ЗАКУСКА
Тутманик на руло
Прoдукти: 1 кг брашно, 20 г мая за хляб, 1 равна с.л. захар, 1 ч.л. сол, 500 мл прясно мляко, 1 к.ч. олио, 2 пакетчета краве масло, 3 яйца, 200 г сирене.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в млякото. Прибавяме захарта, солта и 3 с.л. олио. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Замесваме тесто, разделяме го на 5 части и го оставяме да втаса. После разделяме всяка част от тестото на 4 топки. Разтегляме топките на питки и ги слепваме две по две с размекнатото масло. Разточваме от слепнатите питки правоъгълна кора. Намазваме кората със смес от маслото и останалото олио и поръсваме отгоре с натрошено сирене, което сме размесили с разбитите яйца. Отгоре слагаме другите две питки, разточени на кора. Намазваме отново с мазнина, поръсваме със сместа от сирене и яйца и навиваме на руло. По този начин обработваме и останалите четири части от тестото. Така получаваме 5 рула, които нареждаме в намаслена тавичка. Оставяме тутманика да втаса и след това го изпичаме в умерено загрята фурна. Изваждаме готовия тутманик от фурната, намазваме го с масло и го покриваме с кърпа.
ОБЯД
Курбан чорба от пиле
Прoдукти: 500 г пилешко месо, 1 глава лук, 1 морков, 2 домата, 2-3 картофа, 1/2 к.ч. разтопено краве масло или олио, 1 яйце, 4-5 стръка джоджен, магданоз, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината и малко вода, докато омекне. Добавяме обезкостеното и нарязано на малки парченца пилешко месо и нарязаните на кубчета моркови. Заливаме с 5-6 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим, докато месото омекне. След това последователно прибавяме нарязаните на кубчета картофи, обелените и нарязани домати и ситно нарязания джоджен. Когато месото и зеленчуците омекнат напълно, отстраняваме супата от огъня и я застройваме с разбитото яйце. Подправяме на вкус с оцет, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и поднасяме. По желание можем да пуснем в чорбата 2-3 люти чушлета.
Пълнени котлети
Прoдукти: 1 кг свински котлети, 150 г кус-кус, 150 г гъби, 80 г краве масло, 60 г кашкавал, 2 моркова, 1 голяма глава лук, 2 печени червени чушки, 50 г брашно, 1 твърдо сварено яйце, 1 сурово яйце, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: На срещуположната на реброто на котлета страна цепваме с остър нож джобче. Наръсваме със сол и черен пипер. Сгорещяваме 2/3 от маслото и задушаваме в него нарязаните на ситно лук, моркови и гъби. Оставяме сместа добре да изстине и прибавяме накълцаните на ситно чушки, настъргания на едро ренде кашкавал и наситненото варено яйце. Поръсваме със сол и черен пипер, разбъркваме добре и прибавяме суровото яйце. Избъркваме повторно. Пълним с тази плънка джобчетата, защипваме ги с метални шишчета или клечки за зъби, овалваме ги в брашното и ги подреждаме в намаслена тавичка. Наливаме много малко водичка /или вино/ и печем в умерена фурна. Отделно сваряваме кус-куса в подсолена кипяща вода, отцеждаме и го подправяме с малко масло. Разпределяме го по порциите като канапе за котлетите.
Крем-пита с ябълки
Прoдукти: 500 г кисели ябълки, 2 ч. ч. захар, 2 ч. ч. брашно, 3 яйца, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 500 мл ябълков сок.
Нaчин на приготвяне: Едната чаша захар поръсваме по дъното на тавата, която поставяме в гореща фурна, за да се карамелизира. С помощта на лъжица разнасяме карамела внимателно по стените на съда. Почистваме ябълките, нарязваме ги и с тях покриваме дъното. Върху тях сипваме кейково тесто, получено от разбитите яйца, останалата захар, брашното, ванилията и бакпулвера. Печем до златистокафяво. Докато питата е още гореща, сиропираме с ябълковия сок.
ВЕЧЕРЯ
Пържоли по френски
Прoдукти: 800 г пържоли без кости, 100 г мас, 1 пакетче краве масло, 300 г малки лукчета, 200 маслини, 200 г гъби, 1/2 кг картофи, 300 г домати 150 г хляб, 100 мл бяло вино, доматено пюре, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Изпържваме пържолите в горещата мас, а гарнитурите приготвяме отделно. Малките лукчета задушаваме в масло. Изчистените от костилките маслини и гъбите също задушаваме в масло, а отделно изпържваме нарязаните картофи. Всяка пържола поставяме върху изпържена филия хляб и заливаме с нарязаните на дребно и изпържени домати. Около нея подреждаме гарнитурите. Отделно поднасяме сос, приготвен от мазнината от пърженето, доматено пюре и вино, който варим в продължение на 10 минути.
Малинов мус
Прoдукти: 500 г малини, 1 кофичка сметана, 4 яйца, 120 г пудра захар, 15 г желатин, 3 с.л. вода.
Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина във вода, за да омекне. Отделяме жълтъците от белтъците. Намачкваме малините. Разбиваме жълтъците със захарта, докато се сгъстят. Прибавяме желатина към разбитите жълтъци. Добавяме и малините, разбъркваме и слагаме в хладилник. Когато сместа започне да желира по края насъда, разбъркваме отново и добавяме сметаната и разбитите на сняг белтъци. Оставяме десерта в хладилник да желира и преди да сервираме, украсяваме с фигурки от шприцована сметана.
Формирането на живия плет се извършва чрез поредица от точно определени манипулации през годините след засаждането. През първата година след засаждането младите растения се оставят да растат свободно....
Варени картофи със сирене Прoдукти: 700 г картофи, 200 г сирене, 4 яйца, 60 г краве масло, червен пипер, сол. Начин на приготвяне: Обелваме картофите, сваряваме ги и оставяме да изстинат. Наряз...
В най-светския ъгъл на Франция, на Лазурния бряг, се намира раят за ботаниците - грандиозна градина, един истински храм на природата. Името на парка води началото си от 19 век в чест на благородните е...
Салата с макарони и леблебия Прoдукти: 1 к.ч. макарони, 750 г леблебия от консерва, 1ч.ч. майонеза, 1 малка глава лук, 2 глави целина, 1с.л. маргарин, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряв...