ЗАКУСКА
Кифлички-рула
Прoдукти: 750 г брашно, 3 яйца, 180 г захар, 1 кофичка кисело мляко, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, 30 г мая, настъргана лимонова кора; зa плънката: 100 мл прясно мляко, 100 г захар, 2-3 с.л. какао, 200 г счукани орехи.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в малко вода и я оставяме да втаса. Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата, втасалата мая, настърганата лимонова кора и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да втаса. През това време възвираме млякото на огъня заедно със захарта и какаото. Прибавяме орехите, разбъркваме много добре и отстраняваме от огъня. Разделяме втасалото тесто на 4 топки, които разточваме на правоъгълни кори. Разпределяме плънката върху корите и ги навиваме на рула. Нареждаме рулата в намаслена тавичка, завиваме ги с кърпа и ги оставяме да втасат. След това ги намазваме с разбитото яйце и ги печем в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Супа от пилешки черен дроб
Продукти за 4 порции: 1 л пилешки бульон, 300 г пилешки черен дроб, 30 г краве масло, 1 яйце, 1 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото на пяна и прибавяме ситно накълцания черен дроб, жълтъка и галетата. Слагаме сол, черен пипер и 1 с.л. ситно нарязан магданоз. Разбиваме белтъка на сняг и също го прибавяме към сместа. Оформяме от нея малки топчета и с лъжица ги пущаме в бульона, който сме сложили на огъня да заври. Оставяме супата да ври с топчетата 10 мин, поръсваме със ситно нарязан магданоз и отстраняваме от огъня. Поднасяме с препечени хлебни кубчета.
Кълцано пиле с картофено пюре
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 8 картофа, 100 г краве масло, 200 г кашкавал, 1 к.ч. прясно мляко, 1 щипка черен пипер, 2 глави лук, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме пилето със студена вода и го слагаме да се вари. Когато заври, прибавяме 1 глава ситно нарязан лук. Продължаваме да варим на умерен огън, докато месото омекне. След това изваждаме пилето, обезкостяваме го и накълцваме месото със сатър. Обелваме картофите, заливаме ги с гореща подсолена вода и ги сваряваме. Пасираме сварените картофи и разреждаме с млякото, като прибавяме малко масло и сол. В малко мазнина запържваме останалия ситно нарязан лук, прибавяме накълцаното месо и задушаваме 5 мин. Накрая поръсваме с черен пипер и ситно нарязан копър и разбъркваме. На дъното на намаслена тавичка разстиламе половината от картофеното пюре, отгоре слагаме месото и покриваме с останалото картофено пюре. Отгоре настъргваме кашкавала на едро ренде, поръсваме с разтопеното масло и печем до златисто оцветяване в силна фурна.
Меден кекс с плодове
Прoдукти: 250 г мед, 400 брашно, 150 г пудра захар, 100 г краве масло, 5 яйца, 5 г бакпулвер, 70 г смлени орехи, 100 г стафиди, 100 г захаросани плодове, 1 ч. л. смлени подправки - анасон, канела и карам-фил.
Нaчин на приготвяне: В емайлиран съд на пара слагаме маслото, меда, захарта и яйцата (едно по едно). Разбиваме с миксер, докато се появи пяна. Отделно нарязваме захаросаните плодове и ги смесваме със стафидите. Прибавяме ги към яйчената смес и продължаваме да разбиваме. Постепенно добавяме браш-ното и бакпулвера. Добре разбъркваме и печем във форма за кекс, намазана с олио и поръсена с брашно. След като кексът изстине, намазваме го с глазура по избор.
ВЕЧЕРЯ
Кашкавал на тиган
Продукти за 4 порции: 400 г кашкавал, 3-4 с.л. брашно, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на 4 филийки, които потапяме в студена вода и след това овалваме в брашното. Изпържваме ги на умерен огън в сгорещеното масло.
Мандарини в шоколад
Продукти за 4 порции: 4 мандарини, 2 с.л. смлени бадемови ядки, 100 г натурален шоколад, 4 с.л. портокалов ликьор.
Нaчин на приготвяне: Обелваме мандарините, разделяме ги на резенчета, почистваме внимателно ципите и ги овалваме в смлените бадеми. Отделно разтопяваме шоколада на водна баня и го разреждаме с ликьора. Набождаме мандаринените резенчета на клечки за зъби, потапяме ги в шоколада и ги нареждаме върху пергаментова хартия. Оставяме ги на студено, за да стегне шоколадовата глазура.
Кьопоолу от тиквички Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената ...
Пирожки с извара Прoдукти: 500 г брашно, 20 г мая за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 ч.л. захар, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г извара, 2 жълтъка; мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне...
Ако попадаш за първи път на малкия остров сред Лаго Мажоре, сигурно ще се запиташ дали не си се озовал в приказка. Чарлз Дикенс го описал като „фантастичен и чудат”. И наистина Изола Бела, който напъл...
Бялата форзиция (Abeliophyllum distichum) е от семейство Маслинови. Родината й е Корея. Представлява листопаден храст с 1,5м височина и ширина. Листата са срещуположни, овални, тъмнозелени, с 8 см дъл...