ЗАКУСКА
Солен кекс със сусам
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 5 с.л. разтопено краве масло, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. брашно, 200 г сирене, 1-2 с.л. сусам.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме разтопеното масло, киселото мляко, в което сме разтворили содата, половината настъргано сирене и накрая – брашното. Забъркваме гладко тесто и го изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре поръсваме с останалото настъргано сирене и сусама. Печем кекса в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Телешко варено
Продукти за 4-5 порции: 300 г телешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 3-4 корена от магданоз, 1 глава лук, 5-6 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, заливаме го със студена вода и слагаме да се вари. Когато възври, посоляваме. Изчакваме месото да поомекне и прибавяме цялата глава лук и едро нарязаните моркови, целина и корени от магданоз. Продължаваме да варим на умерен огън. Малко преди да отстраним от огъня, слагаме едро нарязаните картофи и домати. Доваряваме и поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз.
Гювеч с ориз
Продукти за 4 порции: 700-800 г месо, 2 глави лук, 150 г домати, 2 пакетчета краве масло, 1 ч.ч. ориз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме, нарязваме на парчета месото и ги нареждаме в пръстен гювеч. Посоляваме и поръсваме с червения пипер. Прибавяме нарязания на дребно лук, обелените и нарязани домати и маслото. Слагаме гювеча в умерена фурна. По време на печенето лукът и доматите печти се стопяват. Когато месото омекне и започне да се къса, прибавяме ориза /неумит, но пресят и добре почистен от примеси/. Наливаме 3 ч.ч. гореща вода и разбъркваме. Печем гювеча, докато набъбне оризът. При изстиването оризът поглъща част от сока на ястието, ето защо трябва да извадим гювеча от фурната, докато има още сок. Така приготвения ориз има розов отенък и приятен вкус.
Какаов сладкиш с ябълки
Прoдукти: 2-3 ябълки, 2 с.л. грис, 2 яйца, 50 г захар, 1 с.л. какао, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, настъргваме ги на ситно ренде и ги смесваме с гриса. Разбиваме жълтъците със захарта и последователно прибавяме какаото, ябълките и разбитите белтъци. Разбъркваме внимателно и изсипваме сместа в намаслена форма за кекс. Печем в слаба фурна. Поръсваме готовия сладкиш с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Телешко вретено с орехи и гъби
Продукти за 5 порции: 1кг телешко филе, 10 мариновани гъби, 2 с.л. орехови ядки, 1/2 връзка лук, 1с.л. краве масло, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Начукваме филето с чукче и го поръсваме със сол, черен пипер и част от маслото. Отгоре разстиламе ситно нарязаните гъби, лук и орехи. Навиваме месото на вретено, намазваме го с останалото масло и го изпичаме на скара.
Крем със смокини, лешници и сусам
Прoдукти: 1 ч.ч. нарязани сушени смокини, 1 к.ч. печен сусам, 1 к.ч. счукани лешници, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 1щипка анасон, 1 щипка риган, кокосово брашно.
Нaчин на приготвяне: Сипваме водата и захарта в дълбок съд и ги слагаме да поврат на огъня около 15 мин, като бъркаме, за да се разтвори захарта. След това прибавяме нарязаните смокини и варим на тих огън още 30 мин. После поръсваме с анасона и ригана и варим още 10 мин. Накрая отстраняваме от огъня и прибавяме счуканите лешници и изпечения сусам. Разливаме крема в стъклени купички и го оставяме поне за 3 часа в хладилник. Преди поднасяне поръсваме с кокосово брашно.
ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА Туршия от вишни Прoдукти: 5 кг вишни, 1 кг захар, 1 л оцет, 1,5 л вода, по-1-2 цветчета карамфил и щипка канела за всеки буркан. Нaчин на приготвяне: Почиства...
Стресът не е приоритет единствено на възрастните, а нервното напрежение в училище е не по-малко от това в работата. Контролни, изпити, трудни домашни - как да помогнем на децата да запазят душевното с...
Шоколадов сладолед Прoдукти: 250 г сухо мляко, 5 с.л. какао, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 1 ч.ч. изпечени и смлени бадемови ядки, 4 яйца, 500 г сладка смет...
Левизията е растение, което е предназначено за каменисти места и идва от Северна Америка. От голямата листна корона излизат фини стъбла, по които като съзвездия блестят бледорозови или яркорозови цвет...