Още рецепти » 05 декември

 05 декември

ЗАКУСКА

Милинки

Прoдукти: 700 г брашно, 20 г мая за хляб, 2 ч.ч. прясно мляко, 5 с.л. разтопено краве масло, 1/2ч.л. сол; зa заливката: 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 3 с.л. разтопено краве масло, 2 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в прясното мляко и оставяме да престои няколко минути. После омесваме меко тесто от брашното, млякото с маята, разтопеното масло и солта. Оставяме го да втаса на топло. От втасалото тесто оформяме топчици, колкото малки яйца, и ги нареждаме една до друга в намаслена тава. Върху всяка топчица правим малка вдлъбнатина. Отделно разтваряме захарта в млякото за заливката. Прибавяме натрошеното сирене и разтопеното масло и разбъркваме. Заливаме милинките с тази смес и ги печем в умерено загрята фурна. Поднасяме ги топли.

ОБЯД

Чорба от глава на шаран

Прoдукти: 1 глава от средно голям шаран, 1/2к.ч. олио, 1 морков, 1 парче целина, 1/2к.ч. ориз, 1-2 домата, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 жълтък, смлян черен пипер, магданоз, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на колелца, целината - на тънки и дълги ивици, а доматите - на четвъртинки. Прибавяме дафиновия лист и зърната черен пипер, посоляваме, заливаме с 1 л вода и варим, докато зеленчуците омекнат. Прецеждаме бульона и слагаме в него рибената глава и ориза. Варим още 20 мин, посоляваме и застройваме с жълтъка, който сме разбили заедно с киселото мляко. Поръсваме готовата чорба със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз, подправяме я с лимонов сок и поднасяме, като главата сервираме в отделна чиния, а топлата чорба – в супник.

Шаран, пълнен с орехи

Прoдукти: 1 шаран, 1 к.ч. олио, 3-4 глави лук, 1 глава целина, 3 моркова, 2-3 домата, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.ч. смлени орехи, 1 дафинов лист, 1 лимон, 1 ч.ч. настърган кашкавал, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме шарана отвътре и отвън и го оставяме да престои 30 мин. Сгорещяваме олиото и последователно запържваме ситно нарязания лук, морковите и целината, нарязани на кубчета, и ситно нарязания чесън. Посоляваме, прибавяме дафиновия лист и сипваме обелените и настъргани домати. Задушаваме и прибавяме орехите, ситно нарязан магданоз и черен пипер. С част от тази смес пълним шарана, зашиваме отвора и го слагаме в тавичка. Останалата орехова смес разстиламе върху рибата. Отгоре слагаме резенчета от обеления лимон. Печем 40 мин в умерена фурна. Накрая поръсваме настъргания кашкавал и запичаме още малко във фурната.

Баклава

Прoдукти: 0.5 кг фини кори за баница, 0.5 кг орехови ядки, около 400 г масло, 1 ч.ч. захар, канела; зa сиропа: 4 ч.ч. захар, 2.5 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. мед, лимонова кора, канела, 1-2 зрънца карамфил

Нaчин на приготвяне: Смесваме едро счуканите орехи с 1 ч.ч. захар и 1 ч.л. канела. Намазваме тавата, в която ще печем с масло и разстиламе в нея половината от корите, като всяка една мажем с разтопено масло. Наръсваме със сместа с орехите и нареждаме втората половина кори. Надупчваме с вилица баклавата и отгоре я заливаме с 1.5 ч.ч. разтопено масло. Печем в предварително загрята на 180°С фурна около час и половина. Докато се пече, възвираме водата и захарта за сиропа. Щом захарта се стопи, прибавяме меда, канелата, лимоновата кора и карамфила и варим още 15-20 мин. Баклавата се сиропира докато е топла.

ВЕЧЕРЯ

Рибник

Прoдукти: 1 по-голям шаран, 7-8 глави лук, 1 чушка, 1 домат, 1 ч. ч. счукани орехи, чубрица, черен пипер, сол, олио; зa тестото: 1 кг брашно, мая, колкото половин кибритена кутийка, 1 с. л. оцет, 1 с. л. олио, сол, хладка вода.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и нарязваме лука, чушката и домата. Изпържваме сместа в олио до омекване. След като я свалим от огъня, прибавяме смлените орехи, чубрицата и черния пипер. Размесваме добре и посоляваме на вкус. С тази смес напълваме предварително добре почистения е посолен отвсякъде шаран. Зашиваме шарана.
Изсипваме в подходящ съд 3/4 ч. ч. хладка вода. Слагаме в нея маята, 1 щипка сол и 2 ч. л. брашно. Разбиваме сместа на гъста боза и я оставяме за 10 минути на топло, за да втаса маята. Изсипваме брашното в подходяща тава, правим кладенче в средата му и сипваме вътре втасалата мая, хладка вода и още малко сол. Омесваме меко тесто, което разделяме на две и разточваме две доста дебели кори. Слагаме първата в намаслена тавичка, намазваме я с олио и отгоре поставяме напълнения шаран. Покриваме с втората кора. Ако е останало от плънката, нареждаме я около рибата. Оформяме тестото с нож, очертавайки главата и оформяйки люспите. Намазваме отгоре с олио и печем рибника около 2,5 ч в умерена фурна.

Парфе с какао

Прoдукти: 4 яйца, 80 г захар, 80 г брашно, 1 с.л. какао, 1 с.л. смлени орехи, 3-4 с.л. настърган шоколад за поръсване; зa крема: половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 голяма кофичка сметана, 3 яйца, 2 с.л. желатин, 1 ч.ч. смлени орехи.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта и последователно прибавяме какаото, смлените орехи и брашното. Разбъркваме добре, изсипваме сместа в тавичка, покрита с хартия, и изпичаме блата в умерена фурна. Накисваме желатина за крема в 1 к.ч. вода, след което го държим на огъня, докато се разтвори. Разбиваме маслото със захарта и прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме сметаната и прибавяме към нея желатина, орехите и разбитите белтъци. Внимателно съединяваме двете смеси и разстиламе крема върху блата. Поръсваме настъргания шоколад и слагаме парфето за 2 часа в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Петродворец – феерия от злато и водни струи

Когато Петър Велики се възкачва на престола, той има ясната цел да ориентира изостаналата Русия към модернизиращата се Европа. Той реорганизира и осъвременява армията, превръща страната си в морска си...

Поставете сами ламинат у дома си

Преди да пристъпите към монтиране, ламинираният паркет трябва да лежи в средата на стаята в продължение на 48 часа при стабилна температура по-висока или равна на 18 градуса и относителна влажност не ...

Как да засилим действието на антибиотиците

Когато се разболеем, ние обикновено се хващаме за антибиотиците или други медикаменти, за да свалим температурата. Щом това стане, се успокояваме и смятаме, че сме оздравели. Възпалителният процес оба...

Избрано от турската кухня

Супа от маруля с ориз Прoдукти: 2 средно големи марули, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Накисва...

Начало