Още рецепти » 01 февруари

 01 февруари

ЗАКУСКА

Понички с извара

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, половин пакетче краве масло, 1 ванилия, 2 яйца, 200 г безсолна извара, 1 равна ч.л. бакпулвер, 1 к.ч. стафиди, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло заедно със захарта и ванилията. Прибавяме разбитите яйца и изварата. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Бъркаме, докато получим гладка смес. Накрая прибавяме стафидите. С лъжица гребваме от сместа и пускаме във врящата мазнина. Пържим поничките до златисто оцветяване и от двете страни.

ОБЯД

Кремсупа от гъби

Прoдукти: 300 г печурки, 1 глава лук, 4 с.л. масло, 3 с.л. дребно нарязан магданоз, 4 с.л. брашно, 500 мл горещ бульон по избор, 1/2 ч.ч. сметана, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите и лука, измиваме ги и ги нарязваме на дребно. Разтопяваме половината масло и в него изпържваме лука и гъбите. Прибавяме половината от магданоза и заливаме с част от бульона. Оставяме да ври 10 минути, махаме от огъня и разбиваме сместа с миксера. Отделно разтопяваме другото масло и в него запържваме брашното, разреждаме с останалия бульон и като кипне, го прибавяме към пюрираната супа, като бъркаме непрекъснато. Посоляваме, оставяме да заври и добавяме сметаната. Сервираме супата, поръсена с останалия магданоз.

Пирян

Прoдукти: 1 кг картофи, 3-4 домата, 1 глава чесън, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. оцет, 5-6 зърна черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на резенчета. Нареждаме ги в намаслена тавичка, разстиламе отгоре ориза, посоляваме и поръсваме с червения пипер и ситно нарязания магданоз. Покриваме с нарязаните на кръгчета домати, заливаме с мазнината и малко топла вода и печем в умерена фурна. Малко преди да извадим ястието от фурната, подправяме с чесъна, който сме счукали с оцета и малко сол.

Реване с грис и брашно

Прoдукти: 7 яйца, 3 с.л. брашно, 6 с.л. грис, 2 ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме поотделно жълтъците и белтъците. Слагаме белтъците върху жълтъците и внимателно разбъркваме отдолу нагоре. След това постепенно сипваме лъжица по лъжица гриса и брашното, като през цялото време леко разбъркваме. Намасляваме тавичка, покриваме я с бяла хартия, която да покрива дъното и стените на тавичката, и изсипваме сместа върху хартията. Слагаме тавичката в предварително загрята силна фурна. След няколко минути намаляме огъня и допичаме в умерена фурна. Оставяме реването да изстине, натупчваме го с вилица и го заливаме с горещ сироп, който сме приготвили от захарта и 2 ч.ч. вода.

ВЕЧЕРЯ

Кавърма по етрополски

Прoдукти: 1 сварена кокошка или голямо пиле, 3-4 глави лук, 2 глави чесън, 3-4 с.л. масло или олио, 3-4 домата или 2 с.л. доматено пюре, червен пипер, сол, магданоз, чубрица.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и леко го задушаваме. Добавяме чесъна на цели скилидки, нарязаните домати и накъсаното на порции месо. Подправяме със сол и червен пипер, заливаме с 1-2 ч.ч. вода и варим десетина минути. Накрая поръсваме с магданоз и чубрица.

Ориз с компот от праскови

Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 жълтък, 1 ч.л. краве масло, 1 ванилия, 1 компот от праскови, 1 1/2 с.л. нишесте.

Нaчин на приготвяне: От ориза, млякото и захарта сваряваме гъста каша. Щом отстраним от огъня, подправяме с жълтъка, разбит с маслото и ванилията. Изсипваме сместа в къдрава форма, изплакната със студена вода, и оставяме да замръзне. Обръщаме в подходяща чиния, и отгоре нареждаме отцедени и нарязани на филийки праскови от компота. В основата на сладкиша също нареждаме половинки праскови. Отделяме 1 1/2 ч.ч. сок от компота, размиваме в него нишестето и сваряваме крем. Бъркаме крема, докато се охлади, и заливаме с него ориза и плодовете.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Консервиране на карфиол

Пазарджишка туршия Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 2 глави карфиол, 2 главички целина; зa маринатата: 500 мл олио, 500 г захар, 1 л оцет, 8 ч.ч. вода, 1 пакетче черен пипер на зърна, 5 дафин...

Безплатната вода от небето

Една от най-големите опасности, които дебнат човечеството, е нарастващия недостиг на вода. Разумното й използване днес е гаранция, че утре няма да страдаме от безводие. В търсене на ефикасни начини за...

Как да си отгледате боровинка

В последните години интересът у нас към културната боровинка непрекъснато се увеличава. Ако и вие искате да имате този вълшебен плод в двора си, изберете слънчево място. Важно е да се знае, че растени...

Гозби със скумрия

Скумрия с плънка Продукти за 2 порции: 400 г филе от скумрия, 1 ч.л. черен пипер, 2 твърдо сварени яйца, 1 малка глава лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 к.ч. брашно, 1 белтък, 1 к.ч. олио, 1 ...

Начало