ЗАКУСКА
Кашкавален кекс
Прoдукти: 1 ч.ч. настърган кашкавал, 3 яйца, 5 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 бучка /колкото орех/ краве масло.
Нaчин на приготвяне: Намасляваме дъното на кексова форма и разстиламе вътре настъргания кашкавал на равномерен пласт. Разбиваме яйцата заедно с прясното мляко. Прибавяме брашното и разбъркваме добре. Изсипваме сместа върху кашкавала. Отгоре слагаме парченца от маслото и печем кекса в умерено загрята фурна, докато се зачерви.
ОБЯД
Кралска супа
Продукти за 4 порции: 30 г шунка, сварените гърди от 1 пиле, 2 твърдо сварени яйца, 1,5 л бульон, черен пипер, 200 г кисело мляко, сол, хляб, краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязаното на кубчета пилешко месо слагаме в супник, прибавяме нарязаните на кубчета шунка и яйца. Слагаме в топлия бульон разбитото кисело мляко, поръсваме с черен пипер и заливаме приготвените продукти в супника. При сервиране поднасяме отделно изпържени в масло кубчета хляб.
Риба с гъби в гювеч
Прoдукти: 1 кг риба, 1-2 глави лук, 250 г печурки, 1 ч.ч. бяло вино, 1 к.ч. рибен бульон, 50 г краве масло, 1-2 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и гъбите на дребно и покриваме с тях дъното на намаслен глинен гювеч. Нареждаме отгоре почистената и измита риба, посоляваме, поръсваме с черен пипер и наливаме виното и бульона. После поръсваме с галетата, слагаме тук там парченца от маслото, захлупваме и пъхаме гювеча в студена фурна. Загряваме фурната до умерена температура и печем 30-40 мин.
Сладкиш с моркови и шипков мармалад
Прoдукти: 2 яйца, 70 г пудра захар, 100 г моркови, 70 г орехи, 40 г галета, ванилия, шипков мармалад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците, заедно със захарта до побеляване. Добавяме настърганите орехи и ванилията. Внимателно съединяваме с белтъците, които сме разбили заедно със счуканите орехи. Изсипваме сместа в намазана и посипана с галета кексова форма. Печем 40 - 50 минути в умерено загрята фурна, без да отваряме, за да не спадне сладкишът. След като изстине, го нарязваме на ленти, които слепваме с мармалад и поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Магданозени кюфтета
Прoдукти: 2 по-големи връзки магданоз, 4-5 стръка зелен лук, 2-3 яйца, 1 к.ч. настъргано сирене, 3 с.л. брашно, 2-3 с.л. олио, сол, мазнина за пържене, кисело мляко за гарнитура.
Нaчин на приготвяне: Измиваме магданоза и лука, нарязваме ги на ситно и ги задушаваме в сгорещеното олио. Изчакваме да поизстинат и ги смесваме с брашното, яйцата и настърганото сирене. Посоляваме на вкус и разбъркваме. С помощта на лъжица оформяме малки кюфтенца и ги пържим в силно сгорещена мазнина. Поднасяме кюфтетата с кисело мляко.
Ягодово ледено
Прoдукти: 750 г ягоди, 300 г захар, 2 ч.ч. вода, 2 с.л. лимонов сок; зa гарниране: 1 кофичка отцедено кисело мляко, 3-4 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Пресоваме почистените и измити ягоди през сито и ги разреждаме с водата. Смесваме със захарта, добавяме лимоновия сок, разбиваме сместа и я заледяваме в хладилника. При сервиране гарнираме с отцеденото кисело мляко, разбито със захарта.
Какво всъщност представлява декоративният троскот? - Това е вид коренищна, силно сухоустойчива трева, която се развива добре във всякакви почви: сухи, каменливи или тежки глинести, както и на силно пр...
Съществува легенда, че принцеса Либуз, най-високопоставената жена в племето на чехите, притежавала дарба да вижда в бъдещето. Тя предсказала появата на град над река Вълтава, в който ще бъде построен ...
Според йогите, краката са разпределително табло. Може да се „включите” във всяка една част на тялото, ако знаете какъв участък от стъпалото трябва да масажирате. В краката има 72 000 нервни окончания....
Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави на...