Мекици с мая
Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплена вода. При непрекъснато бъркане с дървена лъжица или миксер сипваме пресятото със солта брашно, замесваме меко тесто и го оставяме да втаса. После с навлажнени ръце късаме топчета от втасалото тесто, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в сгорещеното олио. По желание поръсваме готовите мекици с пудра захар.
Мекици без мая
Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 250 г кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. хладка вода, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното заедно със солта и прибавяме към него разбитите с киселото мляко яйца, содата и водата. Омесваме меко тесто и го оставяме да отлежи 15-20 мин. После с навлажнени ръце късаме топчета от тестото, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.
Мекици с прясно мляко
Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 20 г мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята на каша в малко хладка вода заедно с 1 щипка захар и 2-3 с.л. брашно. Оставяме я да втаса и след това от втасалата мая, разбитите яйца, млякото със захарта и пресятото със солта брашно омесваме меко тесто. Оставяме тестото на топло да втаса. После с навлажнени ръце късаме топчета от втасалото тесто, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме готовите мекици топли като по желание ги поръсваме с пудра захар.
Мекици със сирене
Прoдукти: 400 г брашно, 1 яйце, 100 г сирене, 15 г мая за хляб, 1/2к.ч. хладка вода, 100 г кисело мляко, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и малко брашно и я оставяме да втаса. Прибавяме разбитите с киселото мляко яйца и останалото брашно. Омесваме гладко тесто и прибавяме към него ситно натрошеното сирене. Омесваме леко и разточваме кора с дебелина 1,5 см. С помощта на широка водна чаша изрязваме от тестото мекици и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.
Мекици с козуначено тесто
Прoдукти: 500 г бяло брашно, 1 пакетче прясна мая, 2 яйца, 100 г олио, 120 мл прясно мляко, 100 г захар, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Поставяме брашното в купа, правим кладенче в средата му и го оставяме на топло. Натрошаваме маята и я размиваме с малко от млякото, щипка захар и стиска брашно. Тази кашица похлупваме и оставяме на топло да втаса. Разбиваме яйцата със захарта и прибавяме останалото топло мляко. Изсипваме в кладенчето втасалата мая и яйчената смес. Замесваме тесто, като прибавяме постепен-но мазнината. Покриваме тестото с кърпа и го оставяме леко да втаса. Разточваме от него кора, дебела око-ло 1 см, и изрязваме кръгове с чаша. Промушваме ги с пръст в средата и изпържваме от двете страни. Меки-ците поднасяме, докато са още топли, поръсени с пудра захар.
Апетитка със зелени чушки Прoдукти: 6 кг узрели домати, 6 кг зелени чушки, 2 кг люти чорбаджийски чушки, 3 глави чесън, 2 връзки магданоз; зa маринатата: 4 ч.ч. оцет, 3.5 ч.ч. захар, 3 ч.ч. олио...
За да направим сладко от рози, са ни необходими продукти в следното съотношение: на 400 г розов цвят – 1 кг захар, 1.5 ч.л. лимонтузу. Отрязваме долната част на листенцата и почистваме цветовете от ...
Като правило повечето от родителите нямат никакво понятие за детските кризи. Непослушанието на своите деца те приписват на капризи, разглезеност, магнитни бури, компютърни игри и дори на лошото влияни...
Мускули, сърце, стомах, сексуален апетит - всички органи и функции в тялото ни са подчинени на хормоните. Те управляват, при това в много отношения, живота ни: контролират сексуалния апетит и на...