Още рецепти » 18 август

 18 август

ЗАКУСКА

Лесни бухти

Прoдукти: 800-900 г брашно, 1 кофичка кисело мляко, 1 равна с.л. сода бикарбонат, 1-2 капки лимонов сок, 1 равна ч.л. сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме хлебната сода в лимоновия сок, сипваме я в киселото мляко, прибавяме солта и брашното и омесваме меко тесто. Разточваме тестото на кора с дебелина 4-5 мм. Изрязваме от кората различни фигурки – квадратчета, ромбчета, триъгълници, които изпържваме в голямо количество сгорещена мазнина.

ОБЯД

Леща чорба с патладжан

Прoдукти: 150 г леща, 1 патладжан, 20 главички арпаджик, 2 домата, 3 скилидки чесън, 40 г краве масло, 1 с.л. типово брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със 7-8 ч.ч. студена вода и варим на умерен огън. Нарязваме необеления патладжан на ивички и го прибавяме към лещата. Почистваме арпаджика и го запържваме в разтопеното масло. Щом порозовее, прибавяме сипваме обелените и настъргани домати, червения пипер и счукания чесън. Разбъркваме и сипваме запръжката в супата. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и джоджен и варим още десетина минути.

Зелен фасул по тракийски

Прoдукти: 1 кг зелен фасул, 1 глава червен лук, 2 с.л. краве масло, магданоз, копър, 1 к.ч. бульон, черен пипер, сол; зa застройката: 2 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. лимонов сок.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме фасула и го сваряваме в леко подсолена вода. В сгорещеното масло запържваме ситно нарязаните лук и магданоз. Когато променят цвета си, прибавяме брашното и също го позапържваме. Разреждаме запръжката с бульона, поръсваме с черен пипер и посоляваме. Сипваме я при фасула и варим 15-20 мин на тих огън. Отстраняваме ястието от огъня и подправяме с яйцата, разбити с млякото и лимоновия сок. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан копър.

Ябълков накип

Прoдукти: 6-7 ябълки, 70 г краве масло, 100 мл вино, ром или коняк, 5 яйца, 4 с.л. пудра захар, 100 г смлени бадеми или лешници, галета, желе или сладко за пълнеж

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, внимателно ги издълбаваме и изчистваме от семките и във всяка слагаме желе или сладко. Редим ги в намаслена тавичка, наливаме алкохола, отгоре разпределяме останалото масло и ги задушаваме в слаба фурна. В купа разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме смлените ядки, разбитите на твърд сняг белтъци и галетата. Изсипваме тази смес върху ябълките, засилваме фурната до умерена топлина и печем до поруменяване на заливката.

ВЕЧЕРЯ

Гъбени крокети

Прoдукти: 500 г пресни или мариновани гъби, половин пакетче краве масло, 2 яйца, 1 непълна ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 50 г настърган кашкавал, галета, магданоз, черен пипер, ким, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите и ги сваряваме в подсолена вода, към която сме прибавили щипка ким. Отцеждаме и ги слагаме в гъст бешамелов сос, който сме приготвили от маслото, брашното, яйцата и млякото. Прибавяме ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол. Сгорещяваме голямо количество мазнина. С намаслена супена лъжица вземаме от гъбеното тесто, оформяме топчета, овалваме ги в галета и ги пускаме в сгорещената мазнина. Пържим до златисто оцветяване. Непосредствено след като извадим крокетите, поръсваме с настъргания кашкавал.

Крем “Дамаска роза”

Прoдукти: 600 мл прясно мляко, 60 мл течна сметана, 4-5 с.л. захар, няколко капки розова вода, 2 ч.л. нишесте, озахарени розови листенца за украса

Нaчин на приготвяне: Загряваме млякото със захарта. Намаляваме котлона и прибавяме размитото с малко хладка вода на гладка кашичка нишесте, както и розовата вода. Бъркаме непрекъснато с дървена лъжица, докато кремът се сгъсти. Сваляме от котлона и с бъркане наливаме сметаната. Намокряме ръбчетата на десертни купички с вода, поръсваме с кристална захар и разливаме изстиналия крем /докато изстива, периодично го разбъркваме, за да не хване коричка/. Слагаме го в хладилника за около половин час и преди сервиране го украсяваме с озахарените розови листенца.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Саксонска Швейцария

Преди 200 години двама швейцарски художници пътували из Германия, за да търсят романтични пейзажи. Намерили ги в Саксония, недалеч от Дрезден, където Елба пресича високите части на Пясъчниковите плани...

Снегът пo раменете

В древен Китай лекували пърхота със смес от мед и оризово брашно. В средата на 19 век англичанките изплаквали косите си с подсолена дъждовна вода. Вече преполовихме първото десетилетие на новия век, н...

Вкусни целувки

Лешникови целувки Прoдукти: 4 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар, 150 г лешници, 1 ванилия. Нaчин на приготвяне: Бием белтъците със захарта на водна баня. Към получената гъста смес прибавяме счуканит...

Ястия с карфиол

Белгийска супа от карфиол Прoдукти: 1 л зеленчуков бульон (може и от кубче), 2 домата, 2 картофа, 2 моркова, 400 г карфиол, 1 червена чушка, сол, черен пипер. За добавка: 1 стрък босилек, 2 скил...

Начало