ЗАКУСКА
Солен кекс с шунка и зеленчуци
Прoдукти: 4-5 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 100 г шунка, 100 г сирене, 2 стерилизирани краставички, 2 сварени моркова, 1 равна ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме много добре яйцата с миксера и прибавяме олиото, солта и киселото мляко, в коетото сме разтворили содата. При непрекъснато разбиване постепенно сипваме брашното. Продължаваме да разбиваме, докато получим гладко тесто. Нарязваме на кубчета шунката, сиренето, стерилизираните краставички и сварените моркови. Сипваме всичко в тестото. Разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена форма за кекс. Печем в силно загрята фурна. Нарязваме готовия кекс на фигурки и поднасяме.
ОБЯД
Борш
Продукти за 4 порции: 2 картофа, 1 главичка целина, 1 корен магданоз, 1 морков, 1 парче червено цвекло, 1 глава лук, 250 г кисело зеле, 3 чаени чаши зелева чорба, 50 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, 1 дафинов лист, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно зеленчуците, запържваме ги в маслото, заливаме ги със зелевата чорба, пускаме дафиновия лист и ги слагаме да врят. След като омекнат добре, застройваме супата с разбитото в киселото мляко яйце и поръсваме с черен пипер.
Фрикасе от телешко месо с картофи
Продукти за 5 порции: 800 г телешко месо от опашката, половин глава лук, 1 скилидка чесън, 8 картофа, 1 жълтък, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 40 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 3-4 ч.ч. бульон или подсолена вода, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от кости, ципи и сухожилия, начукваме го леко и го нарязваме на порции. Поръсваме порциите с наситнения лук, брашното, черен пипер и сол. Запържваме ги в сгорещеното олио, като няколко пъти ги обръщаме. После наливаме горещия бульон, кипваме и варим на умерен огън до омекване на месото. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги пасираме. Прибавяме млякото и разбития жълтък и приготвяме пюре. Изваждаме свареното месо, прецеждаме бульона и го смесваме с картофеното пюре. Разбъркваме, слагаме маслото, подправяме с черен пипер и сол на вкус и възвираме. Прибавяме месото и след 2-3 мин отстраняваме от огъня.
Ванилен накип
Прoдукти: 250 мл прясно мляко, ванилия, 1 с.л. масло, 90 г брашно, 6 яйца, 180 г захар
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото със захарта, ароматизираме го с ванилията и го сваляме от котлона. Разтопяваме маслото и прибавяме брашното. Наливаме на струйка млякото и бъркаме. Варим, докато се сгъсти. Оставяме сместа да поизстине и прибавяме един след друг жълтъците. Слагаме щипка сол. Разбиваме белтъците на твърд сняг и лъжица по лъжица ги слагаме в поизстиналия накип. Изсипваме сместа в добре намаслена форма и печем 30 мин в загрята умерена фурна. Наръсваме с пудра захар и веднага поднасяме.
ВЕЧЕРЯ
Пържени котлети от акула
Продукти за 4 порции: 4 котлета от акула, 5 с.л. зехтин, 2 с.л. брашно, 1 домат, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2 с.л. стафиди, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме котлетите. Натриваме ги с черен пипер и сол, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Щом стане златист, прибавяме нарязаните на кубчета домати и готвим десетина минути на умерен огън. После сипваме стафидите, поръсваме с наситнен магданоз, слагаме котлетите в соса и задушаваме още 10 мин.
Крем Прованс
Продукти за 1 порция: 300 г изцедено кисело мляко, 1 ч.л. какао, 1 с.л. сладко от ягоди или малини, 2 с.л. шоколадов топинг (течен шоколад), сметанов спрей.
Нaчин на приготвяне: Разделяме изцеденото мляко на две. Едната половина объркваме с какаото и шоколадовия топинг, а другата – със сладкото. Редуваме на пластове в прозрачна чаша. Украсяваме със сметана и парченце плод от сладкото.
Боб чорба Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 парче целина, 1 корен магданоз, суха чубрица, пресен и сух джоджен, девисил, магданоз, мащерка, босил...
Ако решите да се разходите сред природата през през оставащите дни до края на месеца, то пикникът е едно от най-приятните занимания там. Нужно ви се само малко време за подготовка и незабравимите почи...
Изборът на този плод напомня за някакъв ритуал, а всъщност си е чиста лотария. Докато не разрежем динята, ние не знаем на какво сме попаднали - на анемичен и съвършено безвкусен екземпляр или на сочно...
Хрупкави краставички Прoдукти: 2 кг краставички, 1 глава чесън, 10 цвята копър, 1 щипка захар, 100 г сол, 10 листа от черен касис. Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме зеленчуците. Почис...