Още рецепти » 29 юни

 29 юни

ЗАКУСКА

Бърза баница

Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, половин ч.л. сода бикарбонат, 200 г сирене, 500 г брашно, краве масло.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и прибавяме към тях киселото мляко с разтворената в него сода, натрошеното сирене и накрая брашното. Разбъркваме сместа добре и я изсипваме в намазана с масло тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна.

ОБЯД

Телешко варено

Продукти за 4-5 порции: 300 г телешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 3-4 корена от магданоз, 1 глава лук, 5-6 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, заливаме го със студена вода и слагаме да се вари. Когато възври, посоляваме. Изчакваме месото да поомекне и прибавяме цялата глава лук и едро нарязаните моркови, целина и корени от магданоз. Продължаваме да варим на умерен огън. Малко преди да отстраним от огъня, слагаме едро нарязаните картофи и домати. Доваряваме и поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз.

Мусака със зелен фасул

Прoдукти: 500 г кайма (смес), 500 г зелен фасул, 1 глава лук, 2 с.л. олио, 2 моркова, 6 домата, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, прибавяме, настърганите моркови, каймата и 2 обелените и настъргани домати. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и задушаваме десетина минути на умерен огън. Оделно нарязваме боба и го задушаваме в малко количество леко подсолена вода. Щом поомекне, отцеждаме и го смесваме с каймата. Разбъркваме и изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре нареждаме останалите домати, нарязани на кръгчета. Наливаме 1 пръст топла вода и печем в умерена фурна. Накрая заливаме със смес от разбитите яйца, млякото и брашното и запичаме, докато мусаката хване червеникава коричка.

Пирог с череши

Прoдукти: 1 кг череши /вишни/, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. олио, 500 г брашно, 1 к.ч кристална захар, 1 к.ч. счукан сухар, 3-4 с.л. пудра захар, 1 ванили /или 1/2 пакетче канела/.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно с киселото мляко, в което сме разтворили содата. Постепенно прибавяме олиото и брашното. Замесваме меко тесто. Отделяме 1/3 от тестото и разточваме останалото на кръгла кора. Кората трябва да бъде достатъчно голяма, за да покрие дъното и стените на тавичката, в която ще печем сладкиша. Останалото тесто разточваме на дебел лист, от който изрязваме ленти, дебели около 1 см. Изчистваме черешите от костилките и ги разбъркваме със захарта и счукания сухар. Разстиламе кората в намаслена тавичка и върху нея разпределяме черешите. Отгоре кръстосваме изрязаните тестени ленти. Печем пирога в умерено силна фурна. Изчакваме да изстине, разрязваме го и поръсваме с пудрата захар, размесена с ванилията /или канелата/.

ВЕЧЕРЯ

Канелони с гъби и песто

Прoдукти: 24 броя канелони, 750 г пресни гъби, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 300 г белени домати от консерва, 4 ч.л. зелено песто, 200 г настърган пармезан, 1 връзка зелен лук, 1 ч.ч. течна сметана, 2 с.л. масло, пресен розмарин, прясна майорана, пресен риган, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим канелоните в подсолена вода до полуготовност, след което ги изплакваме със студена вода и отцеждаме. Нарязваме зеления лук на кръгчета и го задушаваме в 1 с.л. масло заедно с нарязаните гъби. Щом лукът и гъбите поомекнат, подправяме с черен пипер и сол на вкус, поръсваме с наситнени магданоз и майорана, прибавяме пестото и 50 г пармезан, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Изчакваме сместа да поизстине и я пълним в канелоните. Нарязваме стария лук и чесъна на ситно и ги задушаваме в останалото масло. Добавяме нарязаните домати заедно със сока от консервата и задушаваме 15 мин. После поръсваме с наситнени розмарин и риган, посоляваме, прибавяме сметаната и разбъркваме. Варим още 10 мин и изливаме половината от соса в намаслена тавичка, нареждаме отгоре канелоните и поливаме с останалия сос. Поръсваме с останалия пармезан и печем 30 мин във фурна, загрята до 200°С.

Ягодов мус с малинов ликьор

Прoдукти: 300 г ягоди, 1 ч.ч. сметана, 100 г захар, 1 с.л. малинов ликьор, 8-10 г желатин, 2 белтъка, 1-2 с.л. сладко от портокалови и лимонови кори

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме желатина в студена вода, изцеждаме, намачкваме го и разтваряме с ликьора на слаб огън. Изчистваме ягодите, измиваме ги и подсушаваме. После ги намачкваме и пасираме до гладка смес, след което прекарваме през тензух или цедка. Добавяме желатина и отново разбъркваме. Изсипваме захарта в тенджера, доливаме приблизително същото количество вода и оставяме да заври, за да получим сироп. Сваляме го от огъня и оставяме да изстине. През това време бием белтъците на сняг и прибавяме захарния сироп, като бъркаме непрекъснато с пасатор. Разбиваме и сметаната с пюрето от ягоди. Съединяваме двете смеси. Слагаме полученото в намокрена или намаслена кръгла форма и оставяме в хладилника за няколко часа. После обръщаме в подходяща чиния и украсяваме със сладко, сметана и цели плодове.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Изберете си дърво с плачеща корона

Тънки, нежни клони, срамежливо сведени към земята. Те не се опитват да достигнат слънцето, а смирено му се покланят. Играта на вятъра в тях е приказно красива. Дърветата с плачеща форма са най-романти...

Консервиране на праскови

Печен конфитюр от праскови Прoдукти: на 1 кг праскови - 300 г захар, 1/4 ч.л. лимонтузу Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, обливаме със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на па...

Непознатата лахеналия

Едно модерно луковично растение, което се появи у нас от няколко години. Много от любителите са го засадили на открито и са претърпели провал. Тези многогодишни растения не само при нашите условия, а ...

Как се прави баклава

Домашна баклава Прoдукти: 0.5 кг фини кори за баница, 0.5 кг орехови ядки, около 400 г. масло, 1 ч.ч. захар, канела; зa сиропа: 4 ч.ч. захар, 2.5 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. мед, лимонова кора, канела,...

Начало