Още рецепти » 28 май

 28 май

ЗАКУСКА

Бърза закуска със сух хляб

Прoдукти: 4-5 филии сух бял хляб, 1 пакетче краве масло, 250 г варена наденица, 1 кофичка кисело мляко, 200 г домати /пресни или от консерва/, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нареждаме плътно сухия хляб в намаслена тавичка. Поливаме го с разтопеното масло и разстиламе върху него ситно нарязаната наденица. Посоляваме и поръсваме със ситно нарязан магданоз и с черен пипер. Поливаме с добре разбитото кисело мляко, а най-отгоре разстиламе обелените и настъргани на ситно ренде домати. Печем в умерено силна фурна.

ОБЯД

Зеленчукова чорба с агнешки крачка

Прoдукти: 4-5 агнешки крачета, 2 моркова, 2 картофа, 2 глави лук, 1 домат, 1 чушка, 1 шепа киселец, 1 ч.л. чубрица, 3 с.л. ситно нарязани гъби, 4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме агнешките крачета със студена вода и слагаме да се варят. Щом водата кипне, посоляваме и добавяме нарязаните моркови. Щом крачетата се сварят, ги изваждаме и отделяме месото. Връщаме го в бульона и добавяме киселеца и гъбите. Отделно запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Сипваме брашното и разбъркваме. Добавяме към запръжката настъргания домат, ситно нарязаните чушка и картофи. Сипваме всичко в чорбата, посоляваме и варим на тих огън до омекване на картофите. Застройваме готовата чорба с разбитото в киселото мляко яйце. Поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен и едро смлян черен пипер.

Калмари с гъби

Прoдукти: 1 кг калмари, 1 1/2 к.ч. олио, 100 г стерилизирани гъби, 8-10 маслини /без костилки/, 2 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч.л. соев сос, 1 с.л. галета, риган, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Оставяме 6 или 8 цели, а останалите прекарваме през месомелачка. Нарязваме на ситно лука, маслините и гъбите и ги смесваме със смлените калмари. Прибавяме соевия сос, галетата и 4-5 с.л. олио. Разбъркваме и пълним калмарите с тази смес. Отделно в останалото олио запържваме ситно нарязания чесън. Прибавяме доматите, нарязани на филийки, и пържим още 1-2 мин. Слагаме калмарите, посоляваме и задушаваме 20 мин. Накрая поръсваме с черен пипер и стрит риган и готвим още 4-5 мин. Разпределяме калмарите в чиниите за сервиране и ги поливаме със соса от готвенето.

Оризово суфле

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 400 г ориз, 1 ванилия, сокът от половин лимон, 200 г захар, 80 г краве масло, 7 яйца, 50 г стафиди, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в млякото заедно с маслото, ванилията и солта. Охлаждаме, разтваряме по-голямата част от захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме на твърд сняг белтъците с останалата захар и лимоновия сок. Внимателно съединяваме с оризовия крем, прибавяме стафидите и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена форма и изпичаме в умерено загрята фурна.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от пиле

Прoдукти: 1 пиле, 1 филийка бял хляб, 150 мл прясно мляко, 1 яйце, магданоз, 2 с.л. брашно, черен пипер, 1 к.ч. мазнина, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме суровото пиле, посоляваме месото и го смиламе. Прибавяме накиснатия в млякото и изцеден хляб, яйцето и подправките. Омесваме и оставяме сместа да престои на студено около 1 час. След това оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина.

Вити сиропирани ролки

Прoдукти: 100 г маргарин, 1/2 ч.ч. вода, 1 кг брашно, олио за пържене, сусам за украса; зa сиропа: 3 ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода и сока на 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маргарина с водата и брашното и правим твърдо тесто (ако лепне, слагаме още малко брашно) и оставяме настрани за 1/2 час. Разделяме го на две топки, които разточваме и навиваме на руло като кренвирш. Отново ги разделяме на 4 части, разточваме на тънки пластове и режем на квадрати 10 на 10 см. Навиваме всяко квадратче на ролка. Пържим в голямо количество силно сгорещено олио. Смесваме продуктите за сиропа, топим сладките и украсяваме със сусам.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Гастроинтестиналната алергия при децата

Гастроинтестиналните алергични реакции към храни и хранителни добавки се срещат при 1 - 3% от децата до 1 г. и при около 0,5% от децата над 1 година. Те винаги са пряко и неизменно свързани с приема н...

Цветето-фламинго носи изисканост

Още при първа среща екзотичните антуриуми грабват очите и сърцето. В превод от латински името им означаво „опашато цвете". И това наистина е така - съцвети-ето, подобно на вирната опашка, стърчи ...

Цветя за тъмните ъгли на дома

За отглеждането на повечето стайни растения се изисква добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочин...

Минералните бани – какво лекуват?

Използването на минералната вода за лечение на много болести, наречено балнеолечение, датира още от дълбока древност. Водата се ползва директно от извора както за пиене, така и за къпане, целебни са и...

Начало