Още рецепти » 24 ноември

 24 ноември

ЗАКУСКА

Юфка с извара

Прoдукти: 400 г юфка, 400 г мека извара, 150 г захар, 3 яйца, 300 г ябълки, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в подсолена вода и отцеждаме. Разбъркваме изварата със захарта и яйцата. Обелваме ябълките, настъргваме ги и ги сипваме при изварата. Добавяме и юфката и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета тавичка и запичаме в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Чеснова супа с кашкавал

Прoдукти: 1 глава чесън, 1 глава кромид лук, 2 с.л. олио, 100 г ориз, 1 л зеленчуков бульон, 1 ч.ч. прясно мляко, 150-200 г кашкавал, 1 щипка червен пипер, черен пипер и сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно чесъна и кромида и запържваме в олиото. Добавяме ориза и щом се запържи, сипваме бульона и млякото. Оставяме да ври на тих огън. Сваляме от котлона и докато супата е гореща, добавяме настъргания кашкавал и подправките.

Каша от праз

Прoдукти: 3-4 стръка праз (бялата част), 3 с.л. олио, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. кимион, 1 с.л. червен пипер, 1 с.л. вегета, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. зелев сок, 2-3 ч.ч. топла вода.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно и го запържваме в 2 с.л. олио. Щом помекне, наливаме 1 ч.ч. топла вода и задушаваме, докато се изпари водата. После сипваме останалото олио и отново запържваме, като поръсваме една след друга подправките. Накрая наливаме зелевия сок и останалата топла вода и варим 30 мин на умерен огън. След това сипваме брашното, размито в малко вода, разбъркваме и отстраняваме от огъня.

Тиква с овесени ядки

Прoдукти: 1 кг тиква, 4 с. л. овесени ядки, 700 мл прясно мляко, 50 г захар, 1 с. л. масло, 1 прах ванилия.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, нарязваме я на филии и задушаваме с малко вода. Накисваме овесените ядки в част от млякото. Половината от тиквата нареждаме в тавичка, наръсваме с овесените ядки и отгоре нареждаме останалата тиква. Заливаме с млякото, в което сме разтворили захарта и ванилията. Отгоре нареждаме парченца масло и печем продължително на слаба фурна.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от зеле

Прoдукти: 1 зелка, 1 глава лук, 1-2 с.л. брашно, 1-2 с.л. олио, галета, 3-4 с.л. прясно мляко, 1-2 яйца, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно зелето, сваряваме го в подсолена вода и отцеждаме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио.Поръсваме брашното и също го позапържваме. Разреждаме с млякото до гладка кашица. Прибавяме зелето, яйцата и малко галета, за да се получим гъстота. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и пържим в сгорещена мазнина.

Грис халва

Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Декоративен троскот за мързелива морава

Какво всъщност представлява декоративният троскот? - Това е вид коренищна, силно сухоустойчива трева, която се развива добре във всякакви почви: сухи, каменливи или тежки глинести, както и на силно пр...

Гозби със скумрия

Скумрия с плънка Продукти за 2 порции: 400 г филе от скумрия, 1 ч.л. черен пипер, 2 твърдо сварени яйца, 1 малка глава лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 к.ч. брашно, 1 белтък, 1 к.ч. олио, 1 ...

Фрикасета

Пиле фрикасе Прoдукти: 1 пиле, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 2-3 жълтъка, 1 лимон, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го сваряваме в подсолена вода. Одтелно з...

Практични рецепти със сух хляб

Баница със сух хляб Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода. Нaчин на приготвяне:...

Начало