Още рецепти » 25 май

 25 май

ЗАКУСКА

Питки с кайма

Прoдукти: 500 г готово тесто, 500 г кайма, 200 г сирене, 250 г кашкавал, 3 яйца, 3-4 лъжици олио, 2 лъжици кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на 20 еднакви части и от всяка оформяме топка, а после я разточваме на питка с диаметър 12-13 см. Омесваме каймата с натрошеното сирене, кашкавала, яйцата (отделяме 1 жълтък), олиото, киселото мляко, черния пипер и сол на вкус. Разделяме каймата на 10 равни части и всяка слагаме върху една от десетте питки във форма на сплескано кюфте. Покриваме с останалите десет питки и защипваме краищата им добре. Нареждаме питките една до друга в намаслена тава, намазваме с разбитото яйце и ги печем в умерена фурна 35 минути.

ОБЯД

Кремсупа от пиле и картофи

Прoдукти: 1/2ч.ч. разтопено масло, 1/2ч.ч. брашно, 1 глава лук, 1 връзка зелен лук, 2,3л. сметана, 1л. мляко, 3ч.л. кимион, 2ч.л. сол, 2ч.л. черени пипер, 2ч.л. чесън на прах, 2ч.л. мащерка, 4 картофа, 1бр. пилешки гърди, 1 връзка магданоз.

Нaчин на приготвяне: Обелваме и нарязваме на кубчета картофите. Нагряваме маслото на умерен огън, прибавяме брашното и нарязаният на ситно лук и задушаваме 5 мин. Прибавяме сметаната, 2 ч.ч. вода, мляко, кимион, сол, пипер, чесън, мащерка, картофите и нарязаното на кубчета пиле. Оставяме супата да къкри на бавен огън 1 час. Преди сервиране подправяме с магданоз.

Агнешки главички в шкембе

Продукти за 4 порции: 4 агнешки шкембенца, 4 агнешки главички, 4-5 глави лук, 300 г агнешки момици, 100 г сланина, 3-4 скилидки чесън, 1 пакетче краве масло, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го смесваме с нарязаните на малки парченца момици, ситно нарязаната сланина, накълцания чесън, червения пипер, наситнен магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разтваряме челюстите и пълним устата на всяка главичка с тази смес. Слагаме по парче масло, увиваме всяка главичка в шкембе и го зашиваме. Нареждаме шкембенцата в намаслена тавичка, наливаме топла вода до 1/3 от височината им и печем в умерена фурна, като от време на време доливаме по малко топла вода.

Ягодов сладкиш

Прoдукти: 1 кг ягоди, 2 с.л. краве масло, 1 кофичка кисело мляко, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар, 2 яйца, 1 ч.л. бакпулвер, 1 кофичка сметана, 1 с.л. захар за сметаната, настъргана кора от половин лимон, галета за ръсене на формата.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме много добре маслото със захарта, докато получим крем. При постоянно бъркане прибавяме едно по едно яйцата. След това прибавяме киселото мляко и брашното, пресято заедно с бакпулвера. Накрая добавяме настърганата лимонова кора. Разбъркваме добре, докато получим равномерна гъста каша. Изсипваме сместа в добре намазана с масло и поръсена с галета кръгла тавичка или форма за торта. Печем сладкиша около 30 мин в умерена фурна, изваждаме от тавичката и оставяме да изстине. Отгоре намазваме на пласт с дебелина около един пръст разбитата сметана, към която сме прибавили 1 с.л. захар. Отгоре нареждаме ягодите, които предварително сме измили добре и сме отцедили.

ВЕЧЕРЯ

Калцоне

Прoдукти: 80 г масло, 5 яйца, 250 г брашно, 250 г кисело мляко, 250 г шунка, 1 глава лук, 2 с.л. олио, 50 г настърган кашкавал, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз, малко галета

Нaчин на приготвяне: От маслото, 1 жълтък, брашното, 1 щипка сол и 3-4 с.л. кисело мляко замесваме средно меко еластично тесто, което разделяме на две. От по-голямата част разточваме тънка кора, с която застиламе дъното и стените на намаслена и набрашнена тавичка. Плънката приготвяме като наситняваме шунката, прибавяме нарязания на ситно и изпържен в олиото лук, 3 яйца, настъргания кашкавал, останалото мляко и подправките. Разбъркваме добре и разстиламе върху кората. Отгоре покриваме с останалата кора, прищипваме добре краищата, набождаме повърхността с вилица, намазваме със жълтък и печем в умерена фурна.

Крем “Ванилия” с нишесте

Прoдукти: 2 ч.ч.прясно мляко, 15 бучки захар, 3 с.л. нишесте, 2 яйца, 1 прах ванилия, 1 ч.ч. вода.

Нaчин на приготвяне: Разтапяме бучките захар в млякото, добавяме половината от водата. В другата половина от водата размиваме нишестето, прибавяме яйцата и разбиваме. След това сипваме сместа в млякото. Слагаме на огъня и бъркаме, докато се сгъсти добре. Сваляме от огъня, прибавяме ванилията, разбъркваме и наливаме в предварително намокрени с вода чаени чаши, които запълваме до средата. Преди да поднесем, обръщаме всяка чашка в отделна чинийка и заливаме с някакъв сироп или сладко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Млякото и соковете са несъвместими с някои лекарства

Доста родители са свикнали да дават на децата си най-различни медикаменти, разтворени в мляко или в прясно изцеден плодов сок. Това обаче може да направи лекарствата по-малко ефикасни или обратното, д...

Пазете гласа си

Ако някоя прекрасна сутрин се събудите и вместо да заговорите нормално, започнете да шептите, ако вечер ви се случва да боботите като оперен бас или ако изведнъж установите, че не сте в състояние да п...

Райска птица в саксия

Цезалпиниите (Сaesalpinia) са род красивоцъфтящи тропически растения обхващащ около 100 вида дървета, храсти и лиани разпространени в тропическите и субтропически части на земното кълбо. Принадлежат к...

И във вашия двор може да цъфне магнолия

Има около 80 вида магнолии, разпространени в топлите области на Източна и Югоизточна Азия и южните и югоизточни райони на Централна Америка. Въпреки субтропичния си произход, някои видове се чувстват ...

Начало