ЗАКУСКА
Тестен охлюв с месна плънка
Прoдукти: 500 г готово тесто за бял хляб, 300 г кайма /смес/, 50 г пушени гърди, 1 яйце, 1 малка глава лук, 2-3 с.л. галета, 1-2 с.л. свинска мас /или олио/, черен пипер, кимион, бахар, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме каймата през месомелачка заедно с пушените гърди и лука. След това омесваме сместа заедно с подправките и сол на вкус. Върху набрашнена повърхност разточваме тестото на възможно по-тънка кора. Намазваме кората с яйцето, което сме разбили с малко вода и 1 щипка сол. Поръсваме с галетата. В предния край на кората по дължина разстиламе плънката. Навиваме от кората руло, което навиваме като охлюв и го слагаме в намаслена тавичка. Поръсваме с разтопената мазнина и печем в предварително загрята силна фурна, докато се зачерви. Тогава поръсваме с малко вода и допичаме още няколко минути.
ОБЯД
Селска чорба
Прoдукти: 500 г агнешко или шилешко месо, 2 стръка пресен лук, 30 г краве масло, 3 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 1 домат, магданоз, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки късчета, заливаме го с 6 ч.ч. студена вода и варим на тих огън. Задушаваме ситно нарязания лук в маслото и 2-3 с.л. бульон от месото. Прибавяме домата също нарязан на ситно. Като се поизпари водата, слагаме ориза, разбъркваме и прибавяме брашното. Изсипваме запръжката към почти свареното месо. Когато оризът се свари, дръпваме ястието от огъня, посоляваме и поръсваме със ситно нарязани джоджен и магданоз.
Мусака със зелен лук
Прoдукти: 500 г кайма (смес), 3 връзки зелен лук, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. брашно, 2 яйца, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и заедно с каймата го задушаваме в олиото и 1 к.ч. топла вода. След 15 мин посоляваме и поръсваме червения пипер. Прехвърляме сместа в тавичка, поръсваме с чубрица и черен пипер и печем 20 мин в умерено загрята фурна. Разбиваме яйцата, смесваме ги с брашното, размито в 2-3 с.л. хладка вода и заливаме мусаката. Връщаме във фурната за още 5-6 мин.
Пудинг от грис
Прoдукти: 180 г грис, 720 мл прясно мляко, 60 г масло, 3 яйца, 250 г захар, 30 г сухар, 60 г стафиди, озахарени плодове или сушени сини сливи.
Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото, прибавяме гриса и по-голямата част от захарта, като бъркаме непрекъснато. Щом сместа се посгъсти, махаме от огъня и прибавяме разбитите жълтъци и маслото. Разбъркваме добре и съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме стафидите или другите плодове, оваляни в брашно, и отново разбъркваме. Обливаме формата, в която ще печем пудинга, с останалата захар, която предварително карамелизираме. Печем във фурната или на водна баня. Обръщаме опечения пудинг и го заливаме с карамела от формата.
ВЕЧЕРЯ
Канелони с гъби и песто
Прoдукти: 24 броя канелони, 750 г пресни гъби, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 300 г белени домати от консерва, 4 ч.л. зелено песто, 200 г настърган пармезан, 1 връзка зелен лук, 1 ч.ч. течна сметана, 2 с.л. масло, пресен розмарин, прясна майорана, пресен риган, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим канелоните в подсолена вода до полуготовност, след което ги изплакваме със студена вода и отцеждаме. Нарязваме зеления лук на кръгчета и го задушаваме в 1 с.л. масло заедно с нарязаните гъби. Щом лукът и гъбите поомекнат, подправяме с черен пипер и сол на вкус, поръсваме с наситнени магданоз и майорана, прибавяме пестото и 50 г пармезан, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Изчакваме сместа да поизстине и я пълним в канелоните. Нарязваме стария лук и чесъна на ситно и ги задушаваме в останалото масло. Добавяме нарязаните домати заедно със сока от консервата и задушаваме 15 мин. После поръсваме с наситнени розмарин и риган, посоляваме, прибавяме сметаната и разбъркваме. Варим още 10 мин и изливаме половината от соса в намаслена тавичка, нареждаме отгоре канелоните и поливаме с останалия сос. Поръсваме с останалия пармезан и печем 30 мин във фурна, загрята до 200°С.
Крем „Сюрприз”
Прoдукти: 1 кг извара, 200 г захар, 150 г масло, 100 г орехови ядки, 250 г сметана, 6 жълтъка, 300 г плодове (консервирани или пресни), 1 пакетче ванилена захар, 1 ч. л. канела, счукан карамфил.
Нaчин на приготвяне: Омекналото масло разбиваме с жълтъците и захарта на пухкава смес. При-бавяме изварата, разбитата сметана и ванилията, всичко разбъркваме добре. Така приготвения крем насип-ваме в подходящи чаши, като отгоре посипваме с нарязаните на ситно орехи и счукания карамфил. Подна-сяме крема веднага с пресни или консервирани плодове, подредени в отделни купички и поръсени с канела и захар.
Бонбони с кафе Прoдукти: 125 г захар, 50 г краве масло, 1 ч.ч. прецедено силно кафе, 1 ч.ч. сметана, малко олио. Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджерка на силен огън захарта и маслото и варим...
Торта Мока Прoдукти: 8 яйца, 1 и 1/2 ч.ч. захар, 3 ч.ч. ситно смлени бадемови ядки, 19 с.л брашно, 1 с.л нескафе, 1 доза маслен крем или сметана, ароматизирани с екстракт от кафе или есенция, каф...
Болката в ухото е вярна спътница на хремата и настинката, а възпалението на средното ухо в резултат на инфекция, се нарича отит. Ако след простуда или грип ви заболи ухото, веднага идете на лекар. Оти...
Опитните градинари нямат никакво съмнение относно факта, че пресаждането е необходимо за растенията. Как да го направите по всички правила: В кои случаи е необходимо преместване на растенията: ...