ЗАКУСКА
Пита с извара
Прoдукти: 250 г извара, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 к.ч. олио, 1 яйце, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. брашно, орехи.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме киселото мляко със солта, содата, захарта. Прибавяме изварата, яйцето и олиото и сипвайки постепенно брашното, замесваме средно твърдо тесто. Слагаме тестото в намаслена тавичка, на дъното на която сме наредили шахматно цели орехови ядки. Изпичаме питката в умерена фурна.
ОБЯД
Боб чорба с агнешко месо
Прoдукти: 500 г агнешко месо, 1 ч.ч. стар боб, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 морков, 1 домат, 1-2 щипки червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме боба, наливаме 6 ч.ч. прясна вода. Прибавяме нарязаното на хапки месо, както и ситно нарязаните лук, чесън, морков и домат. Варим чорбата на умерен огън, докато продуктите омекнат. Към края на варенето посоляваме и поръсваме с червения пипер и ситно нарязан магданоз.
Гулаш с агнешко месо
Продукти за 4 порции: 700-800 г агнешко месо, 30 г краве масло, 1 с.л. червен пипер, 1 ч.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца и го задушаваме в сгорещената мазнина. Щом побелее, посоляваме, поръсваме с червен и черен пипер и продължаваме да задушаваме, като от време на време доливаме по малко топла вода. Когато месото омекне, прибавяме млякото, разбито с малко вода и отстраняваме от огъня.
Шоколадов кекс с канела
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 300 г брашно, 4 с.л. олио, 2 с.л. какао, 220 г пудра захар, 2 равни ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче канела, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, захарта, какаото, канелата и ванилията и пресяваме. Добавяме олиото и разбъркваме добре. Прибавяме и киселото мляко, в което сме разтворили содата. Бъркаме внимателно, докато получим еднородна смес. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна. Изваждаме готовия кекс и след като изстине, поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Гарнирана пита
Прoдукти: 150 г хлебно тесто, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2 домата, 2 с.л. олио, 200 г шунка, магданоз, риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разточваме тестото в кръг с размерите на тавичката, която ще използваме. Слагаме го в намаслената тавичка и оставяме да престои на топло 10 мин. През това време нарязваме на ситно лука, чесъна и магданоза, а доматите измиваме и нарязваме на кръгчета. Щом тестото се вдигне, слагаме го в умерена фурна за 10 мин. Отделно запържваме лука и го поръсваме със сол и черен пипер. Изваждаме питата от фурната и разпределяме върху нея шунката, нарязана на ситно, чесъна и лука. Поръсваме с риган и покриваме с резенчетата домати. Най-отгоре поръсваме с магданоза, печем още 20 мин и сервираме веднага.
Винен крем с ягоди
Прoдукти: 2 ч.ч. десертно бяло вино, 8 с.л. захар, 1 с.л. нишесте, 1 жълтък, 300 г почистени, добре узрели и здрави ягоди, 1 ванилия, 3-4 с.л. сметана, 2 с.л. пудра захар за сметаната.
Нaчин на приготвяне: Загряваме виното до завиране и в него разтваряме захарта, след което прибавяме нишестето, размито в 1 к.ч. студена вода. Варим сместа 5-6 мин без да кипваме и отстраняваме от огъня. Прибавяме разбития жълтък и претритите ягоди. Разпределяме крема на порции и оставяме в хладилник да се стегне. Преди сервиране гарнираме с разбитата с пудра захар сметана. Вместо със сметана можем да гарнираме крема с разбити със захар на твърд сняг белтъци и да поръсим с ягодов сироп.
Според йогите, краката са разпределително табло. Може да се „включите” във всяка една част на тялото, ако знаете какъв участък от стъпалото трябва да масажирате. В краката има 72 000 нервни окончания....
Свинско с гъби Продукти за 4 гювечета: 800 г свинско месо, 1 к.ч. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 1/2ч.ч. гъби, 2 глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 4 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол. Нaчин...
Зелеви сарми със зрял фасул Продукти за 4 порции: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер. Нaч...
Колкото и да са красиви рибките и другите различни животинки, напълненият съд с вода без растителност е трудно да се нарече аквариум. Водораслите, освен че оформят декоративния завършек на аквариума, ...