Още рецепти » 07 януари

 07 януари

ЗАКУСКА

Печени филии с пушено сирене

Прoдукти: 1 франзела, 200 г пушено сирене, 50 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хлебчето на филии, които намазваме с тънък пласт масло. Отгоре нареждаме парченца пушено сирене с дебелината на филията. Слагаме ги в тавичка и запичаме в предварително загрята фурна.

ОБЯД

Супа от хляб

Прoдукти: 1 с.л. вегета, 3 филии сух бял хляб, 5-6 с.л. настъргано сирене, 3 яйца, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и прибавяме към тях натрошените хляб и сирене. Разбъркваме добре сместа. Отделно слагаме вегетата да ври в 1 л кипяща вода. След 5 мин към получения бульон прибавяме постепенно при непрекъснато бъркане хлебната смес и яйцата. Оставяме супата да къкри 10 мин на слаб огън, като внимаваме да не заври. Подправяме с лимонов сок.

Сьомга с моркови

Прoдукти: 400 г филе от сьомга, 400 г моркови, 1 глава лук, 2 домата, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Сьомгата нарязваме на по-малки парчета, а морковите настъргваме на едро ренде. Нарязваме лука на ситно и го слагаме в тенджера под налягане. Прибавяме останалите продукти, поръсваме ситно нарязан копър и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Наливаме малко вода, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и готвим 15 мин.

Гюл кадаиф

Прoдукти: 250 г кадаиф, 2 готови кори за баница, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. орехови ядки, канела; зa сиропа: 3 ч.ч. захар, 3 ч.ч. вода, сок от 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе 1 кора за баница и я покриваме с половината от кадаифа. Поръсваме с половината разтопено масло и с половината от ореховите ядки. Завиваме кората на руло, като внимаваме да не се събере кадаифът. Приготвяме по същия начин и втората кора. Нарязваме рулата на парчета с широчина 4-5 см и внимателно ги обръщаме откъм нарязаната страна така, че кадаифът да се вижда отстрани и да остане кората, която се придържа към плънката. Нареждаме така приготвените “розички” в намаслена тава и печем около 30 мин в умерена фурна. Отделно сваряваме гъст сироп от захарта, водата и лимоновия сок и го оставяме да изстине. Заливаме горещите розички със студения сироп и ги оставяме да попиват 2-3 часа. Можем отгоре да ги гарнираме с по половин бадем или шам фъстък или да ги поръсим с кокосово брашно.

ВЕЧЕРЯ

Спагети карбонара

Прoдукти: 400 г спагети, 200 г шунка, 150 г гъби, 100 г краве масло, 3-4 домата, 1 к.ч. настърган кашкавал, 2-3 яйца, 2 с.л. сметана, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на дребни парченца и леко я запържваме в 30 г масло. Прибавяме обелените и настъргани домати, както и нарязаните гъби. Задушаваме до омекване. Разбиваме яйцата със сметаната и подправяме със сол и черен пипер. Сипваме сместа в доматения сос, без да кипваме. Сваряваме спагетите, отцеждаме и ги заливаме с останалото сгорещено масло. Разпределяме ги в чиниите за сервиране и заливаме с приготвения сос.

Грейпфрути с масло и канела

Прoдукти: 2 розови грейпфрута, 4 с.л. захар, 2 ч.л. канела, 40 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме грейпфрутите напречно на две и с остър нож внимателно отстраняваме семената. Нареждаме ги в тавичка, поръсваме всяка половинка със захар и канела и слагаме по малко масло. Запичаме в предварително загрята фурна, колкото захарта и маслото да се разтопят. Поднасяме грейпфрутите топли.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тибетска рецепта сваля холестерола

Сред стотиците рецепти за намаляване на холестерола е и известната рецепта на тибетските монаси: Приготвя се настойка от 200 г от най-сочната част на пресен чесън в 200 мл медицински спирт. Наст...

Кои са най-сериозните усложнения при грип

Най-податливи на грипните вируси и усложнения са децата, старите хора и хронично болните. Сред сериозните последици са бронхитът и пневмонията. Бронхитът е продължение на грипа, от което най-често бо...

Как да си отгледате хмел

Обикновеният хмел (Нumulus lupulus) представлява тревисто двудомно многогодишно растение с виещи се четириръбести стебла, дълги до 6 м. Листата са разположени срещуположно, долните са три или петделни...

Какво да сготвим с коприва

Мусака от коприва Прoдукти: 1 кг коприва, 1-2 връзки зелен лук или 3-4 глави стар лук, 6 с.л. олио, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 2-3 с.л. натрошено сирене, магда...

Начало