Още рецепти » 01 ноември

 01 ноември

ЗАКУСКА

Домашни кифлички

Прoдукти: 250 г брашно, 250 г безсолна извара, 2 пакетчета краве масло, 150 г конфитюр, 1 щипка сол, пудра захар, ванилия.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното в плитък съд, прибавяме размекнатото масло, изварата и солта. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 3-4 см. Нарязваме кората на малки квадратчета, поставяме във всяко лъжичка конфитюр, прегъваме и притискаме краищата. Готовите кифлички нареждаме в тава /тавата не се намаслява/ и печем в много силна фурна. Още топли овалваме кифличките в расмесена с ванилията пудра захар.

ОБЯД

Чорба от телешки крака

Продукти за 4 порции: 4 телешки крака, 2 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 глава лук, магданоз, 2 яйца, оцет, черен и червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме краката да се варят в подсолена вода. Щом омекнат, ги изваждаме и нарязваме месото на ивици. Отделно в сгорещеното олио запържваме ситно нарязания лук, прибавяме брашното и червения пипер и заливаме запръжката с бульона, в който сме варили краката. Оставяме да ври 15 мин и прибавяме месото от краката, а след малко - дребно нарязания магданоз. След като свалим супата от огъня, подправяме с яйцата, разбити в оцета, и сервираме с кубчета запържен хляб.

Млечен кебап

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 400 г пресни гъби, 200 г пушено сирене, 500 мл прясно мляко, половин пакетче краве масло, сол, черен пипер, чубрица.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го посоляваме. Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в малко мазнина и 1-2 с.л. вода. Намазваме дъното на тенджера от йенско стъкло с омекналото масло. Нареждаме половината от месото, половината от гъбите и 100 г пушено сирене, нарязано на филийки. Поръсваме с черен пипер и чубрица. Отново слагаме месо, гъби, пушено сирене и подправки. Заливаме с прясното мляко, захлупваме и печем 1 час в умерено загрята фурна.

Шоколадови пасти с бадеми

Прoдукти: 1 1/2 пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. брашно, 200 г настърган шоколад, 200 г смлени бадеми, 3 яйца, цели обелени бадеми за украса.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме едно по едно яйцата, шоколада, който сме разтопили на водна баня, бадемите и брашното. Изливаме сместа в намаслена тавичка, като внимаваме да получим пласт с дебелина 2 см. Нарязваме сладкиша на квадратчета, като върху всяко квадратче слагаме по един цял бадем. Печем в умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Свинско филе в омлет

Продукти за 5 порции: 500 г крехко свинско месо от филето, 5 глави лук, 5 домата, 1 ч.ч. олио, 5 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 5 люти чушки, магданоз, черен пипер, сол; за омлета: 5 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, четвърт пакетче краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, посоляваме, изпържваме го в олиото и го изваждаме. Добавяме към същата мазнина мъничко вода и задушаваме нарязания на филийки лук. След като лука омекне, прибавяме обелените и едро нарязани домати и лютите чушки /по желание/. Щом течността се изпари, поръсваме с червения пипер, счукания чесън, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол. Разбъркваме сместа заедно с изпърженото месо и я разпределяме върху приготвените в малко тиганче омлети.

Настъргана тиква на фурна

Прoдукти: 5-6 ч. ч. настъргана тиква, 1 ч. ч. захар, сухо мляко, 2 яйца, 2 с. л. масло, 1 ч. л. канела, 1 ч. л. бакпулвер, 4 с. л. орехови ядки, 20-30 зърна десертно грозде.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме сухото мляко на прах, канелата, бакпулвера, нарязаните орехови ядки, 1 с. л. разтопено масло и настърганата тиква. Разбъркваме добре и изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре нареждаме измитите и подсушени гроздови зърна. Печем 30-40 минути в умерена фурна. Поднасяме сладкиша студен. Може да го гарнирате със сладка сметана или с топка сладолед.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Лечение на ревматоиден артрит

Това е заболяване, което е различно от познатите ви ревматизъм и дистрофични ставни болести (артрози, шипове и др.). Засяга предимно жените (3-4 пъти по-често от мъжете) и се утвърди като едно сложно,...

БАБИНИТЕ ЛЕКОВЕ

Мнозина от нас смятат рецептите, предавани от поколение на поколение, за отживелица. Нищо чудно, като се има предвид огромното разнообразие от лекарства в близката аптека. Бабините лекове обаче съвсем...

Енергиите в нашия дом

Жилището, стига да знаем какво и как да гледаме, разкрива доста неща за своя притежател и дори интериорът му да е поверен на специалист, по цветовете, материите, подредбата на стаите, сюжета на картин...

Създаване и подържане на тревни площи

Наричат тревата коса на земята и едва ли има по-силно и по-вярно определение от това. Нейните владения в природата тръгват от морския бряг и от леговищата на реките и се извисяват до пустия свят на ск...

Начало