Още рецепти » 13 април

 13 април

ЗАКУСКА

Тутманик със сух хляб

Прoдукти: 1 сух хляб, 4 яйца, 200 г сирене, 100 г краве масло, 1 кофичка мляко, 1/2 ч.л. сода бикарбонат.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки, като отстраняваме корите. Разбиваме яйцата с киселото мляко и содата. Потапяме филийките в яйчната смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Върху първия ред филийки поръсваме обилно натрошено сирене и поливаме с разтопеното масло. Нареждаме втори ред филийки и отново поръсваме сирене и масло. Покриваме с останалите филийки, заливаме с останалото масло и изпичаме тутманика в силна фурна.

ОБЯД

Супа от зелен лук

Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 1-2 с.л. ориз, 1 яйце, 4 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 сухи люти чушлета, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца по 1-2 см и го задушаваме на слаб огън в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяме ориза, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, нарязаните люти чушлета и сол на вкус. Наливаме 4-5 ч.ч. топла вода и варим на слаб огън до готовност. Застройваме готовата супа с разбитото в киселото мляко яйце и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Капама от лапад

Прoдукти: 2-3 връзки лапад, 2 глави лук, 1 морков, 2 картофа, 2 домата от консерва, 2-3 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 1-2 стръка джоджен, 5 с.л. олио, 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме моркова на дребни кубчета и го задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме ситно нарязаните лук, магданоз и джоджен, счукания чесън и пасираните домати. Подължаваме да задушаваме. След десетина минути слагаме картофите, нарязани на кубчета, и лапада, нарязан на ивички. Задушаваме сместа, докато лападът омекне. Поръсваме брашното и червения пипер, заливаме с гореща вода и посоляваме. Разбъркваме добре, прехвърляме в тавичка и запичаме в умерено загрята фурна. Поръсваме готовото ястие с едро смлян черен пипер.

Десерт от стари кифли или козунак

Прoдукти: 6 по-големи кифли, 1 л прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. сушени кайсии, смокини и фурми, 3-4 с.л. пудра захар, 3-4 яйца, 1 ванилия, 1 пакетче дребни бонбони

Нaчин на приготвяне: Нарязваме сушените плодове на парченца и ги заливаме с малко коняк или ром. Оставяме ги да киснат няколко часа и ги отцеждаме. Разбиваме хубаво яйцата с миксер, прибавяме ароматизираното с ванилията мляко и накрая- отцедените от алкохола сушени плодове. Нарязваме кифлите на не много дебели филийки. В тавичка карамелизираме на умерен котлон захарта, отгоре подреждаме филийките козунак и заливаме с млечната смес. Печем в умерена фурна, докато козуначените резени поруменеят, обръщаме тавичката в десертна чания и украсяваме с бонбонките. Може да поръсим сладкиша със смлени орехи или кокосови стърготини.

ВЕЧЕРЯ

Пърженки от киселец и гъби

Прoдукти: 500 г киселец, 300 г гъби, 4 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно гъбите и ги задушаваме в 2 с.л. олио и малко вода. Сваряваме киселеца в леко подсолена вода. Отцеждаме и го нарязваме на ситно. Смесваме го с гъбите, поръсваме с 1 с.л. брашно, черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен, посоляваме и измесваме добре сместа. След това оформяме малки питки, овалваме ги в брашно и пържим във вряща мазнина.

Плодов къп

Прoдукти: 2 големи грейпфрута, 4 малки портокали, 1-2 с.л. пудра захар, отцедени вишни от компот.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме грейпфрутите напречно на две равни части. Внимателно отделяме сърцевината и я нарязваме на кубчета. Обелваме портокалите и също ги нарязваме на кубчета. Смесваме ги с грейпфрута, поръсваме с пудра захар и разбъркваме. Пълим корите от грейпфрутите с плодовата смес и украсяваме отгоре с отцедени вишнички от компот.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Напълнете градината с иглики

Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...

Кавказки рецепти с прополис

От стотици години кавказците признават не таблетките, а прополисът като най-важното средство за лечение на болестите. Според планинците той може да излекува всички болести. • Хване ли ви грип, и...

Ягоди растат до небето

Ягодовите храсти на сорта Монт Еверест растат към небето като ягодово дърво и дават плодове непрекъснато от края на май до първите студове. На височина могат да достигнат над 1,20 м. В продължение на ...

Десерти с горски плодове

Боровинкова сметана Продукти за 4 порции: 300 г пресни или замразени боровинки, 250 г сметана, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. пудра захар, 1 ванилия Нaчин на приготвяне: Разбиваме сметаната със ...

Начало