Още рецепти » 26 януари

 26 януари

ЗАКУСКА

Каталонска пита

Прoдукти: 2 пакета готово бутер тесто, 2 яйца, 100 г бадеми /или фъстъци/, 250 мл прясно мляко, 1 к.ч. кристална захар, 1 ванилия, 1/2ч.л. канела, лимонова кора, 1 жълтък за намазване, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Кипваме прясното мляко, ароматизираме го с ванилията, канелата и малко настъргана лимонова кора и го оставяме да се охлади, след което го прецеждаме. Отделяме един белтък и разбиваме жълтъка заедно с второто яйце и захарта до побеляване. Прибавяме прецеденото мляко и варим на тих огън при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Разстиламе първия пакет тесто в тавичката. Отгоре покриваме с приготвената плънка, като оставяме по краищата непокрита ивица, широка около 2 см. Намазваме я с отделения белтък. Покриваме отгоре с второто тесто и слепваме краищата. Намазваме питата с жълтъка, който сме разбили с 1 с.л. вода и поръсваме отгоре със смлените бадеми. Печем питата 10 мин при температура 200°С, а след това я допичаме още 20 мин при температура 170-180°С. Поръсваме питата обилно с пудра захар, докато е още топла.

ОБЯД

Лучена супа с костен бульон

Продукти за 4-5 порции: 1 кг телешки кости за бульон, 1 стрък праз, 4 средно големи глави лук, 1 с.л. брашно, 3 с.л. ориз, 4 с.л. краве масло, 2 средно големи домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме костите и ги заливаме с 6 ч.ч. студена вода. Варим ги 40 мин на тих огън, след което прецеждаме бульона. Нарязваме на ситно лука и праза. Задушаваме ги в мазнината и малко вода. Прибавяме леко препеченото брашно, разбъркваме и наливаме бульона. Варим на умерен огън. След 10 мин прибавяме ориза и обелените и нарязани домати. Посоляваме и варим, докато се свари оризът. При поднасяне поръсваме със ситно нарязания магданоз и черен пипер на вкус. Подправяме с лимонов сок.

Пълнено свинско

Продукти за 4 порции: 1кг свинско филе, 2 парчета шунка, мащерка, 100 г кашкавал, 4 резенчета бекон, 2 големи глави лук, 150мл коняк (шери).

Нaчин на приготвяне: Разрязваме филето по дължина на две. В двете парчета оформяме “джобове” за пълнене. Посоляваме. Нарязваме шунката и кашкавала на пръчици и ги нареждаме като плънка в джобовете. Поръсваме отгоре с мащерка и завиваме ролца, които завързваме с връв напряко. Запичаме ги в тавичка върху слой от лук, като покриваме филето с резенчетата бекон и заливаме всичко това с вино.

Турта с ябълки

Прoдукти: 6 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. вода, 1 пакетче краве масло, 6 сладки ябълки, 1 непълна ч.ч. захар, 1 ч.л. канела, 1 шепа орехови ядки, галета, 1 бакпулвер.

Нaчин на приготвяне: От брашното, бакпулвера, водата и разтопеното масло омесваме твърдо тесто и го разточваме на две кори. Между тях слагаме обелените и настъргани настъргани ябълки. Поръсваме със захар, галета, едро счукани орехови ядки и канела. Отстрани притискаме туртата плътно, за да не излезе плънката. Печем я във фурната при умерена температура.

ВЕЧЕРЯ

Зелник

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. хладка вода, 1 щипка сол, 1 с.л. оцет; зa плънката: 1 малка кисела зелка, 1 к.ч. олио; олио за намазване на корите.

Нaчин на приготвяне: Замесваме меко тесто от водата, солта, оцета и брашното. Омесваме тестото добре, разделяме го на 12 части, покриваме ги с влажна кърпа и ги оставяме да престоят половин час на топло. После от всяко топче разточваме по една тънка кора. Разрязваме всяка кора на четири и последователно запичаме леко всяко парче върху затопления котлон. Отделно нарязваме зелката на ситно и я запържваме в сгорещената мазнина. В намаслена тавичка разстиламе част от препечените кори. Поръсваме отгоре с разтопено масло и разстиламе част от плънката. После слагаме отново кори, поръсваме с масло и разстиламе плънка. Повтаряме така, докато свършат продуктите. Най-отгоре покриваме с кори. Поръсваме обилно с останалата мазнина и печем в предварително загрята умерена фурна.

Маслено парфе

Прoдукти: 3 яйца, 3 с.л. захар, 4 с.л. брашно, 3-4 с.л. настърган шоколад за поръсване; зa крема: 2 кофички кисело мляко, 1 пакетче краве масло, 200 г захар, 3 яйца, 1 с.л. желатин.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме с кристалната захар. Разбиваме белтъците заедно с брашното и внимателно ги съединяваме с жълтъците. Изсипваме сместа в тавичка върху намаслена хартия, така че да получим слой с дебелина около 2 см. Изпичаме блата в умерена фурна. Отцеждаме през тензух млякото за крема. Накисваме желатина за няколко минути в 1 к.ч. вода, след което го държим на огъня, докато се разтвори. На слаб огън разбиваме жълтъците със захарта. Отстраняваме от огъня и продължаваме да бием, докато изстине. После смесваме с разбитото на пяна масло и отцеденото кисело мляко. Съединяваме с разбитите белтъци, прибавяме желатина и разстиламе крема върху блата. Поръсваме настъргания шоколад и слагаме парфето за 2 часа в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Неволи в планината

Планинският туризъм привлича много хора със своята романтика. Изкачването по стръмните пътеки, прекосяването на цъфтящите поляни, сглобяването на семейната палатка обаче крият опасност от наранявания ...

Как се прави кебап

Пиян кебап Прoдукти: 600 г свински бут без кост, 2 глави лук, 2 с. л. доматено пюре, 1 с. л. брашно, 2 моркова, 200 г бяло грозде, 200 черно грозде, 200 мл червено вино, филийки бял хляб без кора...

Консервиране на карфиол

Пазарджишка туршия Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 2 глави карфиол, 2 главички целина; зa маринатата: 500 мл олио, 500 г захар, 1 л оцет, 8 ч.ч. вода, 1 пакетче черен пипер на зърна, 5 дафин...

Консервиране на тиквички

Кьопоолу от тиквички Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената ...

Начало