Още рецепти » 28 август

 28 август

ЗАКУСКА

Ябълков пай

Прoдукти: 500 г брашно, 2 ч.л. бакпулвер, 1 жълтък, 2 пакетчета краве масло, 1/2 ч.ч. захар; Зa плънката: 6 големи ябълки, 3/4 ч.ч. захар, 1 ч.л. канела, сока на един лимон, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семената и ги нарязваме на малки парченца. Поръсваме ги със захарта, канелата и лимоновия сок и разбъркваме. От пресятото с бакпулвера тесто, маслото, жълтъка и захарта омесваме твърдо тесто. Разделяме тестото на две части. От едната половина разточваме кора, която слагаме на дъното на намаслена тавичка. Върху тестото разстиламе ябълковата смес. Остатъка от тестото поръсваме отгоре, като го стриваме между дланите. Печем сладкиша около 45 мин в умерена фурна. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.

ОБЯД

Супа от зеле с пиперки

Продукти за 6-8 порции: 300 г прясно зеле, 6 червени пиперки, 1 глава лук, 2 домата, 4 с.л. олио, 4 с.л. ситно нарязани листа от целина, 7-8 ч.ч. вода, 3-4 с.л. кисело мляко, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и доматите и ги нарязваме на кубчета, а пиперките нарязваме на тънки ивички. Запържваме лука в сгорещената мазнина. Прибавяме последователно доматите и пиперките и задушаваме 5-6 мин. Накрая прибавяме нарязаното на ивички зеле и също леко го задушаваме. Наливаме горещата вода и варим десетина минути на умерен огън. Изключваме котлона, но държим супата още 5-6 мин върху него. Накрая посоляваме, застройваме с разбитото кисело мляко и поръсваме със ситно нарязаните листа от целина.

Бърз кебап със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 600 г крехко свинско месо от плешката, 4 домата, 4 пиперки, 3-4 картофа, 2 глави лук, 4-5 скилидки чесън, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, суха чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме морковите, пиперките, лука и картофите и ги нарязваме на филийки. Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на хапки и го слагаме в тенджера под налягане. Покриваме го с нарязаните зеленчуци и добавяме настърганите домати, чесъна и мазнината. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и стрита чубрица и наливаме 1 ч.ч. топла вода. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 30 мин. Преди поднасяне поръсваме ястието със ситно нарязания магданоз.

Сладоледена торта

Прoдукти: 1 кг сладолед, 2 изпечени платки за торта, 150 г шоколад, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: На дъното на тортена форма слагаме едната платка и държим на студено около 30 минути. Върху охладената платка разстиламе равномерно сладоледа и покриваме с втората платка. Оставяме тортата в хладилника за 3 часа Непосредствено преди сервирането махаме от формата и заливаме с разтопения шоколад. Оставяме в хладилника за 15 минути, след което нарязваме на парчета и поднасяме. Към всяка порция слагаме по 1 с.л. от разбитата с пудра захар сметана.

ВЕЧЕРЯ

Бифтек по троянски

Продукти за 5 порции: 1 кг телешко бон филе, 1 ч.ч. зеленчуков или телешки бульон, 3 с.л. масло, 5 яйца, 1 белтък, настърган хрян, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: С остър нож оформяме от месото бифтеци като кръгчета. Натъркваме ги от едната страна със сол и черен пипер, а от другата ги намазваме с белтъка. Пържим ги в горещо масло, подправено с черен пипер. Отделно изпържваме яйцата на очи. Сервираме бифтеците в топли чинии като отгоре слагаме по 1 пържено яйце и поръсваме с хрян. В мазнината от пърженето наливаме бульона, оставяме го малко да поври, прецеждаме и го поднасяме в сосиера.

Суфле със сини сливи

Прoдукти: 100 г краве масло, 220 г брашно, 250 г захар, 100 г бадемови ядки, 700 г сини сливи, 1 каф.л. канела, 2 с.л. галета, 8 яйца, 3 ч.ч. прясно мляко, настъргана лимонова кора, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото с 1-2 щипки сол. Разтопяваме маслото и разбъркваме в него брашното, като внимаваме да не загори. Прибавяме топлото мляко и бъркаме, докато получим еднородна смес. Разбиваме белтъците на твърд сняг заедно с 3 с.л. захар. Внимателно съединяваме с охладения млечен крем. Изсипваме половината от сместа в намаслена тавичка и поръсваме отгоре с натрошените бадеми и настърганата лимонова кора. Покриваме с галетата и нареждаме 1 ред почистени от костилките сливи. Заливаме с останалия крем и печем на водна баня 45 мин в умерено загрята фурна. Отделно заливаме останалите сливи (без костилките) с горещ сироп, приготвен от 2 ч.ч. вода, останалата захар и канелата. Поднасяме ги към готовото суфле.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Шатра в стаята!

Да си направим шатра може не само в градината, но и в ....стаята. трябва ви само плат, който да аранжирате по подходящ начин. Той може да покрива целия таван и да напомня шатра, или да заема част от н...

Вкусни идеи за Осмомартенското парти

Охлювчета от шунка Прoдукти: 4 тънки филии шунка, 1 пакетче краве масло, 1 с.л. ситно настърган хрян, 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на ...

Хипнозата – полезна, но и опасна

Някои смятат, че тя е опасно зомбиране. Други са убедени, че е панацея на всички болести. Къде е истината? Малко история Една от най-екзотичните и тайнствени професии, съществуващи в света, ...

Засаждане на декоративни храсти

Оформянето на градинските площи не може да се състои без красивите растения, които се съчетават хармонично един с друг в ансамбъл. Eсента е важен момент в декорацията на градината. Това е най-подходящ...

Начало