ЗАКУСКА
Бързи бухти
Прoдукти: 250 г брашно, 1 кофичка кисело мляко, 50 г кристална захар, 1 яйце, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме млякото заедно с яйцето, содата, солта и захарта. Постепенно прибавяме брашното и забъркваме средно гъста каша. Гребваме от сместа с лъжица и сипваме в сгорещената мазнина. Пържим бухтите на умерена температура. Още топли ги поръсваме обилно с пудра захар.
ОБЯД
Кисела супа от лапад
Прoдукти: 500 г млади листа от лапад, 2 глави лук, 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. брашно, 3 с.л. лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме нарязания лапад и задушаваме, докато омекне. Подправяме с черен и сол на вкус. Сипваме 1 л топла вода и брашното, размито в малко вода. Варим 15 мин на умерен огън. Изчакваме готовата супа да изстине и подкиселяваме с лимоновия сок. Поднасяме супата студена.
Маслини с целина
Прoдукти: 2 глави целина, 100 г маслини, 1 с.л. брашно, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме маслините с гореща вода, за да се обезсолят, и отцеждаме. Нарязваме лука и целината на филийки и ги задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме настърганите домати и ситно нарязания магданоз. Поръсваме брашното и червения пипер, заливаме с гореща вода и варим на умерен огън. Щом целината поомекне, прибавяме маслините и варим още 10 мин на слаб огън. Накрая посоляваме.
Кадаиф с орехови ядки
Прoдукти: 300 г кадаиф, 50 г краве масло, 2 к.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар, 4 ч.ч. вода, 1 пакетче ванилия, 1/2 ч.л. лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе половината от кадаифа на равномерен пласт в тавичка и поръсваме с ореховите ядки. Върху ядките разстиламе останалия кадаиф и поръсваме с разтопеното масло. Печем в умерена фурна, докато сладкишът добие златист цвят. Оставяме да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от захарта, водата, ванилията и лимонената киселина.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от леща
Прoдукти: 250 г леща, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 с.л. олио, 3 яйца, 1 ч.ч. галета, черен пипер, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата. Отцеждаме и пасираме.Прибавяме настъргания лук, изпърженото в мазнината брашно, 2 яйца, сол и черен пипер. Омесваме с галета, докато получим достатъчно гъста смес. По желание можем да прибавим магданоз, чубрица или чесън. Оформяме кюфтетата, овалваме ги в брашно, потапяме в разбито яйце и пържим в горещо олио.
Бяло сладко
Прoдукти: 1 кг захар, 1,250 л вода /6 ч.ч./, 1 лимон, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Варим водата със захарта до сгъстяване. Когато пуснем капка от сгъстения сироп в студена вода и капката не се разлее, сиропът е готов. Добавяме изцедения и прецеден лимон. Отстраняваме от огъня и покриваме съда с добре отцедена мокра кърпа. Охлаждаме, докато потопения пръст може да издържи на горещината. Тогава пресипваме сиропа в широк порцеланов съд и бъркаме с дървена лопатка до получаването на гъста и гладка смес. Ароматизираме с ванилия и пресипваме сладкото в буркани. Като изстине, затваряме бурканите с капачки. Поднасяме бялото сладко, като в чаша със студена вода слагаме 1 ч.л. сладко и 1 резенче лимон.
Продукти за тестото: 300 г бяло пшенично брашно, 1 яйце, 50 мл хладка вода, 1/2 ч. л. сол. Нaчин на приготвяне: Пресятото брашно изсипваме на купчинка върху плоскостта, на която ще месим. Правим в с...
В строящите се сега жилища в лоджиите има специални места за засаждането на различни балконски цветя. Първата ви работа е да запълните нишата с дренаж, който представлява 1/3 от обема. Там ще се стича...
Тези красиви, бавнорастящи растения изглеждат изключително красиви в група, защото там може да се види огромна гама от багри, но отглеждано и поединично кордилинето е много ефектно. В естествената си ...
Това са нашите мълчаливи пътеводители. Те определят маршрута ни за движение по участъка, помагат бързо да се преместим от един ъгъл на градината в друг, свързват различните зони, постройки и елементи ...