ЗАКУСКА
Пърженки с кашкавал
Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното. Разреждаме с млякото и варим до получаването на гъст сос. Прибавяме настъргания кашкавал, разбитите жълтъци и подправките. Посоляваме на вкус и омесваме гладко тесто, което оформяме като правоъгълник върху намаслена тавичка. Оставяме тестото да престои една нощ на хладно. На другия ден изрязваме от него правоъгълничета, които потапяме в разбитото яйце, овалваме в галетата и пържим от двете страни в сгорещеното олио. Поднасяме пърженките топли.
ОБЯД
Супа от печурки
Прoдукти: 500 г пресни печурки, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 л костен бульон, сол, черен пипер, 1 ч.ч. сметана, 2 твърдо сварени яйца, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме гъбите през месомелачка. Задушаваме ги 10 мин на слаб огън заедно с настъргания лук. След това ги запържваме с брашното, добавяме бульона, черен пипер и сол и варим. Отстраняваме готовата супа от огъня, застройваме със сметаната и поръсваме с магданоза и сварените яйца, нарязани на едро.
Скумрия на фурна
Прoдукти: 4 средно големи скумрии, 3-4 с.л. олио, 1 глава лук, парче целина, 2 моркова, 4 домата, 2-3 скилидки чесън, сок 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибите, поръсваме с лимонов сок и черен пипер и ги оставяме да престоят около 30 мин. Нарязваме лука на колелца и го задушаваме в част от мазнината. Прибавяме нарязаните моркови и целина, а когато омекнат, добавяме доматите и чесъна. Изсипваме зеленчуците в тавичка, върху тях нареждаме скумриите и поръсваме с останалото олио. Доливаме малко вода. Задушаваме ястието във фурна. След около 10 мин внимателно обръщаме рибите и задушаваме още 5-6 мин. След като извадим от фурната, поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Царевичен кекс
Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. олио, 3 яйца, 3 с.л. захар, 3 ч.ч. царевично брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ванилия или настъргана лимонова кора, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме содата в киселото мляко. При непрекъснато бъркане прибавяме захарта, разбитите яйца, по малко от брашното и мазнината и накрая ванилията /или настъргана лимонова кора/. Изсипваме сместа в намазана с масло и поръсена с брашно кексова форма. Печем на слаб огън по-продължително време. След изваждане от фурната поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Омлет по селски
Прoдукти: 6 яйца, 1-2 варени картофа, 100 г шунка, сол, червен пипер, магданоз, мазнина за пържене
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите и шунката на малки кубчета и ги объркваме в разбитите с вилица яйца. Подправяме със сол, червен пипер и ситен магданоз и пържим в олио или масло.
Ягодов крем с кисело мляко
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 250 г ягоди, 1 ч.ч. захар, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме млякото със захарта. Прибавяме ванилиите. Изчистваме и измиваме ягодите. Разпределяме ги в чаши за сладолед и ги заливаме с киселото мляко. Оставяме крема да престои 1-2 часа в хладилник, след което поднасяме.
Обикновеният хмел (Нumulus lupulus) представлява тревисто двудомно многогодишно растение с виещи се четириръбести стебла, дълги до 6 м. Листата са разположени срещуположно, долните са три или петделни...
Талантливите дизайнери признават, че често черпят вдъхновение за своите проекти от албумите по изкуство и изложбите по живопис. Идеите, които му идват тогава, се оказват печеливши. Тънкият подбор на о...
Пътуването през Черна гора е трудно и уморително, заради пресечения терен и лошите пътища. Но красивите стари градове в западната част на страната, както и великолепните природни пейзажи заслужават...
Ако откриете, че някой бодливко е харесал градината ви, няма причина да се притеснявате. Той не само не би навредил на растенията, но ще свърши и добра работа. Грижливи градинари са направили едно с...