ЗАКУСКА
Баница с маруля
Прoдукти: 250 г готови кори за баница, 1 ч.ч. разтопено краве масло /или олио/, 4-5 външни листа от маруля, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. олио /за плънката/, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме ориза. Сваряваме го в 1 ч.ч. вода и го отцеждаме. Смесваме го със съвсем ситно нарязаните листа от маруля. Поръсваме 1 с.л. олио и посоляваме на вкус. В намаслена тавичка нареждаме пласт от готовите кори. Напръскваме го обилно с мазнина и нареждаме отгоре втори пласт кори. Отново напръскваме с мазнина и след това разстиламе част от плънката. Продължаваме да нареждаме корите, като пръскаме с мазнина и разстиламе плънката. Завършваме с пласт от кори, поръсваме обилно с мазнина и печем в умерено загрята фурна, докато баницата порозовее отгоре.
ОБЯД
Млечна супа със сирене
Продукти за 5-6 порции: 6 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 50 г краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 твърдо сварени яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното до златисто в по-голямата част от разтопеното масло и разреждаме с млякото. Оставяме супата да ври 5-6 мин на умерен огън, след което я отстраняваме от огъня. Прибавяме останалото масло, яйцата, които сме нарязали на дребни кубченца, и сол на вкус. При поднасяне поръсваме с натрошеното сирене, размесено с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Руло с яйца и арпаджик
Продукти за 4 порции: 500 г кайма /смес/, 5 яйца, 4 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 глава лук, 500 г арпаджик, 1 ч.ч. бульон, 1 с.л. галета, магданоз, кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата със ситно нарязания лук, 1 яйце, черен пипер, кимион и сол. Омесваме я добре и я разстиламе върху дъска. Сваряваме яйцата, обелваме ги и ги слагаме цели по дължината на растланата кайма. Навиваме каймата на руло, овалваме я в галета и я слагаме в намаслена тавичка. В отделен съд запържваме в сгорещената мазнина обеления арпаджик. Добавяме доматеното пюре, задушаваме 10 мин на тих огън и след това разреждаме с 1 ч.ч. горещ бульон. Изсипваме задушения арпаджик около рулото, слагаме тавата в предварително загрята умерена фурна и печем 20 мин, като по време на печенето обливаме рулото със соса. Поднасяме рулото нарязано и полято със сос, като отстрани сервираме арпаджика, а отгоре поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Торта “Лазур”
Прoдукти: 4-5 опаковки бишкоти, 1 ч.ч. ппрясно мляко, 2 с.л. захар, 1 к.ч. кафе “еспресо”, подсладена разбита сметана за украса; зa крема: 4 жълтъка, 6с.л. захар, 1 к.ч. кафе “еспресо”, 2 пакетчета краве масло.
Нaчин на приготвяне: Смесваме жълтъците за крема със захарта и кафето и ги варим 5 мин на водна баня, като непрекъснато бъркаме. Оставяме сместа да изстине, като бъркаме от време на време, за да не хване коричка. Смесваме изстиналия крем с разбитото на пяна масло.
Разрязваме бишкотите напречно на половинки и ги потапяме в млякото, което сме смесили със захарта и кафето. Намазваме парчетата с крем и ги нареждаме изправени в широка чиния, като започваме от средата. Завършваме последния ред, като нареждаме бишкотите с изпъкналата страна навън, без да ги мажем с крем. Разстиламе останалия крем върху тортата и с помощта на щприц я украсяваме с подсладена сметана.
ВЕЧЕРЯ
Лазаня а ла Равена
Прoдукти: 300 г брашно, 3 яйца, 1 ч.л. зехтин, 150 г спаначено пюре, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г свинско месо, 100 г телешко месо, 100 г шунка, 100 г пилешки дробчета, 1 к.ч. бяло вино, 50 г бекон, 1 пакетче краве масло, 2 домата, 500 мл прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 1 глава лук, 1 морков, 1 глава целина, 100 г гъби, 50 г гъби, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, яйцата, спаначеното пюре, зехтина, солта и малко хладка вода омесваме средно твърдо тесто. Покриваме с кърпа и оставяме да отлежи 30 мин. Разточваме го на тънка кора и изрязваме квадратчета със страна 4-5 см. Сваряваме ги в голямо количество подсолена вода. Изваждаме ги, когато изплуват. Оставяме ги да се отцедят и изстинат. Отделно загряваме 3 с.л. масло и запържваме ситно нарязаните лук и бекон. Прибавяме ситно нарязаните морков и целина и задушаваме. Слагаме нарязаното на малки парченца месо и нарязаната шунка. Наливаме виното и продължаваме да задушаваме. Щом виното се изпари, прибавяме обелените и настъргани домати и варим десетина минути. Запържваме брашното в половината от останалото масло и вниматело сипваме млякото. Варим на умерен огън. Прибавяме нарязаните пилешки дробчета и продължаваме да варим. След десетина минути сипваме сметаната и нарязаните гъби. Покриваме дъното на намаслена тавичка с лазаня. Отгоре разстиламе последователно месото и соса. Поръсваме с настърган кашкавал и продължаваме по същия начин до изчерпване на продуктите. Накрая завършваме със соса, слагаме тук там масло и поръсваме с настърган кашкавал. Печем 30 мин в умерена фурна.
Кокосов крем
Прoдукти: 200 г захар, 200 г кокосови стърготини, 750 мл прясно мляко, 4 големи яйца, 1 щипка сол, 1 ванилия, 50 мл полусухо шери, 250 г разбита сметана, 50 г печени и разполовени бадеми /може и захаросани/
Нaчин на приготвяне: Загряваме млякото, захарта, кокосовите стърготини и солта. Намаляваме котлона и като бъркаме периодично около 30 мин, остявяме сместа да стане на рядък сироп. В дълбока купа с миксер разбиваме яйцата с ванилията на пухкава пяна и като бъркаме непрекъснато на струйка наливаме 125 мл от сиропа. Тази смес прибавяме към останалия сироп, връщаме на котлона и оставяме да поври 10 мин. Бъркаме през цялото време, за да не загори сгъстилият се вече крем. Сваляме от котлона, наливаме шерито, разбъркваме и оставяме да изстива. Разливаме крема в чаши за шампанско, отгоре шприцоваме розички от сметаната и украсяваме с бадемите.
Отглеждането на зеленчуци на терасата не само ще ви достави удоволствие, но и ще имате само на една ръка разстояние прясна салата. За да осъществите тази идея, трябва да се съобразите с изискванията н...
Маринована капия Прoдукти: 5 кг червена месеста “Капия”, 300 г сол, 400 г захар, бахар и черен пипер на зърна, 0.5 л оцет, олио Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семената и във всяка...
Създаването на градина от тревисти многогодишни цветя не е много сложен процес, но всичко трябва да се прави последователно и по правилата. 1. Подготовка на почвата. Прекопайте мястото, предназна...
Блясък, свежест, отпочинало изражение, no-малко бръчки - коя жена не мечтае за всичко това! Освен с помощта на правилно подбрана козметика красотата се постига и по други начини - чрез самомасаж напри...