Още рецепти » 04 януари

 04 януари

ЗАКУСКА

Палачинки с кайма

Прoдукти: 200 г прясно мляко, 2 яйца, 200 г брашно, щипка сол, мазнина за пържене; зa плънката: 250 г кайма, 1 глава лук, 1 яйце, 1 стрък праз, галета, 1 с. л. масло и 1 с. л. олио, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: От яйцата, млякото и брашното приготвяме рядка каша, посоляваме и изпържваме в намазан с малко мазнина тиган 10 палачинки. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в загрятото олио, добавяме каймата с малко топла вода и пържим 5 минути. Отстраняваме от огъня и прибавяме галетата, магданоза, черния пипер и яйцето. Посоляваме, разбъркваме добре сместа и пълним палачинките. Навитите на рула палачинки подреждаме в плато, поръсваме със ситно нарязан праз и магданоз и заливаме с разтопено масло.

ОБЯД

Супа от свинско месо с подправки

Продукти за 4 порции: 500 г свинско месо, 1 глава лук, 1-2 корена магданоз, половин глава целина, 3-4 картофа, 1 с.л. брашно, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, заливаме го със студена вода и го слагаме да ври, като от време на време го отпенваме. Посоляваме и прибавяме черния пипер, дафиновия лист и бахара. Малко след това слагаме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови и целина. Когато зеленчуците и месото омекнат, ги изваждаме и прецеждаме бульона. Слагаме прецедения бульон отново на огъня и прибавяме нарязаните на кубчета картофи и размитото в малко хладка вода брашно. След като се сварят картофите, връщаме месото и зеленчуците в супата и след 3-4 мин я отстраняваме от огъня. Поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз и я поднасяме топла. По желание можем да застроим супата с 1-2 яйца.

Телешко задушено с картофи

Продукти за 4 порции: 800 г телешко филе, 1ч.ч. прясно мляко, 500г картофи, 1/2ч.ч. сметана, 2 глави лук, сол, пипер

Нaчин на приготвяне: Нарязваме едната глава лук на ситно, смесваме я с подправките и овалваме с получената смес месото. Печем го на скара, като отдолу слагаме тавичка с вода. Задушаваме леко другата глава лук. Сваряваме картофите, обелваме ги и ги намачкваме на едро. Нагряваме млякото, докато започне леко да дими. Прибавяме картофите и бъркаме постоянно ок. 5 мин. Отдръпваме от огъня и прибавяме сметаната с втората глава лук. Разпределяме месото на порции и заливаме с картофената смес.

Македонска баница

Прoдукти: 800 г брашно, 1 яйце, 300 мл прясно мляко, 1 ч.л. оцет, 1 бучка /колкото орех/ мая за хляб, 1 ч.ч. олио, 1 ч.л. захар, 1/2ч.л. сол; зa плънката: 150 г смлени орехови ядки, 1/2ч.л. канела; зa сиропа: 400 г захар, 2 ч.ч. вода.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята заедно със захарта в 5-6 с.л. мляко, оставяме я да втаса. Пресяваме брашното два пъти и правим в средата на кубчето кладенче. Сипваме в кладенчето втасалата мая, солта, оцета и останалото прясно мляко. Замесваме тесто и го оставяме на топло място да втасва. След половин час разточваме от тестото тънки кори. Намазваме всяка кора с олио, поръсваме я със смлени орехи и канела и я нарязваме на триъгълници. Слагаме триъгълниците по 3 едив върху друг и ги навиваме на рула. Нареждаме рулата в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна, докато порозовее. Отделно разтваряме захарта за сиропа във водата, варим 15 мин на огъня и заливаме с горещия сироп изстиналата баница.

ВЕЧЕРЯ

Черен дроб с ориз

Продукти за 4 порции: 600 г черен дроб, 200 г ориз, 2 глави лук, 4 червени чушки, 1 кубче зеленчуков бульон, половин пакетче краве масло, 15-20 маслини, 2 скилидки чесън, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба и го нарязваме на хапки. Нарязваме лука и чушките на парченца и ги задушаваме 3-4 мин в маслото и малко вода. Прибавяме дроба и задушаваме, докато сместа остане на мазнина.Прибавяме ориза и разбъркваме, за да поеме мазнината. Подправяме със счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Прехвърляме сместа в намаслена тавичка, заливаме с бульона, който сме кипнали в 500 мл вода, поръсваме с нарязаните маслини, покриваме с алуминиево фолио и печем 20 мин в силна фурна. Накрая отстраняваме фолиото и оставяме ястието във фурната, за да хване коричка.

Трицветен крем

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 1 к.ч. захар на пясък, 1/2 ч.ч. брашно, 8 яйца, 1-2 ванилии, сладко от ягоди, 1 к.ч. орехови ядки, 1 пакетче бишкоти, крокан

Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото със захарта, брашното и разбитите жълтъци и варим до сгъстяване. Изчакваме сместа да поизстине и прибавяме белтъците, разбити с 2-3 с.л. захар. Размесваме добре всичко и делим на три части. В едната слагаме ванилията, във втората - сладкото, а в третата - орехите. На дъното на всяка чаша слагаме няколко парчета бишкоти. Наливаме първо жълтия крем, после този със сладкото, а отгоре крема с орехите. Украсяваме с натрошен крокан.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тибетски рецепти за бъбреци

Древните лекари смятали бъбреците за основата на живота. Те повече от другите органи страдат при екологични проблеми, най-вече от негативното въздействие на лошата питейна вода. Всички вредни вещес...

Млякото и соковете са несъвместими с някои лекарства

Доста родители са свикнали да дават на децата си най-различни медикаменти, разтворени в мляко или в прясно изцеден плодов сок. Това обаче може да направи лекарствата по-малко ефикасни или обратното, д...

Стъклото в интериора

Още в древен Египет, а и във Финикия, било познато изкуството за правене на стъкло. Но първата си сериозна победа стъклото завоюва, когато от материал за практически нужди се превръща в мощно оръжие з...

КОНСЕРВИРАНЕ НА ЯГОДИ

Компот от ягоди Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 прах ванилия, сок от 1 лимон, 500 мл вода, оцет Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимонови...

Начало