ЗАКУСКА
Баница с тиквички
Прoдукти: 500 г кори за баница, 1,5 кг тиквички, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. прясно мляко, 5 яйца, 3 с.л. захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, настъргваме ги и изтискваме водата им. Прибавяме разбитите яйца, захарта и ванилията. Разбъркваме добре. Слагаме първата кора в намазнена тавичка, отгоре поръсваме с плънка и малко олио. Редим баницата в тази последователност и зъвършваме с кора. Изсипваме отгоре прясното мляко, нарязваме баницата на парчета и изпичаме в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Телешка шкембе чорба
Продукти за 4 порции: 250 г телешко шкембе, 1 глава лук, 1 глава чесън, 2-3 с.л. оцет, 2 яйца, кората от половин лимон, 1 ч.л. червен пипер, 2 дафинови листа, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме шкембето в херметическа тенджера с дафиновите листа, ситно нарязания магданоз, цялата обелена глава лук и кората от лимона. Наливаме 2 л вода и варим около 3 часа на бавен огън. Когато се свари добре, изваждаме шкембето, нарязваме го на дребно, а в прецедения бульон разбъркваме счукания чесън и 2-3 с.л. оцет. Пускаме нарязаното шкембе и оставяме малко да поври. Отстраняваме от огъня, застройваме с разбитите яйца и поръсваме с червен пипер.
Задушено месо с топено сирене и гъби
Прoдукти: 500 г свинско месо без тлъстини, 1 пиле, 200 г топено сирене, половин пакетче краве масло, 1 с.л. горчица, 250 г гъби, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме свинското месо на малки парчета, а пилето - на порции. Нареждаме двата вида месо в намаслен глинен съд, прибавяме ситно нарязаните гъби и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Покриваме отгоре с топеното сирене, слагаме тук там парченца от маслото и заливаме с горчицата, размита в 1 к.ч. вода. Захлупваме и печем в умерено загрята фурна.
Сладкиш с малини
Прoдукти: 500 г малини, 80 г захар, 24 броя бисквити, 100 мл вишновка, 200 мл вода, 500 мл прясно мляко, 3 жълтъка, 3 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме в дълбока купа водата и вишновката и в тази течност топим бързо бисквитите, след което ги редим в тортена форма - ред бисквити, ред малини и захар, втори ред бисквити. Върху тях разстиламе останалите малини, поръсваме със захар и покриваме с последните бисквити. Притискаме отгоре с чинийка и някаква тежест и оставяме на студено за 5-6 часа. През това време сваряваме млякото, прибавяме жълтъците и 3 с.л. захар и бъркаме, докато получим гъст крем. Изваждаме сладкиша от формата, поставяме го върху голяма чиния и го заливаме с крема.
ВЕЧЕРЯ
Шницели от кайма с настърган кашкавал
Продукти за 4 шницела: 500 г кайма /смес/, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 к.ч. галета, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме каймата с черен пипер и сол на вкус и при непрекъснато бъркане наливаме на тънка струйка прясното мляко. Охлаждаме сместа 2 часа в хладилник. След това прибавяме настъргания кашкавал, омесваме и оформяме елипсовидни шницели, които най-напред овалваме в брашното, след това потапяме в разбитите яйца и накрая ги овалваме в галетата. Пържим ги от двете страни в загрятата мазнина, докато станат златисти.
Домашен сладолед
Прoдукти: 4 яйца, 150 г захар, 450г овче кисело млако,2 с.л. гореща вода, 3с.л. ликьор, 1 ванилия
Нaчин на приготвяне: Разбиваме по отделно киселото мляко и белтъците - на сняг. Жълтъците, захарта, водата и ванилията разбиваме на пяна. Към нея прибавяме киселото мляко и белтъчния сняг лъжица по лъжица. Подправяме с ликьора, изсипваме сместа в емайлиран съд и я замразяваме във фризер за 4 часа.
Никой не се и съмнява, че витамините са полезни, но за ролята на всеки от тях трудно може да се следи, защото развитието във фармацевтиката е изключително бурно. Независимо, че медиите непрекъснато пу...
Това прекрасно градинско растение носи името на френския мореплавател Бугенвил живял през 18 век. Известни са около 18 вида бугенвилеи - трънливи дървета, храсти и лиани, вечно зелени или листопадни...
Кой и кога е пренесъл латинката по българските земи, не е известно. Най-вероятно това е сторил някой “латинянин”, както в далечни времена са били наричани западноевропейците. Оттам явно идва името н...
От брега на реката високите каменни стени на замъка, кацнали върху 40-метрова отвесна скала, създават впечатлението, че това е сурова военна крепост. Когато обаче прекосите входния тунел, ще се отзове...