ЗАКУСКА
Каталонска пита
Прoдукти: 2 пакета готово бутер тесто, 2 яйца, 100 г бадеми /или фъстъци/, 250 мл прясно мляко, 1 к.ч. кристална захар, 1 ванилия, 1/2ч.л. канела, лимонова кора, 1 жълтък за намазване, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Кипваме прясното мляко, ароматизираме го с ванилията, канелата и малко настъргана лимонова кора и го оставяме да се охлади, след което го прецеждаме. Отделяме един белтък и разбиваме жълтъка заедно с второто яйце и захарта до побеляване. Прибавяме прецеденото мляко и варим на тих огън при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Разстиламе първия пакет тесто в тавичката. Отгоре покриваме с приготвената плънка, като оставяме по краищата непокрита ивица, широка около 2 см. Намазваме я с отделения белтък. Покриваме отгоре с второто тесто и слепваме краищата. Намазваме питата с жълтъка, който сме разбили с 1 с.л. вода и поръсваме отгоре със смлените бадеми. Печем питата 10 мин при температура 200°С, а след това я допичаме още 20 мин при температура 170-180°С. Поръсваме питата обилно с пудра захар, докато е още топла.
ОБЯД
Лучена супа с костен бульон
Продукти за 4-5 порции: 1 кг телешки кости за бульон, 1 стрък праз, 4 средно големи глави лук, 1 с.л. брашно, 3 с.л. ориз, 4 с.л. краве масло, 2 средно големи домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме костите и ги заливаме с 6 ч.ч. студена вода. Варим ги 40 мин на тих огън, след което прецеждаме бульона. Нарязваме на ситно лука и праза. Задушаваме ги в мазнината и малко вода. Прибавяме леко препеченото брашно, разбъркваме и наливаме бульона. Варим на умерен огън. След 10 мин прибавяме ориза и обелените и нарязани домати. Посоляваме и варим, докато се свари оризът. При поднасяне поръсваме със ситно нарязания магданоз и черен пипер на вкус. Подправяме с лимонов сок.
Пълнено свинско
Продукти за 4 порции: 1кг свинско филе, 2 парчета шунка, мащерка, 100 г кашкавал, 4 резенчета бекон, 2 големи глави лук, 150мл коняк (шери).
Нaчин на приготвяне: Разрязваме филето по дължина на две. В двете парчета оформяме “джобове” за пълнене. Посоляваме. Нарязваме шунката и кашкавала на пръчици и ги нареждаме като плънка в джобовете. Поръсваме отгоре с мащерка и завиваме ролца, които завързваме с връв напряко. Запичаме ги в тавичка върху слой от лук, като покриваме филето с резенчетата бекон и заливаме всичко това с вино.
Турта с ябълки
Прoдукти: 6 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. вода, 1 пакетче краве масло, 6 сладки ябълки, 1 непълна ч.ч. захар, 1 ч.л. канела, 1 шепа орехови ядки, галета, 1 бакпулвер.
Нaчин на приготвяне: От брашното, бакпулвера, водата и разтопеното масло омесваме твърдо тесто и го разточваме на две кори. Между тях слагаме обелените и настъргани настъргани ябълки. Поръсваме със захар, галета, едро счукани орехови ядки и канела. Отстрани притискаме туртата плътно, за да не излезе плънката. Печем я във фурната при умерена температура.
ВЕЧЕРЯ
Зелник
Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. хладка вода, 1 щипка сол, 1 с.л. оцет; зa плънката: 1 малка кисела зелка, 1 к.ч. олио; олио за намазване на корите.
Нaчин на приготвяне: Замесваме меко тесто от водата, солта, оцета и брашното. Омесваме тестото добре, разделяме го на 12 части, покриваме ги с влажна кърпа и ги оставяме да престоят половин час на топло. После от всяко топче разточваме по една тънка кора. Разрязваме всяка кора на четири и последователно запичаме леко всяко парче върху затопления котлон. Отделно нарязваме зелката на ситно и я запържваме в сгорещената мазнина. В намаслена тавичка разстиламе част от препечените кори. Поръсваме отгоре с разтопено масло и разстиламе част от плънката. После слагаме отново кори, поръсваме с масло и разстиламе плънка. Повтаряме така, докато свършат продуктите. Най-отгоре покриваме с кори. Поръсваме обилно с останалата мазнина и печем в предварително загрята умерена фурна.
Маслено парфе
Прoдукти: 3 яйца, 3 с.л. захар, 4 с.л. брашно, 3-4 с.л. настърган шоколад за поръсване; зa крема: 2 кофички кисело мляко, 1 пакетче краве масло, 200 г захар, 3 яйца, 1 с.л. желатин.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме с кристалната захар. Разбиваме белтъците заедно с брашното и внимателно ги съединяваме с жълтъците. Изсипваме сместа в тавичка върху намаслена хартия, така че да получим слой с дебелина около 2 см. Изпичаме блата в умерена фурна. Отцеждаме през тензух млякото за крема. Накисваме желатина за няколко минути в 1 к.ч. вода, след което го държим на огъня, докато се разтвори. На слаб огън разбиваме жълтъците със захарта. Отстраняваме от огъня и продължаваме да бием, докато изстине. После смесваме с разбитото на пяна масло и отцеденото кисело мляко. Съединяваме с разбитите белтъци, прибавяме желатина и разстиламе крема върху блата. Поръсваме настъргания шоколад и слагаме парфето за 2 часа в хладилник.
„Покажи ми къде живееш и ще ти кажа какъв си" - това е философията на Фен шуй, хилядолетното китайско изкуство, което ни учи как да подредим дома си така, че да привлечем на своя страна положител...
Боя върху плочките в банята? Звучи наистина невероятно, но е напълно постижимо, още повече, ако с години не сте променяли интериора на банята. С боядисаните плочки ще можете основно да я подновите, ко...
Първите ниши не са изобретени от никого. Те са се появили естествено в дълбочините на пещерите, където са живели далечните наши предци. Използвали ги за съхранение на битови предмети, оръжие и инструм...
Може би никой друг град през вековете не е предизвиквал толкова много хвалебствия от страна на велики писатели и пътешественици,както Венеция.Тя е била и си остава феномен - La Serenissima - Най-ведра...