ЗАКУСКА
Баница-сусамка
Прoдукти: 1 пакет кори, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. сирене, сусам, 1 ч.ч. лимонада, 1 к.ч. олио, 1 бучка краве масло.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме плънката, като разбиваме яйцата с киселото мляко, содата, брашното и сиренето. Взимаме по 2 кори, прегъваме ги откъм дългата страна по 4-5 см и отгоре върху прегънатата част слагаме от плънката, поръсваме със сусам и и завиваме на руло, което слагаме в намазнена тава на охлюв. По същия начин навиваме останалите кори. Отгоре можем баницата с масло, поливаме с лимонада и поръсваме обилно със сусам. Оставяме за около 20-30 мин да поеме течността и печем на умерена фурна до зачервяване.
ОБЯД
Супа топчета
Прoдукти: 250 г кайма, 1/2 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 1 яйце, 1 главичка лук, 1 морков, 2 с.л. брашно, 1 л вода, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 домата, 1 корен магданоз, листа от магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата с малко ориз, малко ситно нарязан лук, белтъка от яйцето, черен пипер и сол. От сместа оформяме малки топчета, които овалваме в брашно и пускаме във врящата подсолена вода, в която слагаме и дребно нарязаните морков и магданозен корен, мазнината и останалата част от дребно нарязания лук. Варим на умерен огън и след 20 мин прибавяме обелените и дребно нарязани домати и останалата част от ориза. Варим още 10-15 мин и застройваме супата с варена застройка от киселото мляко, 1 с.л. брашно и жълтъка. Поднасяме я поръсена със ситно нарязан магданоз.
Телешко със заливка
Прoдукти: 1 кг телешко месо от гърдите, 2 жълтъка, 2-3 дафинови листа, 1 к.ч. кисело мляко, 4-5 скилидки чесън, 8-10 малки лукчета, черен пипер, брашно, сол, олио.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, посоляваме го и го изпържваме в сгорещената мазнина. След като се зачерви, поръсваме с черен пипер и брашно и пържим още малко. Слагаме месото в тавичка, заливаме с 1-2 ч.ч. гореща вода и прибавяме дафиновите листа и обелените лукчета и скилидки чесън. Печем в силна фурна, като малко преди да отстраним от огъня заливаме с разбитите в киселото мляко жълтъци. Запичаме и изваждаме от фурната.
Щрудел с домашни кори
Прoдукти: 600 г брашно, 1 с.л. олио, 1 ч.ч. разтопено краве масло /за намазване/; зa плънката: 1 кг ябълки, 1 к.ч. счукан сухар, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 1 ванилия, 2 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги настъргваме. Прибавяме орехите, сухара, захарта и ванилията и разбъркваме. Замесваме твърдо тесто от брашното, олиото, солта и хладка вода. Омесваме добре тестото, намазваме го с малко олио, покриваме го и оставяме да престои 1 час. След това разточваме 6 дебели кори. Намазваме всяка кора с масло и разстиламе по малко от плънката. Навиваме корите на рула, подреждаме ги в намаслена и набрашнена тавичка, заливаме с останалото масло и печем в умерена фурна. Изчакваме щрудела да изстине и го поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Кръчмарско кюфте на скара
Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 малка глава лук, 100-150 г гъби /пресни или стерилизирани/, 2 с.л. краве масло, 50 г кашкавал, кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата с нарязания на ситно лук, черен пипер, кимион и сол на вкус. Оформяме от сместа 5 питки, като в средата на питките правим вдлъбнатина. Във всяка вдлъбнатина слагаме по 1 с.л. от гъбите /които сме нарязали на ситно и сме задушили в маслото/ и по няколко парченца от нарязания на кубчета кашкавал. Затваряме отвора с кайма, внимателно разплескваме кюфтетата и ги изпичаме на силно сгорещена скара.
Крем със смокини, лешници и сусам
Прoдукти: 1 ч.ч. нарязани сушени смокини, 1 к.ч. печен сусам, 1 к.ч. счукани лешници, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 1щипка анасон, 1 щипка риган, кокосово брашно.
Нaчин на приготвяне: Сипваме водата и захарта в дълбок съд и ги слагаме да поврат на огъня около 15 мин, като бъркаме, за да се разтвори захарта. След това прибавяме нарязаните смокини и варим на тих огън още 30 мин. После поръсваме с анасона и ригана и варим още 10 мин. Накрая отстраняваме от огъня и прибавяме счуканите лешници и изпечения сусам. Разливаме крема в стъклени купички и го оставяме поне за 3 часа в хладилник. Преди поднасяне поръсваме с кокосово брашно.
Пилешки дробчета по ловджийски Прoдукти: 900 г дробчета, 150 г брашно, 1 ч.л. черен пипер, 6 с.л. олио, 25 г краве масло, 12 по-големи гъби, 100 г кромид лук, 1-2 счукани скилидки чесън, 2 с.л. ...
Кисел от ябълки Прoдукти: 750 г ябълки, 5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 1 ванилия, лимонена киселина. Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семеннат...
Става дума за едно чудесно допълнение. Включването на водния елемент прави градината по-приветлива и създава отпускаща атмосфера. Въпреки, че много хора предпочитат по-мащабните по размер езерца, това...
За много българи този град е неповторима възможност да се потопят в романтичната атмосфера на българските градчета от епохата на Възраждането. Освен че е запазил уникалната си възрожденска атмосфера, ...