Още рецепти » Чай или кафе?

 Чай или кафе?

Всички диетолози ни препоръчват топла напитка на закуска? Чудесно, но каква да е тя?

Чаят заема второ място след водата
в класацията за най-консумираните течности в света. Без значение дали е черен или зелен (това зависи от времетраенето на неговата ферментация), той допринася за по-доброто ни здравословно състояние. Смята се за доказано, че забавя процесите на стареене и предпазва от някои видове рак. Не съдържа калории, но затова пък е богат на полифеноли (флавоноиди и танини) – вещества с антиоксидантен ефект, много по-голям от този на витамин С. Именно полифенолите защитават организма от свободните радикали и стига да пием чай по 3-4 чаши дневно, ние можем да бъдем сигурни, че рискът да получим инфаркт ще бъде сведен до минимум. Колкото до теина, чието действие е подобно на кофеина, учените са на различно мнение. Някои смятат, че е опасен за сърцето и кръвоносната система, други го препоръчват заради тонизиращия ефект и благотворното въздействие върху храносмилането.

Кафето не е опасно за здравето,
стига дневната ни доза да не превишава 2-3 чаши. Все още не е доказано окончателно, че кофеинът е вреден за сърцето и кръвното налягане, докато неговия ободряващ и повишаващ вниманието ефект не подлежи на съмнение. Другото преимущество на кафето е в това, че за разлика от чая то не възпрепятства усвояването на желязото от организма, затова не е забранено за страдащите от анемия.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Тибетска рецепта сваля холестерола

Сред стотиците рецепти за намаляване на холестерола е и известната рецепта на тибетските монаси: Приготвя се настойка от 200 г от най-сочната част на пресен чесън в 200 мл медицински спирт. Наст...

Домашен ябълков оцет

Почистваме от загнилите места различни сортове ябълки и ги настъргваме на едро ренде или ги нарязваме много ситно. Заливаме ги с вряла вода, така че да ги покрие и оставяме да ферментират няколко дни....

Как се прави имамбаялдъ

За да направите имамбаялдъ са ви необходими 3-4 патладжана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен п...

Пълнени тиквички

Тиквички с плънка от лук и сирене Прoдукти: 4 тиквички, 1 по-голяма глава лук, 200 г сирене, 3 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвян...

Начало