ЗАКУСКА
Кекс с мая
Прoдукти: 4 яйца, 220 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 с.л. какао, 1 ванилия, 20 г мая, 250 г брашно, пудра захар за поръсване.
Сипваме в млякото содата, маята и захарта и разбъркваме. Прибавяме олиото, яйцата и ванилията и при непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Отделяме част от сместа /по-малко от половината/ и към останалата смес прибавяме какаото, след което разбъркваме много добре. Намазваме с масло и поръсваме с брашно кексовата форма и сипваме последователно в нея бяла и какаова смес, докато свършат. Печем кекса в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.
ОБЯД
Македонска чорба
Продукти за 4-5 порции: 250 г свинско месо от плешката, 1 глава лук, 100 г корени за супа, 80 г почистени картофи, 1-2 чушки, 2 домата, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 2 с.л. стерилизиран грах, 2-3 с.л. олио, половин люто чушле, 1 ч.л. червен пипер, дафинов лист, чубрица, джоджен, оцет, сол.
Нарязваме месото на кубчета, а лука нарязваме на ситно и го запържваме в половината от олиото. Прибавяме нарязаното месо и също го изпържваме. Посоляваме, поръсваме с червения пипер и наливаме 1 л гореща вода. Прибавяме нарязаните на ивички чушки, обелените и едро нарязани домати и нарязаните на кубчета картофи. Варим на умерен огън. Когато месото поомекне заливаме със запръжка, приготвена от останалото олио и брашното. Опитваме на сол, слагаме оцет на вкус и прибавяме стерилизирания грах, доматеното пюре и подправките. Варим още 5-6 мин и отстраняваме от огъня.
Свински пържоли с пушено сирене
Продукти за 4 порции: 8 свински пържолки, 50 г краве масло, 150 г пушено сирене, 1 кофичка кисело мляко, черен пипер, сол.
Начукваме леко пържолките и ги натриваме с черен пипер и сол. Намазваме дъното на йенска тенджера с масло и нареждаме в нея 1 ред пържолки. Отгоре покриваме с тънки филийки пушено сирене. Нареждаме втори ред пържолки и отново покриваме с пушено сирене. Слагаме тук там парченца масло. Разбиваме киселото мляко с малко вода и заливаме пържолките с него. Захлупваме и печем 30 мин в умерено загрята фурна.
Френски пудинг „Карамел”
Прoдукти: 80 г захар, 70 г масло, 70 г брашно, 300 мл прясно мляко, 6 яйца, 1 пакетче ванилена захар, 200 г сметана, 2 с. л. пудра захар за украсяване.
Захарта карамелизираме в съд с по-дебело дъно и заливаме с млякото. След като карамелът се разтвори, дръпваме съда от огъня и прибавяме леко разтопеното масло, ванилената захар, брашното и един по един жълтъците. Накрая, без да спираме бъркането, изсипваме белтъците, разбити на твърд сняг. Тестото слагаме в по-малък съд и печем на водна баня 45 минути. Готовия пудинг охлаждаме на стайна температура и тогава изваждаме от съда. Поднасяме го полят със сметана, разбита с пудра захар. Можем да украсим с плодове според сезона.
ВЕЧЕРЯ
Крокети с плънка от кайма
Продукти за 4-5 порции: 1 кг картофи, 1 ч.ч. брашно, 5 яйца, 1 к.ч. галета, 50 г сирене или кашкавал, 1 глава лук, 200-300 г кайма /телешка или смес/, магданоз, кимион, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Измиваме картофите и ги варим в подсолена вода. Обелваме сварените картофи и ги намачкваме или настъргваме на ситно ренде. Прибавяме половината от галетата и от брашното, 3 цели яйца и 2 жълтъка, настърганото на ситно ренде сирене, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме сместа и разточваме върху намаслената маса кора с дебелина 1 см, а от кората изрязваме квадрати, широки около 10 см. Отделно нарязваме лука на ситно, задушаваме го в малко мазнина, а след това го омесваме с каймата, към която сме добавили малко кимион и сол. С помощта на нож отделяме внимателно квадратите от масата и поставяме в средата на всеки квадрат слагаме част от приготвената плънка. Оформяме кюфтета, които потапяме в двата леко разбити жълтъка, а след това в смес от останалото брашно и галета, и пържим в сгорещената мазнина.
Суфле с орехи
Продукти за 4 порции: 100 г орехови ядки, 6 яйца, 100 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 с.л. пудра захар, 1 ванилия.
Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме заедно със захарта. Прибавяме брашното, млякото и смлените орехови ядки. /Можем да карамелизираме ядките и да ги счукаме в хаванче./ Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме получената пухкава смес в огнеупорен съд, намазан с масло и поръсен с брашно. Поръсваме върху суфлето орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна. Поръсваме готовото суфле с пудра захар, размесена с ванилия.
Някои го наричат куклен интериор, други - покоите на Мария Антоанета, но в сферата на домашния дизайн си остава терминът Шаби шик. Какво всъщност представлява този стил? Ако сте любители на консерв...
За да отгледате разсада, освен семената на избраните от вас сортове, ще ви трябва подходящ съд, в който да ги засеете. Нужни ще са ви някои помощни инструменти, като например дъсчица за притъпкване на...
Натискът, упражняван от кръвта върху стените на артериите, се нарича кръвно налягане. Когато излезе извън нормите, и то за постоянно, заболяването може да се превърне в сериозна заплаха за организма. ...
Съвременните строителни технологии не стоят на едно място. Жестоката пазарна конкуренция кара производителите да измислят все по-иновационни методи и материали. Сред бързоразвиващите се технологии е п...