ЗАКУСКА
Пържени козуначени филии
Прoдукти: 1 престоял козунак, 5 с. л. мармалад, 3 яйца, 150 мл прясно мляко, 5 с. л. пудра захар, масло за пържене, плодова есенция.
Нaчин на приготвяне: Козунака нарязваме на филии, които мажем с мармалад и слепваме по две. Яйцата разбиваме с 3 с. л. пудра захар, прибавяме млякото и есенцията. Потапяме филиите в панировката и ги изваждаме бързо, за да останат цели. Изпържваме ги веднага в сгорещеното масло от двете страни. Сер-вираме козуначените филии топли, поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Супа от маруля с ориз
Прoдукти: 2 средно големи марули, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме марулите 10 мин в леко подсолена вода. Измиваме и ги нарязваме на ивички. Сгорещяваме олиото и задушаваме 5 мин ситно нарязания. Прибавяме нарязаните марули и задушаваме още 10 мин. Заливаме зеленчуците с 6 ч.ч. вряла вода, посоляваме и варим 30 мин. Прибавяме ориза и варим още 15 мин. Преди да отстраним от огъня прибавяме размитото с малко вода брашно. При поднасянето подправяме с лимонов сок, поръсваме с черен пипер и наситнени магданоз и копър.
Печен заек
Прoдукти: 1 заек, 1 ч.ч. оцет, 100 г пушена сланина, 3-4 с.л. мазнина, 3 глави лук, 1 с.л. брашно, половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Избираме по-млад заек, изчистваме го, посоляваме го и го оставяме да кисне 1 нощ в смес от равни части вода и оцет. След това го измиваме добре от маринатата и го шпиковаме с пушената сланина. Отделно в загрятата мазнина запържваме до златисто ситно нарязания лук. Изсипваме лука в тавичка, отгоре слагаме заека, заливаме с 300 мл гореща вода, прибавяме сол, черен пипер, дафиновия лист и настърганата лимонена кора. Печемв умерена фурна. След като омекне месото, прибавяме сос, приготвен от брашното и лимоновия сок. Печем още 30 мин и изваждаме заека от фурната.
Лимонов накип
Прoдукти: 6 яйца, 125 г захар, 1 лимон, 2 с.л. брашно, захар за поръсване
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с миксер със захарта до побеляване. Прибавяме прецедения лимонов сок, брашното и разбитите на хубав сняг белтъци. Внимателно и леко бъркаме с дървена лъжица и изсипваме сместа в добре намазнена къдрава форма за печене. Отгоре обилно наръсваме със захар и печем в предварително загрята и умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Пиле “Табака”
Прoдукти: 1 пиле, 5 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 30 г краве масло, 2 домата, 2-3 стръка пресен лук, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме пилето на две половинки по гръбначната кост, начукваме ги с дървено чукче като пържоли и ги намазваме с посоления и счукан чесън. Слагаме ги в сгорещеното олио, затискаме с тежък капак, за да запазят плоската си форма и пържим, като при обръщането по време на пърженето прибавяме маслото.
Козуначен крем
Прoдукти: 500 г козунак, 1 1/2 к.ч. захар, 4 яйца, 750 мл прясно мляко, 1 пакетче ванилия.
Нaчин на приготвяне: В подходяща тавичка карамелизираме половин кафена чашка захар. Отгоре натрошаваме много ситно козунака. Отделно разбиваме яйцата със захарта, прибавяме млякото и ванилията. С тази смес заливаме натрошения козунак. Печем в умерена фурна до розово.
Гювеч със зеленчуци и картофи Прoдукти: 600 г картофи, 2-3 глави лук, 1 глава целина, 1 по-малка прясна зелка, 1-2 моркова, 1 ч.ч. арпаджик, 1 ч.ч. грах, 5-6 домата, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист,...
АГРОКСОН /СЕРИДОР МЦПА - пшеница и ечемик - 200 мл/дка, внася се във фаза братене на културите. АДЕНГО 465 СК - срещу едногодишни житни и широколистни плевели, вкл. балур от семена при царевица (зъ...
Винен крем с ягоди Прoдукти: 2 ч.ч. десертно бяло вино, 8 с.л. захар, 1 с.л. нишесте, 1 жълтък, 300 г почистени, добре узрели и здрави ягоди, 1 ванилия, 3-4 с.л. сметана, 2 с.л. пудра захар за см...
От стари времена са лекували стомаха, бъбреците и белите дробове с целебните листа на мушкатото. Най-лесно церили разстроения стомах без никакви таблетки. • Заливали листата на растението с кипяща ...