Още рецепти » 30 май

 30 май

ЗАКУСКА

Свихи със спанак и сирене

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 кубче мая, 1 к.ч. олио, сол; зa плънката: 500 г спанак, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко вода и оставяме да престои 5-6 мин. От пресятото брашно, затопленото мляко, маята, олиото и малко сол омесваме средно твърдо тесто. Оставяме го на топло да втасва. Разточваме втасалото тесто и го разрязваме на квадратчета със страна 4-5 см. Нарязваме спанака на ситно, попарваме го в гореща вода и го отцеждаме. Сгорещяваме мазнината и леко запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме спанака и задушаваме 5-6 мин. Посоляваме и прибавяме натрошеното сирене, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Слагаме от плънката в средата на всяко квадратче. Сгъваме краищата им към средата и ги притискаме един в друг, така че да получим бохчичка. Нареждаме свихите в намаслена тавичка и печем, докато порозовеят.

ОБЯД

Агнешка чорба с кус-кус

Прoдукти: 500 г агнешко месо от гърдите, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 връзка джоджен, 1 к.ч. кус-кус, 3 с.л. олио, 1 ч.л. кимион, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца. Задушаваме го в олиото и малко вода. Прибавяме едро нарязаните чесън и лук. Заливаме с 1-1,5 л гореща вода, посоляваме и варим 15 мин на тих огън. Добавяме кус-кус, варим още 15 мин и отстраняваме от огъня. Поръсваме готовата чорба с черен пипер, ситно нарязан магданоз и кимион.

Агнешки главички в шкембе

Прoдукти: 4 агнешки шкембенца, 4 агнешки главички, 4-5 глави лук, 300 г агнешки момици, 100 г сланина, 3-4 скилидки чесън, 1 пакетче краве масло, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го смесваме с нарязаните на малки парченца момици, ситно нарязаната сланина, накълцания чесън, червения пипер, наситнен магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разтваряме челюстите и пълним устата на всяка главичка с тази смес. Слагаме по парче масло, увиваме всяка главичка в шкембе и го зашиваме. Нареждаме шкембенцата в намаслена тавичка, наливаме топла вода до 1/3 от височината им и печем в умерена фурна, като от време на време доливаме по малко топла вода.

Торта „Капучино”

Прoдукти: 10 яйца, 300 г брашно, 250 г захар, 2 с.л. какао, 1/2 ч.л. сол; за крема: 1 л сладкарска сметана, 1-2 с.л. капучино на прах; зa сиропа: 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 20 мл ром (или есенция); крокан и шоколадови формички за украса.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците на яйцата. Към жълтъците прибавяме захарта, към белтъците солта и разбиваме поотделно. След това ги смесваме, като внимателно разбъркваме само в една посока. Добавяме пресятото брашно и какаото. Полученото тесто изсипваме върху застлана с хартия форма за торта (с махащи се стени) Печем блата на 180°С до готовност. Изваждаме от фурната, оставяме да изстине и го разрязваме хоризонтално на 3 части. Получените 3 блата сиропираме със захарния разтвор и слепваме помежду им с разбитата сладкарска сметана. По желание половината от нея можем да оцветим с капучино или какао. Отстрани и в средата декорираме тортата с крокан. Отгоре нареждаме готови шоколадови формички.

ВЕЧЕРЯ

Татарски кюфтета на скара

Прoдукти: 1 кг кайма, 2 глави лук, 1-2 люти чушки, 200 г кашкавал, 1 щипка червен пипер, 1 щипка черен пипер, 1 щипка кимион, 1 щипка сода бикарбонат, 1 щипка чубрица, 1 к.ч. червено вино,1 бутилка газирана вода, сол.

Нaчин на приготвяне: Омесваме много хубаво каймата с подправките, настърганите лук и кашкавала, нарязаните на ситно чушки и виното. Оформяме кюфтета и ги оставяме 1 час в хладилника. После ги печем върху намазнена със сланина скара, като по време на печенето ги пръскаме с газирана вода.

Крем “Дипломат”

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 10 яйца, 350 г захар, 15 ч.л. желатин / 5 пакетчета/, 2-3 с.л. брашно, 2 ванилии, 1 малка кофичка сметана, захаросани плодове, нарязани и леко запечени бадеми, 2 с.л. какао.

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, половината захар, жълтъците, ванилията и млякото и сгъстяваме на умерен котлон като бъркаме непрекъснато в една посока с дървена лъжица. Накисваме желатина да набъбне с хладка вода и го стопяваме в горещия крем, който сме свалили от котлона. Оставяме да поизстине. Разбиваме белтъците и сметаната на твърд сняг с остатъка от захарта и ги прибавяме в крема. Разделяме сместа на две части. В едната разбъркваме добре какаото. Обливаме с вода подходяща форма, може и пудингова с дупка в средата. Изсипваме първо от кафявия крем, наръсваме със счукани бадеми, слагаме от захаросаните плодове, покриваме с бял крем, пак слагаме плодове и ядки и така до изчерпване на крема. Оставяме в хладилника добре да стегне. Поднасяме го наръсен с парченца бадеми и гарниран с разбита сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Когато очаквате наследник

Въпреки че ходенето пеша влияе благотворно върху всички нас през различните етапи от живота ни, то е особено полезно за бременните жени през първите 6 месеца от щастливото очакване. Ходенето кара да р...

Есенни гювечи

Гювеч със зеленчуци и картофи Прoдукти: 600 г картофи, 2-3 глави лук, 1 глава целина, 1 по-малка прясна зелка, 1-2 моркова, 1 ч.ч. арпаджик, 1 ч.ч. грах, 5-6 домата, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист,...

Планиране на дворната градина

За да задоволи нуждите си от плодове, при нашите климатични условия се препоръчва семейство от 4 души да има в двора си между три и шест ябълкови дървета, две до пет крушови, две-три вишни, четири-пет...

За да се събуждате бодри

Как да не им завиди човек на децата - едва изскочили от леглото, те веднага започват да тичат из цялата къща, закусват с огромен апетит, не спират да говорят. В същото време възрастните едва-едва отле...

Начало