Още рецепти » 29 април

 29 април

ЗАКУСКА

Сиренки

Прoдукти: 3ч.ч. брашно, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. сол; зa плънката: 300 г сирене, 2 яйца; 1 жълтък за намазване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето и го смесваме с киселото мляко и разтопеното масло. Прибавяме содата, солта и брашното. Омесваме меко тесто. Разделяме тестото на 2 части и разточваме 2 дебели кори. Разстиламе едната кора на дъното на намаслена тавичка и поръсваме отгоре със смес от натрошеното сирене и разбитите яйца. Покриваме с втората кора, намазваме отгоре с жълтъка, разбит с 1 с.л. вода и печем в умерено загрята фурна. Веднага след като извадим от фурната, нарязваме на квадрати. Поднасяме сиренките топли.

ОБЯД

Супа от пилешки дреболии

Продукти за 4-5 порции: 500 г пилешки дреболии, 60 г краве масло, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 1/2 с.л. брашно, 1 к.ч. натрошено фиде или ориз, 1 к.ч. кисело мляко, лимонов сок или оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно пилешките дреболии /без дробчетата/. Заливаме с вода, прибавяме ситно нарязания лук, посоляваме и варим на тих огън, докато почти омекнат. Прибаваме фидето, дробчетата и обелените и ситно нарязани домати. Малко по-късно прибавяме мазнината, която сме оцветили, като сме задушили в нея дребно нарязания морков, а след това сме я прецедили. Варим още 5-6 мин, отстраняваме от огъня и застройваме с варена застройка от яйцето, киселото мляко и брашното. Подправяме готовата супа с лимонов сок и черен пипер.

Пилешки бутчета с пушено сирене

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 1 връзка пресен лук или 2 глави стар лук, 5-6 скилидки чесън, 3 с.л. масло, 150 г пушено сирене, 200 г гъби, 3-4 с.л. сметана, половин връзка магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Намазваме тавата с масло и нареждаме пилешките бутчета. Прибавяме нарязаните на ситно лук, чесън и гъби. Заливаме с пилешки бульон до половината. Посоляваме, наръсваме с черен пипер и поливаме отгоре с разтопено масло. Запичаме в силна фурна, докато месото омекне. После покриваме с тънки филийки пушено сирене и печем още 10 минути, докато сиренето се стопи. Поднасяме ястието, поръсено с наситнен магданоз.

Реване с ванилия

Прoдукти: 5 яйца, 5 с.л. захар, 2 ванилии, 5 с.л. брашно; зa сиропа: 600 г кристална захар, 2 ч.ч. вода

Нaчин на приготвяне: На слаб котлон разбиваме жълтъците, захарта и 1 к.ч. вода до сгъстяване. Държим съда на печката, докато захарта напълно се стопи. Сваляме от котлона и продължаваме биенето, докато сместа съвсем побелее. Тогава с бъркане прибавяме лъжица по лъжица брашното. Измесваме еднородна смес. Щом тя поизстине, пак лъжица по лъжица прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Бъркаме леко отдолу нагоре с дървена лъжица, докато снегът не се смеси съвсем с тестото. Ароматизираме с ванилия и изсипваме сместа в намазнена и набрашнена тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна. Възвираме сироп и с него, докато е врял, заливаме изстиналото реване. Оставяме сладкиша добре да попие и тогава сервираме.


ВЕЧЕРЯ

Пресен лук с яйца на очи

Продукти за 4 порции: 4 връзки пресен лук, половин пакетче краве масло, 8 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме лука, измиваме го и нарязваме на ситно бялата му част отделно от зелените пера. Запържваме бялата част на лука в част от маслото, като към края на пърженето прибавяме и перата. Наливаме 1 к.ч. вода, посоляваме на вкус и оставяме да ври на тих огън. Когато лука омекне и отново започне да се пържи, счупваме от ниско яйцата, така че да останат цели, посоляваме и поливаме с останалото разтопено масло. Наливаме още 1 к.ч. вода. Покриваме съда с капак и оставяме ястието да ври, докато белтъка побелее и забули жълтъка.

Спагети с бял шоколад

Продукти за 4 порции: 200 г спагети, 3 с.л. захар, 1 ванилия, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. течна сметана, 250 г бял шоколад, 2 с.л. кафеен ликьор, индийско орехче.

Нaчин на приготвяне: Пускаме спагетите в кипяща вода, към която сме добавили половината мляко, захарта и ванилията. Сваряваме ги и ги отцеждаме. Отделно загряваме останалото мляко заедно със сметаната. Сипваме настъргания шоколад и бъркаме, докато се разтвори, като внимаваме сместа да не кипне. Накрая ароматизираме с кафеен ликьор и настъргано индийско орехче. Разпределяме спагетите в чинии за сервиране и заливаме с приготвения сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вътрешният двор - как да го организираме?

Вътрешният двор е място за различни битови дейности, за почивка или най-малкото служи като естествен преход към различни части на градината. Неговата естетична подредба е част от цялостното изграждане...

ПРАЗНИЧНА ТРАПЕЗА

Бъдни вечер Салата от зрял фасул с лютеница и праз Прoдукти: 1-2 ч.ч. сварен зрял фасул, 1 к.ч. лютеница, 1 стрък праз, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. маслини, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, сол. Н...

Паркът Сан Суси - уединение с природата

Всеки велик владетел оставя след себе си следа. Това не винаги са териториални завоевания и разрушения. Може да бъде и строителство и в това отношение парковото строителство не прави изключение. Вп...

Детските страхове

С настъпването на нощта децата се потапят в свой загадъчен свят, изпълнен със странни звуци. Чудовища, скрити под леглото, призраци и огромни зверове стават причина за много безсънни нощи, но те са не...

Начало