ЗАКУСКА
Топли сандвичи с пилешко месо
Продукти за 5 порции: 10 филийки хляб, 200 г сварено или пушено пиле, 100 г кашкавал, 2 с.л. майонеза, 50 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Намазваме филийките с маслото и разстиламе отгоре смес от наситненото пилешко месо, настъргания кашкавал и майонезата. Запичаме в силна фурна и поднасяме веднага.
ОБЯД
Сурова супа от домати
Продукти за 4 порции: 1 кг добре узрели домати, 1 глава лук, 3-4 листа целина, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Посоляваме и прибавяме ситно настъргания лук и ситно нарязаните листа от целина. Захлупваме съда и оставяме сместа да престои около 1 час. След това претриваме през цедка и разреждаме супата с вода до желаната гъстота. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Пълнени тиквички с риба
Продукти за 4 порции: 4 тиквички, сол, черен пипер, 1 връзка зелен лук, 1 с.л. краве масло, 200 г рибно филе, 30 г грис, 1 с.л. ситно нарязан копър, 2 яйца, 2 домата, 4-5 с.л. зеленчуков бульон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на малки парченца отрязаните капачета на тиквичките. Издълбаваме тиквичките и ги бланшираме 4-5 минути в подсолена вода. Оставяме да се отцедят и после поръсваме отвътре със сол и черен пипер. Нарязваме лука на пръстенчета и го задушаваме в маслото. След като изстине, го разбъркваме с накъсаната риба, гриса, яйцата, черния пипер, копъра и нарязаните на ситно домати. Пълним тиквичките със сместа. Сипваме в тавичка капачетата им, останалите домати и зеленчуковия бульон. Захлупваме и печем 30 мин при 200°С.
Кадаиф с орехови ядки
Прoдукти: 300 г кадаиф, 50 г краве масло, 2 к.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар, 4 ч.ч. вода, 1 пакетче ванилия, 1/2 ч.л. лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе половината от кадаифа на равномерен пласт в тавичка и поръсваме с ореховите ядки. Върху ядките разстиламе останалия кадаиф и поръсваме с разтопеното масло. Печем в умерена фурна, докато сладкишът добие златист цвят. Оставяме да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от захарта, водата, ванилията и лимонената киселина.
ВЕЧЕРЯ
Зеле с кренвирши
Продукти за 4 порции: 1 средно голяма зелка, 400-500 г кренвирши /или наденички/, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1/2ч.л. ким, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме кренвиршите, нарязваме ги на парчета и ги запържваме леко в част от мазнината. Изчистваме горните листа на зелката, нарязваме я на едри парчета, като отстраняваме кочана и твърдите части. Посоляваме, заливаме с малко вряла вода /или бульон/ и задушаваме на тих огън, докато омекне. Отделно в останалата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме брашното и също го позапържваме. Поръсваме запръжката с ким и червен пипер и я изсипваме върху зелето. Наливаме още малко гореща вода /ако е необходимо/ и варим на още 10-15 мин, докато остане на мазнина. Изсипваме готовото зеле в широка чиния и върху него нареждаме изпържените кренвирши.
Плодова салата от круши
Прoдукти: 400 г круши, 25 г захар, половин лимон, 30 г стафиди, 50 г бадеми или орехи.
Нaчин на приготвяне: Обелените и почистени от семките круши нарязваме на филийки, поръсваме със захарта и напръскваме с лимоновия сок. Оставяме да престоят 30 минути на хладно. Поднасяме в стъклени чаши, поръсени със стафидите, счуканите бадемови или орехови ядки и настърганата лимонова кора.
Лицето издава,че не ни достигат витамини, прекаляваме с кафето и пренебрегваме зеленчуците. А също, че сме изнервени, недоспали, препушили, занемарили сме спорта и все отлагаме покупката на качествена...
Видът плейоне формозан произхожда от Тибет. Там той успява да цъфти разкошно по скали, обхванати от мъхове, или върху стъбла и клони на загинали дървета. Затова е подходящ за отглеждане в алпинеуми ил...
Сос Болонезе Прoдукти: 200 г телешко месо, 200 г говеждо месо, 100 г шунка или варен бекон, 50 г сушени гъби, 1 голяма глава лук, 1 морков, 1 стрък целина, 5 с.л. краве масло, 3 с.л. зехтин, 1 к....
Приказната екзотична градина на Монако, една от туристическите атракции на града, е разположена на отвесните скали над самия град с изглед към прекрасния средиземноморски залив. Посетителят не само се...