.
Торта с мед и извара
Прoдукти: 250 г извара, 2 с.л. мед, 3 с.л. захар, 120 г брашно, 1 пакетче краве масло, 2 яйца, 1 ч.л. канела.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме тесто от брашното, маслото, захарта и 1 с.л. вода. Разточваме го в кръг и застиламе с него дъното на малка форма. Отделно смесваме изварата с меда, прибавяме разбитите яйца и половината канела, разбъркваме добре и разстиламе така приготвената смес върху тестото. Поръсваме с останалата канела и печем тортата 35 мин на слаба фурна.
ВЕЧЕРЯ
Киевски котлет
Продукти за 1 порция: 200 г бяло месо от пиле, половин пакетче краве масло, 1-2 с.л. олио, 1 яйце, 1 филия бял хляб, галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: От по-голямо пиле отделяме 2 филета от бяло месо, като едното е по-голямо, а другото – по-малко. Начукваме филетата с мокро дървено чукче, посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. Слагаме върху по-голямото филе едно парче масло и го покриваме с по-малкото. Загъваме краищата на голямото филе и оформяме котлета. Потапяме котлета двукратно в разбитото яйце и галетата и го пържим на маслена баня в олиото и останалото масло, докато получи златисто оцветяване. В същата мазнина изпържваме хлебната филия, която сме оформили като квадрат с вдлъбнатина от едната страна и леко смея поръсили с бульон. Слагаме изпържения котлет върху така приготвеното канапе и го заливаме с малко разтопено масло.
Орехово парфе
Прoдукти: 3 яйца, 6 с.л. пудра захар, 4 с.л. брашно; зa крема: 5 кофички кисело мляко, 250 г захар, 3 яйца, 3 с.л. какао, 1 ч.ч. ситно нарязани орехи, 1 с.л. желатин, 1 к.ч. сок от вишни
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците за блата със захарта на слаб огън, докато се сгъстят. С останалата захар и 1 с.л. гореща вода разбиваме белтъците на твърд сняг. Прибавяме ги с брашното в жълтъчената смес лъжица по лъжица като ги редуваме. Намазняваме и набрашняваме тортена форма, изсипваме в нея сместа и я печем в предварително загрята умерена фурна. Прецеждаме млякото през многослойна марля и заделяме 1 чаша за украса. На водна баня стопяваме желатина. На слаб котлон разбиваме жълтъците за крема с 2/3 от захарта и какаото. Щом се сгъсти, сваляме от огъня, но продължаваме да бъркаме. Прибавяме млякото и разтопения и изстинал желатин и избъркваме много добре. Прибавяме орехите и разбитите на твърд сняг с останалата захар белтъци. Отново разбъркваме. Изсипваме крема върху изстиналия блат и оставяме десерта в хладилника да желира. Преди сервиране разбъркваме заделеното мляко с вишневия сок и шприцоваме върху десерта розички.
Още в древен Египет, а и във Финикия, било познато изкуството за правене на стъкло. Но първата си сериозна победа стъклото завоюва, когато от материал за практически нужди се превръща в мощно оръжие з...
Една от най-характерните особености на дворните овощни градини е, че в тях се засаждат различни видове и сортове. Тяхното основно предназначение е да задоволят семейните нужди с пресни и за преработка...
Защо жените нежно целуват любимия, а понякога са готови да се нахвърлят с юмруци? Оказва се, и настроението, и самочувствието на прекрасния пол зависи от фазите на менструалния цикъл. Животът на...
Късна есен, пред прага на зимата сме. Къде и как да презимуват цветята ни? Ще ви разкажа приказка за трима братя и една сестра от рода Пеларгониум. Те тръгнали по света от Южна Африка, където оставили...