Още рецепти » 04 ноември

 04 ноември

ЗАКУСКА

Бухтички с шунка

Прoдукти: 200 г шунка, 100 г настърган кашкавал, 1-2 картофа, 1 глава лук, 2 яйца, 4-5 с.л. брашно, 1/2ч.л. бакпулвер, олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, измиваме ги и ги настъргваме на ситно ренде. Нарязваме шунката на дребно, а яйцата разбиваме като за омлет. Прибавяме към тях размесеното с бакпулвера брашно, настъргания кашкавал, картофите, шунката и лука. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и разбъркваме добре. Вземаме с лъжица от приготвената смес и пускаме в сгорещеното олио. Оставяме бухтичките да бухнат, като ги обръщаме от двете страни. Сервираме ги върху листа от зелена салата.

ОБЯД

Супа топчета

Продукти за 4-5 порции: 250 г кайма, 1/2 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 1 яйце, 1 главичка лук, 1 морков, 2 с.л. брашно, 1 л вода, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 домата, 1 корен магданоз, листа от магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата с малко ориз, малко ситно нарязан лук, белтъка от яйцето, черен пипер и сол. От сместа оформяме малки топчета, които овалваме в брашно и пускаме във врящата подсолена вода, в която слагаме и дребно нарязаните морков и магданозен корен, мазнината и останалата част от дребно нарязания лук. Варим на умерен огън и след 20 мин прибавяме обелените и дребно нарязани домати и останалата част от ориза. Варим още 10-15 мин и застройваме супата с варена застройка от киселото мляко, 1 с.л. брашно и жълтъка. Поднасяме я поръсена със ситно нарязан магданоз.

Кюфтета яхния

Продукти за 6 порции: 800 г кайма смес, 3 глави лук, 1 яйце, 1-2 с.л. грис, 1 к.ч. олио, 1-2 домата, 3-4 печени пиперки, 1 люто чушле, 2-3 с.л. брашно, 2-3 ч.ч. костен бульон , 1 дафинов лист, 1 бучка краве масло, чубрица, червен и черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с 1 глава ситно нарязан лук, яйцето, гриса, червен пипер, чубрица и сол. Омесваме добре и оформяме от сместа кюфтета, които овалваме в брашното, заливаме с костен бульон /или подсолена вода/ и 2-3 с.л. олио, прибавяме дафиновия лист и ги сваряваме на умерен огън. Нарязваме другите глави лук на филийки и ги задушаваме в останалото олио. Поръсваме с брашно и черен пипер. Прибавяме изпечените и нарязани на парченца пиперки и стритото люто чушле. След 5-6 мин прибавяме нарязаните домати. Когато доматите поомекнат, сипваме сместа при кюфтетата. Кипваме ястието, пускаме в него бучката масло и го оставяме да къкри десетина минути на тих огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Ориз с конфитюр от малини

Прoдукти: 100 г ориз, 500 мл прясно мляко, 2 с.л. ром, 4 яйца, 40 г захар, 6 с.л. конфитюр.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза с млякото и подслаждаме. Прибавяме рома и добре разбитите жълтъци. Намазваме тавичката с олио и разстиламе сместа. С част от захарта разбиваме белтъците и постепенно прибавяме конфитюра, като бъркаме леко. Намазваме с тази смес ориза. Слагаме във фурната за 15 минути. Сервираме десерта топъл.

ВЕЧЕРЯ

Шницели от кайма с настърган кашкавал

Продукти за 4 порции: 500 г кайма /смес/, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 к.ч. галета, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме каймата с черен пипер и сол на вкус и при непрекъснато бъркане наливаме на тънка струйка прясното мляко. Охлаждаме сместа 2 часа в хладилник. След това прибавяме настъргания кашкавал, омесваме и оформяме елипсовидни шницели, които най-напред овалваме в брашното, след това потапяме в разбитите яйца и накрая ги овалваме в галетата. Пържим ги от двете страни в загрятата мазнина, докато станат златисти.

Кадаиф с орехови ядки

Прoдукти: 300 г кадаиф, 50 г краве масло, 2 к.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар, 4 ч.ч. вода, 1 пакетче ванилия, 1/2 ч.л. лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе половината от кадаифа на равномерен пласт в тавичка и поръсваме с ореховите ядки. Върху ядките разстиламе останалия кадаиф и поръсваме с разтопеното масло. Печем в умерена фурна, докато сладкишът добие златист цвят. Оставяме да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от захарта, водата, ванилията и лимонената киселина.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Агнешко печено

Агнешко с ориз на фурна Прoдукти: 1 кг обезкостено агнешко месо /цяло парче/, 3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 2-3 стръкчета пресен девисил, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме цялото пар...

Защо плаче бебето?

Неговите сълзи, викове и хленч имат определен смисъл. Бебето ви плаче вечер? Не се безпокойте - всички знаем, че мъничетата се ужасяват от настъпващата тъмнина. Ако обаче това се случи в 3 часа посред...

Прекрасната огърлица на двореца Мирабел

Градините на двореца Мирабел в Австрия са едно изящно бароково творение на градинарското изкуство. Историята им се помни вече четири века. Но днес звучи като приказка за любовта, разказвана вече четир...

Освежете дома си

Психолозите ни съветват на всеки три месеца да сменяме прическата си, веднъж годишно да разместваме мебелите вкъщи, а на всеки три години да ги сменяме и да ремонтираме дома си, ако искаме да запазим ...

Начало