Още рецепти » 07 февруари

 07 февруари

ЗАКУСКА

Милинки със сух хляб

Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, половин сух бял хляб, 200 г сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. олио, 3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на малки кубчета, размесваме го с натрошеното сирене и разстиламе сместа в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата с киселото мляко, олиото и содата и заливаме хляба с тази смес. Печем закуската в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Супа от кисело зеле с домати

Продукти за 4-5 порции: 400 г кисело зеле със сока, 100 г колбаси, 2 с.л. заквасена, 2 с.л. мас, 2-3 с.л. брашно, 1 малка главичка лук, 1 ч.л. червен пипер, ким, сол.

Нaчин на приготвяне: Прецеждаме зелевия сок, доливаме вода, за да стане течността 1 л и възваряваме на огъня. Прибавяме нарязаното на ивички зеле, нарязаните на парченца колбаси и малко ким. Варим, докато продуктите поомекнат. Отделно запържваме ситно нарязания лук в сгорещената мазнина. Прибавяме леко препеченото брашно и също го запържваме. Поръсваме червения пипер, разреждаме запръжката с 1 ч.ч. топла вода, сипваме я в супата и доваряваме на умерен огън. Накрая прибавяме сметаната, опитваме на сол, кипваме и отстраняваме от огъня.

Лозенградска пилешка яхния

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 6 глави лук, 2 чушки, 1 морков, 4 домата, 1 к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, магданоз, суха мащерка, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме пилето със студена вода и го сваряваме. Обезкостяваме и го нарязваме на по-едри парчета. Отделно запържваме в сгорещената мазнина нарязания на филийки лук. Прибавяме чушките, нарязани на ивички, и настъргания морков. Задушаваме сместа 10 мин и прибавяме размитото с малко вода доматено пюре и обелените и нарязани домати. Наливаме 2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и оставяме ястието да ври 15 мин на тих огън. След това слагаме месото и варим яхнията още 15 мин. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер, ситно нарязан магданоз и ситно стрита суха мащерка.

Заскрежени върхове

Прoдукти: 2 ч.ч. натрошени счукани бисквити, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 с.л. суха смес за капучино, шоколад, кокосови стърготини

Нaчин на приготвяне: Объркваме млякото с разтворената суха смес от капучино, мекото масло, орехите и бисквитите. От получената смес оформяме скалички, които поливаме с разтопения шоколад, а когато изстинат достатъчно, топваме връхчетата им в бял шоколад. Наръсваме с кокосови стърготини, имитирайки сняг.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от картофи и ориз

Продукти за 5 порции: 6 картофа, 2 к.ч. ориз, 2 яйца, 50 г сирене, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Отделно в подсолена вода сваряваме ориза. Размесваме го с картофеното пюре, яйцата, натрошеното сирене, нарязаните на ситно лук и магданоз. Подправяме със сол и черен пипер. Разбъркваме сместа добре и оформяме кюфтетата, които овалваме в брашно и пържим в силно сгорещено олио.

Десерт без захар

Прoдукти: 100 г стафиди, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. грис, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме стафидите. Заливаме ги с млякото и ги оставяме да киснат около 1 час, докато набъбнат, след което слагаме на огъня. Когато млякото възври, сипваме 3 с.л. грис и 1 щипка сол. Варим сместа десетина минути на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. След това отстраняваме от огъня, ароматизираме по желание и разливаме във формички, предварително изплакнати със студена вода. Оставяме крема на студено да стегне. После обръщаме формичките в чинийки за сервиране и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сладки за елхата

Традиционни бисквити Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 150 г течен мед, 120 г пудра захар, 1 с.л. какао, половин пакетче амонячна сода, 1/2 ч.л. канела, щипка счукан карамфил, брашно. Нaчин ...

Внимание! Лекарства

Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта...

Не изхвърляйте старият трилистник

Трилистникът или известен още като едрокоренна алоказия (Alocasia macrorhiza) е роден на остров Шри Ланка, но е разпространен в култура в тропиците, където масово се отглежда навън. Има и пъстролистен...

Мозаечно пано - цвете

С какво ни привлича мозайката? Със своята дълговечност или с безкрайните възможности при избора на цветове и материали? Възможно е със създаването на мозаечно пано да чувстваме връзката с миналото или...

Начало