Още рецепти » 03 юни

 03 юни

ЗАКУСКА

Пържени фльонги

Прoдукти: 100 г краве масло, 100 г захар, 2 яйца, 4 с.л. прясно мляко, 500 г брашно, 1 бакпулвер, 1 к.ч. олио, 1 ванилия и пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме захарта, маслото и яйцата на пяна. Прибавяме млякото и пресятото с бакпулвера брашно. Омесваме меко тесто, което разточваме върху набрашнена маса на правоъгълна кора с дебелина 5 мм. Изрязваме от кората ленти с дължина 10 см и ширина 2 см. Връзваме ги на фльонги и ги пържим в кипящото олио до златисто оцветяване. Отцеждаме ги върху сито, поръсваме ги обилно със смесената с ванилията пудра захар и ги поднасяме топли.

ОБЯД

Супа от краставица

Прoдукти: 1 краставица, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 1 с. л. брашно, 1 к. ч. кисело мляко, 2 с. л. масло, кубче зеленчуков бульон, черен пипер, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме краставицата и я нарязваме на кубчета. Настъргваме главата лук, а скилидките чесън стриваме с 1 щипка сол. Прибавяме ги към краставицата, наливаме 4-5 ч.ч. вода, слагаме бульона и сваряваме супата. Размиваме брашното с киселото мляко, добавяме го към супата и я оставяме да ври 5-6 минути, докато се сгъсти. Накрая опитваме на сол, заливаме с разтопеното масло и поръсваме с черен пипер и наситнен копър. Поднасяме супата охладена заедно с филийки ръжен хляб, леко запържени в масло.

Попчета на фурна

Прoдукти: 1 кг попчета, 2 връзки пресен лук, 1 връзка пресен чесън, 1 връзка магданоз, 1 ч.ч. доматен сок, 1 к.ч. олио, черен пипер, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме попчетата обилно с лимонов сок, оставяме да престоят в сока 20 мин, след което посоляваме и изсипваме в тавичка. Покриваме със ситно нарязаните чесън и лук. Поръсваме със ситно нарязания магданоз и заливаме с доматения сок. Прибавяме олиото, поръсваме с черен пипер и печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина.

Грисови топки

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 60-70 г грис, половин ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Варим гриса с млякото, докато получим много гъста каша. Когато кашата изстине, прибавяме към нея едно по едно яйцата и содата. Разбъркваме и от получената смес правим топчета, които пържим в сгорещено олио. След като изстинат, заливаме със захарен сироп, който сме получили, като сме варили в продължение на 5 мин разтворената в 300 мл вода захар.

ВЕЧЕРЯ

Пържено сирене с ориз

Прoдукти: 1/2 кг твърдо краве сирене, нарязано на 15 кубчета, 1 ч.ч. ориз, 3 ч.ч. вода, 1 с.л. олио, нарязан магданоз за украса.

Нaчин на приготвяне: Пържим сиренето в олио. Предварително накиснатия за 30 минути във вода ориз смесваме със сиренето, добавяме водата и варим 15 минути. Украсяваме с магданоза при сервиране. По желание може да подправим със смлян черен пипер.

Крем с плодов сок

Прoдукти: 4 ч.ч. червен плодов сок, 1 ч.ч. захар, 5 с.л. брашно, бадеми, плодове

Нaчин на приготвяне: Кипваме сока със захарта и щипка сол. Разбъркваме на гладка кашичка брашното с малко хладка вода и на умерен котлон сгъстяваме крема. Изливаме го в намокрена форма, оставяме го да изстине, обръщаме в десертна чиния и украсяваме с плодове по избор и бадеми.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Студени супи

Азербайджански таратор Прoдукти: 1 кг кисело мляко, 500 мл вода, 1 яйце, 2 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 1 връзка копър, 1 връзка зелен кориандър, 1 връзка спанак (250-300 г), малко пресен джоджен. Нa...

За да спите спокойно

Превърнете съня в свой съюзник, който ще ви разхубави и няма да позволи на стреса и болестите свързани с него, да съсипят нервната ви система. За целта се нуждаете от: Удобно легло Гърбът и ...

Слънчеви колектори вкъщи

За слънчевите колектори и тяхната ефективност разговаряме с инж. Александър Шаламанов. Инж. Шаламанов е завършил Техническия университет в София (1981 г.) със специалност подемно-транспортни процеси и...

Опасни ли са бета-блокерите?

Медикаментите от групата на бета-блокерите все по-убедително се прилагат при лечението на сърдечно съдовите заболявания. Така се лекуват боледуващите от исхемична болест на сърцето (стенокардия и инфа...

Начало