ЗАКУСКА
Печени филии с пушено сирене
Прoдукти: 1 франзела, 200 г пушено сирене, 50 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хлебчето на филии, които намазваме с тънък пласт масло. Отгоре нареждаме парченца пушено сирене с дебелината на филията. Слагаме ги в тавичка и запичаме в предварително загрята фурна.
ОБЯД
Спаначена супа с фиде
Продукти за 6 порции: 500 г спанак, 2 глави лук, 1 шепа натрошено фиде, 6-7 ч.ч. вода, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно спанака, прибавяме ситно нарязания лук, заливаме с гореща подсолена вода и варим на умерен огън. Щом спанакът поомекне, прибавяме фидето и варим още 10 мин. Подправяме готовата супа с лимонов сок и черен пипер.
Гъбен кебап
Прoдукти: 500 г пресни гъби, 3 с.л. краве масло или олио, 1 глава лук, джоджен, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на малки парченца и ги задушаваме в мазнината. Щом поомекнат, прибавяме ситно нарязания лук и също леко го задушаваме. Поръсваме с наситнени магданоз и джоджен, подправяме с черен пипер и сол на вкус, наливаме малко топла вода и разбъркваме. Прехвърляме сместа в тавичка, покриваме с алуминиево фолио и печем 20 мин в умерено загрята фурна.
Бърз яйчен десерт
Прoдукти: 4 яйца, 2 с.л. пудра захар, 4 с.л. брашно, 1 ванилия, 1 с.л. счукани орехови ядки, 1 к.ч. прясно мляко, 1 щипка настъргана лимонова кора, лимонов сок, пудра захар за поръсване, изцедени плодове от сладко и ром /коняк/ за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с 1 с.л. пудра захар и настърганата лимонова кора. Отделно с останалата захар и 1 капка лимонов сок разбиваме белтъците на сняг. Последователно прибавяме към разбитите жълтъци брашното, което сме пресяли с ванилията, смлените орехови ядки и белтъчния сняг. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка и печем 20 мин в предварително загрята силна фурна. След като десертът изстине, го нарязваме на парчета и го поръсваме с пудра захар, ароматизирана с ванилия. Гарнираме го с изцедени плодове от сладко, предварително накиснати в ром или коняк.
ВЕЧЕРЯ
Пресен лук с яйца на очи
Прoдукти: 4 връзки пресен лук, половин пакетче краве масло, 8 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме лука, измиваме го и нарязваме на ситно бялата му част отделно от зелените пера. Запържваме бялата част на лука в част от маслото, като към края на пърженето прибавяме и перата. Наливаме 1 к.ч. вода, посоляваме на вкус и оставяме да ври на тих огън. Когато лука омекне и отново започне да се пържи, счупваме от ниско яйцата, така че да останат цели, посоляваме и поливаме с останалото разтопено масло. Наливаме още 1 к.ч. вода. Покриваме съда с капак и оставяме ястието да ври, докато белтъка побелее и забули жълтъка.
Плодове със сметана
Прoдукти: 2 ябълки, 2 портокала, 200 г стафиди, 1/2 к.ч. ром, 4 кофички сметана, 2 1/2 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Обелваме портокалите и ябълките и ги нарязваме на парченца, смесваме ги със стафидите и ги заливаме с рома. Разбъркваме добре плодовете и ги разпределяме в чинийки, поръсваме с половин ч.ч. захар. Разбиваме сметаната с останалата захар и я разпределяме върху плодовете. Сервираме десерта охладен.
Винаги ще имаме нужда от стайни растения и цветя около себе си - и вкъщи, и в офиса. Освен че са много красиви, те притежават и лечебни свойства, стига да се поставят на подходящото място. Ароматоте...
Понякога болката идва внезапно, а се оказва, че в домашната аптечка нямаме нищо, за да я облекчим. Какво да правим в подобни ситуации? Опитът е показал, че за облекчение може да послужи нещо, което ни...
Задължителен атрибут в пещерния бит и верен спътник на суетните дами, топлина - способна да съхрани живота, и смърт за застигнато от ловеца животно, всичко това е животинската кожа. Може безкрайно да ...
Някои смятат, че тя е опасно зомбиране. Други са убедени, че е панацея на всички болести. Къде е истината? Малко история Една от най-екзотичните и тайнствени професии, съществуващи в света, ...