Още рецепти » 20 септември

 20 септември

ЗАКУСКА

Вита баница с мая

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче мая, колкото локум, 250 мл лимонада, 2-3 яйца, 250 г мас, 1 ч.л. сол, 300 г сирене за плънката.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята в 50 мл топла вода, добавяме останалите продукти и омесваме меко тесто. Не чакаме тестото да втасва, а веднага разточваме кори. Първата кора намазваме с разтопена мас, разточваме втората кора и я слагаме върху първата, намазваме я с мазнина и поръсваме натрошено сирене. Навиваме корите на руло и усукваме с ръце като въже. В намазана с мас тава навиваме рехаво рулото и оставяме да втаса. Печем до зачервяване в умерена фурна.

ОБЯД

Варени телешки гърди

Прoдукти: 800 г телешко месо от гърдите, 2 глави лук, 2 моркова, половин глава целина, 2 корена от магданоз, 4-5 картофа, 4 домата, магданоз, листа от целина, черен пипер, сол, хрян, оцет.

Нaчин на приготвяне: Заливаме нарязаното на парченца месо със студена вода и варим на умерен огън, като периодично отстраняваме пяната. Отделно изпичаме лука, както е необелен. Обелваме го и пускаме целите глави при месото. Прибавяме едро нарязаните моркови, резени целина и остърганите магданозени корени. Когато месото почти се свари, изваждаме зеленчуците, а слагаме нарязаните на кубчета картофи и целите необелени домати. Посоляваме и доваряваме още 15 мин. При поднасяне поръсваме с черен пипер и със ситно нарязани листа от целина и магданоз. Отделно сервираме настърган хрян размесен със оцет.

Месни шницели с картофи

Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 300 г кайма, 1 яйце, 1 глава лук, 1 глава чесън, 2 с. л. брашно, сол

Нaчин на приготвяне: Запържваме леко каймата в олиото, като внимаваме да не стане на бучки. Изваждаме я и щом изстине, прибавяме обелените и настъргани на едро ренде картофи, обеления и настърган лук, счукания с малко сол чесън, яйцето и брашното. Омесваме добре и оформяме от сместа средно големи шницели, които нареждаме в обилно намаслена тавичка и печем около 30 мин в предварително загрята умерена фурна.

Сусамов сладкиш

Прoдукти: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.ч. брашно, 4 с.л. сусам, 3 с.л. счукани орехови ядки, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 1/2 ч.л. канела, сол, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме последователно олиото, киселото мляко, в което сме разтворили содата, сусама, орехите, подправките и брашното. Посоляваме и омесваме меко тесто, което изсипваме в намаслена и набрашнена тавичка. Печем в умерено загрята фурна. Поръсваме готовия сладкиш с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Неаполитанска пица

Прoдукти: 200 г бяло брашно, 2 с.л. зехтин,120 мл прясно мляко, 15 г мая, 1 щипка сол; зa гарниране: 200 г сирене, 500 г домати, 5 рибки аншоа, 1-2 с.л. зехтин, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Загряваме малко млякото и размиваме в него маята. Пресяваме брашното със солта, правим в средата вдлъбнатина и изсипваме в нея шупналата мая и мазнината. Месим, докато започнат от тестото да излизат мехурчета. Разточваме тестото на кора с дебелина 1 см и го застиламе на дъното и по стените на намаслена тавичка. Намазваме отгоре със зехтин и наръсваме с настърганото сирене. Попарваме доматите, обелваме ги и ги нарязваме на тънки филийки. Подреждаме ги върху сиренето, а от филенцата риба, нарязани на тънки ивички, оформяме върху доматите решетка. Поръсваме със сол и черен пипер, напръскваме с остатъка зехтин и печем 20-30 мин в умерена фурна.

Бадемово парфе

Прoдукти: 3 кофички сметана, 250 г захар, 8 жълтъка, 150 г бадеми, 150 г бишкоти, 2 с.л. коняк.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре сметаната със 100 г от захарта, отделяме малко за гарниране. Смесваме жълтъците, останалата захар и 100 мл вода, затопляме и разбиваме, докато сместа изстине. Прибавяме изпечените и ситно смлени бадеми и сметаната и разбъркваме добре. Нарязваме бишкотите на парченца и поръсваме с коняка. Изливаме във форма част от приготвената смес, нареждаме част от бишкотите, заливаме, отново нареждаме бишкоти, отново заливаме, и така докато формата се напълни, като завършваме със сметанова смес. Оставяме парфето в хладилник да замръзне. Непосредствено преди сервиране гарнираме с отделената разбита сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Лакиране на паркета – основни правила

Целта на лакирането е тройна – защита против повреждане, почистване от замърсяванията и придаване на добър външен вид. В предишните години лакирането ставаше чрез смес от синтетична смола и втвърдител...

Детето се страхува от водата

Фобия от водата имат около 10% от хората, населяващи земята. Според психоаналитиците тя се появява още в зародишната фаза от нашето развитие и се дължи на тежко прекараната бременност на майките ни. И...

Всяка трета жена e жертва на ендометриоза

Каквото и да ни предлага новото време, основната функция на жената, както преди, си остава майчинството. И целият женски организъм е силно зависим от детеродната способност. Не последна роля за пробле...

Направете банята градина

Според мнозина банята не е идеалното място за живи растения и затова предпочитат да украсяват помещението с изкуствени. Често обаче се захласваме по снимките в списанията, но колко са онези смелчаци, ...

Начало