Още рецепти » 27 януари

 27 януари

ЗАКУСКА

Понички с извара

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, половин пакетче краве масло, 1 ванилия, 2 яйца, 200 г безсолна извара, 1 равна ч.л. бакпулвер, 1 к.ч. стафиди, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло заедно със захарта и ванилията. Прибавяме разбитите яйца и изварата. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Бъркаме, докато получим гладка смес. Накрая прибавяме стафидите. С лъжица гребваме от сместа и пускаме във врящата мазнина. Пържим поничките до златисто оцветяване и от двете страни.

ОБЯД

Супа с ким

Прoдукти: 2 с.л. брашно, 1/2 ч.л. счукан ким, 4 ч.ч. вода, 2 яйца, 5-6 с.л. сметана, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме брашното със счукания ким и го изсипваме в разтопеното масло. Запържваме го до златисто, след което прибавяме водата и бъркаме с тел, докато заври. Варим супата 10 мин на слаб огън. Застройваме я с яйцата, разбити със сметаната, посоляваме и подкиселяваме с лимонов сок. Поднасяме супата с препечени хлебни кубчета.

Зеленчуково рагу с кисело зеле

Прoдукти: 200-300 г кисело зеле, 5-6 картофа, 2 моркова, 1 глава целина, 150 г зелен фасул от консерва, 2 глави лук, 2-3 домата, 3 с.л. олио, 1 яйце, 1 с.л. ориз, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на четвъртинки, отцеждаме боба и го нарязваме косо на парченца с дължина 2 см. Настъргваме морковите, нарязваме лука на ситно, картофите нарязваме на едри парчета, а целината – на малки кубчета. Загряваме олиото в отворена тенджера под налягане и запържваме лука, морковите и целината. Прибавяме ориза, зеления фасул, картофите, доматите и зелето. Посоляваме и заливаме с киселото мляко. Затваряме тенджерата и и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 20 мин. Отваряме тенджерата, прибавяме разбитото яйце и разбъркваме. Поръсваме ситно нарязаните магданоз и копър, подправяме с черен пипер на вкус и кипваме ястието в отворена тенджера.

Бързи малинови петифури

Прoдукти: 2 готови правоъгълни пандишпанови блата, 300 мл течна сладка сметана, 1 бурканче малиново сладко, 1 ч.ч. сок от малинов компот, 1 бял шоколад, желирани малини за украса

Нaчин на приготвяне: Разбиваме сметаната на твърд сняг. Малиновото сладко загряваме леко на котлона. Слагаме единия блат в подходящ съд и го напръскваме с малиновия компот. Намазваме отгоре малиновото сладко, а върху него разпределяме половината от сметаната. Покриваме с втория блат и напръскваме с компот. Намазваме и него със сладко и покриваме от всички страни със останалата сметана. Настъргваме шоколад и украсяваме сладкиша. Нарязваме го на малки правоъгълници или квадрати. Всяко парче украсяваме с желирана малинка.

ВЕЧЕРЯ

Пилешки гърди с ориз по китайски

Прoдукти: 200 г пилешки гърди, 300 г ориз, 1 стрък праз, 1 голяма глава лук, 2 яйца, 2 с.л. зехтин, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода и го отцеждаме. Сваряваме месото, отцеждаме и го накълцваме на дребно. Прибавяме ориза, разбъркваме и запържваме сместа в сгорещената мазнина. Опитваме на сол, заливаме с разбитите яйца и разбъркваме. Прехвърляме в чиния за сервиране и гарнираме с тънко нарязани кръгчета от праза.

Спагети с мандарини и бадеми

Прoдукти: 400 г тънки спагети, половин пакетче краве масло, 100 г портокалов мармалад, 50 мл прясно мляко, 4 мандарини, 1 к.ч. нарязани бадеми, 1 к.л. канела

Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите, отцеждаме ги и ги заливаме с по-голямата част от разтопеното масло. Нарязваме бадемите и ги запържваме в останалото масло. Обелваме мандарините и ги почистваме от вътрешните люспи. Смесваме спагетите с млякото и мармалада, прибавяме мандарините и бадемите и разбъркваме. Разпределяме десерта в чинии за сервиране и поръсваме с канела.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Десерти с макарони

Сладко макаронено рагу Прoдукти: 250 г макарони, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 120 г захар, 4 яйца, 250 г настъргано сирене, 150 г твърд кашкавал, 5 с.л. масло, 1-2 с.л. галета, 1...

Планирайте пола на бебето

Лекарите са убедени, че в зависимост от това с какво се хранят, преди да забременеят, бъдещите майки могат да си „поръчат” момиченце или момченце. Гаранцията за успех според изследвания, проведени в А...

Защо да се грижим за скалпа си?

Много просто - за да избегнем пърхота, косопада, себореята... и за да имаме хубава, здрава коса. Скалпът, съставен от три отделни слоя - епидермис, дерма и хиподерма, много точно, дори по-добре от кос...

Антуриумът – украса за всеки дом

Сред пищната зеленина на листата на дълга дръжка се разтваря червено гланцово покривало. Над него се извисява съцветието. Необичайната форма на цветовете е причина да наричат антуриума цвете на любовт...

Начало