ЗАКУСКА
Гюзлеми
Прoдукти: 400 г брашно, 1 ч.ч. вода, 1 яйце, 1 с.л. оцет, 1 с.л. олио, 1 щипка сол, 200 г сирене, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето. Прибавяме водата, оцета, олиото, солта и брашното и омесваме средно твърдо тесто. Разделяме тестото на 10 питки и ги разточваме на кори. Намазваме корите с олио и ги слепваме всичките една върху друга. Оставяме ги да престоят 1 час и след това ги разточваме на голяма правоъгълна кора. Поръсваме отгоре натрошеното сирене и навиваме кората на тънко руло. Нарязваме рулото на парчета като прищипваме краищата им, за да не изпадне сиренето. Леко притискаме отгоре с точилката и пържим гюзлемите в голямо количество сгорещена мазнина.
ОБЯД
Супа пюре от черен дроб
Продукти за 4 порции: 500 г телешки джолан, 250 г телешки черен дроб, 1 глава лук, 1 морков, 2-3 магданозени корена, 1 парче целина, 1 с.л. брашно, 2-3 с.л., 1-2 яйца, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме обикновен бульон от телешкия джолан или кости. Сваряваме телешкия дроб в малко подсолена вода, заедно с лука, моркова, магданозените корени и целината. Изваждаме сварения дроб и го прекарваме през машинка за мелене на месо или го скълцваме много ситно, а двата бульона прецеждаме и смесваме. Изпържваме брашното в сгорещеното олио. Разреждаме запръжката и я изсипваме в прецедения бульон. Връщаме смления черен дроб и варим още 5-6 мин. След като отстраним супата от огъня, подправяме с лимонов сок и смлян черен пипер, а по желание можем да я застроим с 1-2 яйца.
Книжен кебап със зелен лук
Прoдукти: 1 кг обезкостено месо, 10 връзки зелен лук, 75 г краве масло, 3-4 люти чушлета, 1 връзка магданоз, 1 връзка джоджен, черен и червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Месото нарязваме на късчета, а лука на парчета по 3-4 см. Смесваме ги и прибавяме накълцаните магданоз и джоджен, целите люти чушки. Поливаме с разтопеното масло, подправяме с черен и червен пипер, посоляваме и разбъркваме. Разстиламе сместа върху алуминиево фолио и свиваме на пакет. Печем в тавичка с малко вода, като от време на време доливаме, за да не изгори. Поднасяме кебапа в голяма чиния, отвиваме и разрязваме на големи парчета, като торта.
Лесен кекс с олио
Прoдукти: 6 яйца, 350 г захар, 6 с.л. олио, 500 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ванилия, 1/2ч.л. лимонова кора, 2-3 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме до побеляване яйцата със захарта. Наливаме 1 к.ч. хладка вода, сипваме на тънка струйка олиото и накрая прибавяме брашното. Разбъркваме добре и слагаме ванилията и настърганата лимонова кора. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма и печем в предварително загрята умерена фурна. Оставяме готовия кекс да изстине и след това го поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Спагети с тиквички
Продукти за 5 порции: 500 г спагети, 700-800 г тиквички, 1 к.ч. зехтин, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и леко ги отцеждаме, така че по тях да остане малко вода. Нарязваме тиквичките на колелца и ги запържваме в сгорещената мазнина. След това добавяме малко гореща вода и ги задушаваме. Посоляваме на вкус и ги смесваме със сварените спагети. Разбъркваме и поръсваме с черен пипер и настърган кашкавал.
Ягодова супа
Прoдукти: 500 г ягоди, 250 г захар, половин бутилка бяло вино, 500 мл вода, сокът от половин лимон.
Нaчин на приготвяне: Избираме 10-12 по-твърди ягоди, измиваме ги и ги оставяме да се отцедят. Пресоваме останалите ягоди, прибавяме виното, водата, захарта и лимоновия сок. Бъркаме, докато захарта се разтвори. Изстудяваме супата в хладилника, разливаме я в подходящи чаши и добавяме целите ягоди.
Суфле със сирене Продукти за 2-3 порции: 2 с.л. краве масло, 2 с.л. брашно, 180 мл прясно мляко, 100-150 г сирене, 2-3 яйца, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Приготвяме от брашното, масл...
Както и много други лекарства, антибактериалните препарати може да предизвикат различни нежелателни реакции при техния прием, преди всичко токсични, както и лекарствена алергия. Алергичните реакции къ...
Бегониите – този океан от неописуеми форми и багри на цветове и листа включва около 1000 вида. Те биват тревисти многогодишни растения, ниски храсти или полухрасти, та дори и лиани. Кореновата им сист...
Докато не тръгна на училище, детето ми не страдаше от алергия. Но там получи жестока алергия към тебешира. Какво да правим? В. С. от Сл. Алергията действително може да се отключи от обикновения...