Още рецепти » 13 юни

 13 юни

ЗАКУСКА

Тиганици от сухари

Прoдукти: 300 г сухари от бяло брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 3 с.л. захар, 2 ябълки, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сухарите на ситно и ги накисваме в млякото. След 30 мин прибавяме обелените и настъргани ябълки, захарта и разбитите яйца. Оформяме от сместа тънки питки, които изпържваме в сгорещената мазнина.

ОБЯД

Дряновска гъбена чорба

Продукти за 4-6 порции: 500 г пресни печурки, 3-4 глави лук, 1 морков, 4 с.л. ориз, 1 с.л. пресен девисил, 1 с.л. прясна мащерка, 2 с.л. оцет, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, а гъбите - на малки парченца. Пускаме всичко в 1 л вряща подсолена вода. Прибавяме настъргания на ситно ренде морков. Варим 30 мин на умерен огън и прибавяме ориза. Продължаваме да варим на умерен огън и когато оризът набъбне, прибавяме ситно нарязаните пресни ароматни треви. Подправяме с оцет и с черен пипер.

Зелен фасул със сирене

Продукти за 4 порции: 1 кг зелен фасул, 3-4 с.л. олио, 100 г сирене, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеления фасул на парченца и го сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме и го разстиламе в намаслена тавичка. Поръсваме с натрошеното сирене и олиото. Заливаме ястието с разбитите в млякото яйца и печем 30 мин в умерено загрята фурна. Преди поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.

Баклава с грис

Прoдукти: 3 пакетчета /18 броя/ фини кори, 50 г грис, 5 г сакъз /дъвка/, 1 1/2 пакетчета краве масло, 200 г орехови ядки, 700 г захар, 3 ч.ч. вода.

Нaчин на приготвяне:Препичаме гриса в сух тиган до розово и смесваме със счукания сакъз. В тавичка нареждаме последователно корите, като върху всяка кора ръсим грис. Върху шестата и върху дванадесетата кора вместо грис поръсваме счуканите орехови ядки. Нарязваме корите на фигури и заливаме с врящо краве масло. Печем баклавата в умерена фурна до порозовяване. След това оставяме да изстине и заливане със сироп, който сме приготвили от водата и захарта и сме го варили 20 мин. Поднасяме баклавата след 1 денонощие.


ВЕЧЕРЯ

Панирани пресни картофи

Прoдукти: 10 средно големи пресни картофа, 150 г шунка, 2-3 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. галета, 2-3 яйца, сол, 1 пакетче масло.

Нaчин на приготвяне: Варим картофите в подсолена вода до полуомекване. Обелваме ги и нарязваме на филии, дебели около 1 см. Нарязваме на много ситно шунката и я смесваме с брашното и галетата. Отделно разбиваме яйцата. Овалваме картофените колелца в сместа от шунката и галетата, а след това ги потапяме в разбитите яйца. Пържим ги в силно сгорещено масло.

Кисел от череши

Прoдукти: 1 кг череши, 4 с.л. нишесте /или брашно/, захар на вкус, ванилия /или канела/ за ароматизиране.

Нaчин на приготвяне: Измиваме черешите и ги почистваме от костилките. Сваряваме ги в 1,5 л вода и докато са още топли, ги претриваме през цедка. Размиваме в малко вода нишестето /или брашното/ и го прибавяме към черешовия сок. Подслаждаме сместа със захар на вкус и слагаме да ври, докато се посгъсти. Ароматизираме готовия кисел с канела или ванилия и още топъл го разсипваме в широки стъклени чашки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Студени супи

Азербайджански таратор Прoдукти: 1 кг кисело мляко, 500 мл вода, 1 яйце, 2 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 1 връзка копър, 1 връзка зелен кориандър, 1 връзка спанак (250-300 г), малко пресен джоджен. Нa...

Аристократизмът, вплетен в замъка Друмонд

Шотландия – страна на гайдите, благородническите кланове и замъците. Трудно е човек да направи връзката между колорита и изтънчеността на една формална градина и суровия климат на тази северна страна....

Терасите и ландшафтния дизайн

Тераси наричаме откритите площадки, малко приповдигнати над земята или намиращи се на едно ниво с нея. На градинските или дворни участъци тези площадки играят значителна роля като декоративен елемент....

Гостите си отиват, петната остават...

Не бива да ограничавате празничната маса с бяло вино, варено пилешко и ориз, за да избегнете последствията от гощавката върху любимия килим или върху дивана. Предлагаме ви едно универсално ръководство...

Начало