Още рецепти » 15 юли

 15 юли

ЗАКУСКА

Бухти “Торо”

Прoдукти: 1 яйце, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2ч.ч. брашно, 20 г мая, 1 ч.л. захар, 1 щипка сол, 1 ч.ч. сироп или леко разредено желе от плодове по желание, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Затопляме млякото и в него размиваме маята, като добавяме 1 щипка сол и 1 ч.л. захар. Когато маята втаса, прибавяме разбитото яйце и брашното и замесваме тесто като за палачинки. Оставяме тестото на топло да втаса, след което вземаме със супена лъжица от тестото и на маслена баня изпържваме бухти. Пускаме още горещите бухти в съд с плодовия сироп, който сме разредили с малко вода, и захлупваме. Бухтите трябва добре да се напоят със сиропа. Сервираме ги студени, украсени със захарозани плодове или белтъчен сняг.

ОБЯД

Грахова супа с фиде

Продукти за 6 порции: 300 г грах, 1 глава лук, 1 парче целина, 2 домата, 100 г фиде, 40 г краве масло, 7-8 ч.ч. пилешки бульон, 4 с.л. настърган кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина заедно с нарязаната на тънки резенчета целина. Заливаме с бульона, кипваме и прибавяме граха, обелените и настъргани домати и сол на вкус. Варим на умерен огън. Когато граха омекне, прибавяме натрошеното фиде и доваряваме супата. При сервиране поръсваме с настъргания кашкавал.

Агнешко по манастирски

Продукти за 2-3 порции: 600 г агнешко месо, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 жълтък, 1 ч.л. лимонов сок, 1/2ч.л. черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме месото, измиваме го и го нарязваме на големи хапки. Поръсваме с черен пипер и сол. Овалваме всяко парче в брашното и го запържваме леко в загрятото олио. След това нареждаме парчетата в тенджера, наливаме топла вода, колкото да ги покрие, и варим на тих огън, докато месото омекне напълно. Отделно разбиваме жълтъка с лимоновия сок, прибавяме 1-2 с.л. сос от месото и сипваме сместа в ястието. Разбъркваме с дървена лъжица и държим на огъня, докато сосът се сгъсти.

Охлюви

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 260 г счукани орехи, 125 г краве масло, 4 яйца, 1 пакетче мая, брашно; Зa сиропа: 1 кг захар, 1 л вода, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко позатоплено мляко и брашно, така че да получим кашичка с гъстотата на боза. Оставяме да втаса, прибавяме разбитите яйца и брашно, колкото да се получи меко тесто. Делим го на 4 части, от всяка правим по 6 топченца. После ги разточваме на малки питки, на ко-ито слагаме по парченце твърдо масло. Редим по 5 една върху друга, шестата не мажем. От всяка кора раз-точваме голяма питка, която поръсваме обилно с орехови ядки и счукана карамелизирана захар. Навиваме на руло, всяко усукваме и изтегляме леко и нарязваме на ромбоидни парченца. Редим ги в намаслена тава и печем, а след като изстинат, заливаме с горещ сироп, сварен от захарта, водата и ароматизиран с ванилия-та.

ВЕЧЕРЯ

Пица с патладжани и прясно сирене

Прoдукти: 500 г готово тесто, 3 малки патладжана, 600 г домати от консерва, 300 г прясно сирене, 6 с.л. олио, 12 черни маслини, 1 щипка риган, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на тънки филийки, посоляваме и оставяме да си пуснат горчивия сок. Изстискваме и ги изплакваме. Сгорещяваме 4 с.л. олио и пържим от двете страни патладжаните, докато поруменеят. Отцеждаме ги върху салфетка. Намасляваме тавата за печене, разстиламе тестото на тънък пласт и отгоре нареждаме отцедените от сока, обелени и намачкани домати. Подправяме със сол и черен пипер. Като розетка върху доматите нареждаме ивици патладжани и между тях -разполовените маслини. Покриваме пицата с тънък слой прясно или топено сирене и наръсваме с ригана. Поливаме с останалото олио и печем 30 мин в умерена фурна.

Домашен сладолед

Прoдукти: 4 яйца, 150г захар, 450г овче кисело млако,2 с.л. гореща вода, 3с.л. ликьор, 1 ванилия

Нaчин на приготвяне: Разбиваме по отделно киселото мляко и белтъците - на сняг.Жълтъците, захарта, водата и ванилията разбиваме на пяна. Към нея прибавяме киселото мляко и белтъчния сняг лъжица по лъжица. Подправяме с ликьора, изсипваме сместа в емайлиран съд и я замразяваме във фризер за 4 часа.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Огледала сред зеленината

Огледалото днес е един от любимите дизайнерски атрибути, що се отнася до жилището. Поставят го във всяко помещение – от дневната до банята, покриват с него фасадите. В последните години то се опитва д...

Десерти за летните жеги

Шоколадов сладолед Прoдукти: 250 г сухо мляко, 5 с.л. какао, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 1 ч.ч. изпечени и смлени бадемови ядки, 4 яйца, 500 г сладка смет...

Мъжете и хaлитозата (лошият дъх)

Зад това научно име с латински произход се крие едно банално, но страшно неприятно явление - лошият дъх. Оказва се, че от него страдат два пъти повече мъже, отколкото жени, затова, ако шефът и колегит...

Как да си завъдите мурсалски чай

Мурсалският чай, известен още като пирински чай, има антимикробно и противовъзпалително действие. Много е полезен и при анемии. Използва се цялата надземна част, а най-богати на биологично-активни вещ...

Начало