Още рецепти » 13 ноември

 13 ноември

ЗАКУСКА

Кекс с гъби

Прoдукти: 4 ч.ч. брашно, 4 яйца, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпулвер, 150 г гъби, 100 г сирене, 2 стръка пресен лук, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно с млякото. Прибавяме малко сол, по-голямата част от олиото и пресятото с бакпулвера брашно. Забъркваме гъсто тесто за кекс. Нарязваме лука и гъбите на ситно и ги запържваме в останалата мазнина. После ги отцеждаме от мазнината и ги смесваме с натрошеното сирене. Изсипваме половината от тестото в намаслена кексова форма. Разпределяме отгоре плънката и покриваме с останалото тесто. Печем кекса в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Млечна супа с карфиол

Прoдукти: половин глава карфиол, 2 ч.ч. прясно мляко, 50 г пушено сирене, 2 с.л. краве масло, 1 ч.л. брашно, черен пипер, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на малки китки и го задушаваме до омекване. Сипваме млякото и доваряваме на тих огън. Запържваме брашното в маслото, изчакваме да поизстине, разреждаме с малко студена вода и при непрекъснато бъркане сипваме в супата. Сваляме от огъня, добавяме ситно настърганото пушено сирене и посоляваме. При сервиране подправяме с черен пипер и лимонов сок.

Мусака с ябълки

Прoдукти: 1 кг кайма, 1-2 ябълки, 1 глава лук, 2 ч.ч. прясно мляко, 50 г галета, 1 с.л. олио, 25 г краве масло, 50 г нарязани бадеми, 100 г стафиди, 4 яйца, 1 лимон, 1 с.л. лют червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме галетата в прясното мляко. Загряваме маслото и запържваме в него ситно нарязания лук, обелените и нарязани на кубчета ябълки и червения пипер. Прибавяме каймата, разбъркваме и пържим още 1-2 мин. Отцеждаме галетата и я добавяме към каймата заедно с бадемите, стафидите, сока и настърганата кора от лимона, 1 яйце, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме добре, разстиламе сместа в тавичка и притискаме плътно към дъното и стените на съда. Разбиваме останалите яйца с млякото, отцедено от галетата, заливаме мусаката с тази смес и печем в умерено загрята фурна.

Сусамов сладкиш

Прoдукти: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.ч. брашно, 4 с.л. сусам, 3 с.л. счукани орехови ядки, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 1/2 ч.л. канела, сол, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме последователно олиото, киселото мляко, в което сме разтворили содата, сусама, орехите, подправките и брашното. Посоляваме и омекваме меко тесто, което изсипваме в намаслена и набрашнена тавичка. Печем в умерено загрята фурна. Поръсваме готовия сладкиш с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Ориенталски гювечета

Продукти за 1 порция: 100 г кайма, 2 с.л. нарязан лук, 2 с.л. прясно мляко, 1-2 яйца, краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме каймата с подправките и млякото и оформяме тънко кюфте. Поставяме го в намазано с масло гювече и го разплескваме, така че да покрие освен дъното и част от стените на гювечето. Печем в умерена фурна до зачервяване. След това счупваме 1-2 яйца в средата на кюфтето и печем до побеляване на белтъка.

Панирани круши

Прoдукти: 8 круши, 2 яйца, 3-4 с.л. брашно, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри круши, обелваме ги, издълбаваме ги и ги сваряваме в подсолена вода. /Когато крушите са меки, не е необходимо да се варят./ Нарязваме ги напречно на кръгчета с дебелина около 5 мм и ги подсушаваме. Потапяме ги в гъста смес от разбитите с брашното яйца и ги пържим в дълбок съд със силно сгорещена мазнина. Поднасяме крушите топли, поръсени с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Консервиране на тиквички

Кьопоолу от тиквички Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената ...

Райска птица в саксия

Цезалпиниите (Сaesalpinia) са род красивоцъфтящи тропически растения обхващащ около 100 вида дървета, храсти и лиани разпространени в тропическите и субтропически части на земното кълбо. Принадлежат к...

Каква е дажбата от калций за децата?

Специалистите наричат калция минерал на дълголетието. Необходим е както на възрастните, които предпазва от остеопороза, високо кръвно, сърдечно-съдови заболявания и т. н., така и на децата - за изгра...

9 месеца очакване

Бременността е период на дълбоки промени. Не само майката, но и бащата преживяват с вълнение тези дълги, неповторими 9 месеца. Всеки по свой начин очаква новия член на семейството. 1 МЕСЕЦ М...

Начало