ЗАКУСКА
Оризови тиганици
Прoдукти: 1 ч. ч. ориз, 1-2 яйца, черен пипер, 1-2 к.ч. брашно, 100 г сирене, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода, като внимаваме да не се развари. Прецеждаме и измиваме с хладка вода. Разбиваме яйцата и ги прибавяме към ориза заедно с настърганото сирене и черния пипер. Сгъстяваме с брашно, за да се гребе от сместа, без да се разсипва. Сгорещяваме олио в тиган и пускаме от сместа, като притискаме с лъжицата. Изпържваме тиганиците от двете страни.
ОБЯД
Супа от лапад
Прoдукти: 600 г лапад, 1 връзка пресен лук, 1 малък морков, 80 г ориз, 3-4 с. л. олио, 1/2 ч. л. червен пипер, 1/2 ч. л. смлян черен пипер, сол и лимонов сок на вкус.
Нaчин на приготвяне: Ситно нарязаният лук задушаваме до омекване в сгорещената мазнина. Прибавяме настъргания морков, след това измития и нарязан лапад. Поръсваме червения пипер, разбъркваме и веднага наливаме 1 литър гореща вода. Слагаме измития ориз, посоляваме и варим, докато оризът омекне. При поднасянето подправяме супата с черен пипер и лимонов сок.
Фрикасе от коприва
Прoдукти: 1 кг коприва, 1 к.ч. олио, 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме копривата в кипяща подсолена вода, отцеждаме и я нарязваме на дребно. Пускаме я в съд с 2-3 ч.ч. вряща подсолена вода, към която сме прибавили 3 с.л. олио, и варим, докато омекне. От останалото олио и брашното правим светла запръжка, която разреждаме с млякото и част от отварата. Прибавяме запръжката към отварата и варим 2-3 мин като непрекъснато бъркаме. Накрая оттегляме от огъня и застройваме с разбитото яйце.
Сладкиш с белтък
Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 120 г пудра захар, 4 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 бакпулвер, 2 ванилии, 280 г брашно, 150 г кристална захар, 100 г нарязани орехови ядки, шипков мармелад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с пудрата захар до побеляване. Прибавяме едно по едно 2 яйца и 2 жълтъка. После прибавяме пресятото с бакпулвера брашно, прясното мляко и ванилията. Разбъркваме всичко много добре и изсипваме сместа в правоъгълна тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно. Изпичаме сладкиша в умерена фурна. Изваждаме го от фурната и го намазваме с мармалада. Отгоре разстиламе отделените белтъци, които сме разбили на сняг заедно с кристалната захар. Поръсваме готовия сладкиш с нарязаните орехови ядки и леко го запичаме.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от извара и грис
Прoдукти: 250 г извара, 2 с.л. грис, 3 с.л. брашно, 2 яйца, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, черен пипер, сол, 2-3 с.л. галета, настъргано индийско орехче, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Смесваме изварата с гриса, брашното, разбитите яйца и содата. Прибавяме индийско орехче, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме сместа добре и оформяме малки кюфтета, овалваме ги в галетата и изпържваме.
Шоколадов крем “Ефир”
Прoдукти: 180 г шоколад, 4 яйца, 2/3 пакетче краве масло, 80 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме шоколада на водна баня и докато е още на огъня, прибавяме към него маслото, а след това и жълтъците, които предварително сме разбили със захарта. Кипваме сместа за момент, колкото да изгуби вкуса на суров жълтък, и при непрекъснато леко бъркане прибавяме разбитите на сняг белтъци. След това веднага отстраняваме от огъня и оставяме крема да се охлажда 2-3 часа в хладилник.
Как да направим нашия двор красив и уютен? Вижте съветите на ландш. арх. Росица Петрова, която е специалист по интериорно и екстериорно озеленяване, проектиране и изграждане на покривни градини, подръ...
Листата на алоето се стриват, заливат се с вода в съотношение 1:5 и се оставят да престоят един час. След това кипват 2-3 мин и се прецеждат през двоен пласт марля. Прилага се при кожни болести, възпа...
Паниран мозък Продукти за 4 порции: 500 г телешки или свински мозък, 1 връзка корени за супа, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 3-4 с.л. брашно, половин пакетче краве масло, 1 с.л. олио, лимонов сок, ...
Щом прецъфтят лалетата, веднага цветовете им трябва да се отрежат, за да не се даде възможност за образуване на семена, което силно затормозява развитието на нови луковици, а също така и възстановяван...