Още рецепти » 22 януари

 22 януари

ЗАКУСКА

Макарони на фурна

Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.

ОБЯД

Супа от домати и грис

Прoдукти: 750 г домати, 1 к.ч. грис, 60 г краве масло, 3 твърдо сварени яйца, черен пипер, сол, листа от магданоз и целина.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите и леко ги посолаваме. Сваряваме ги в 1 ч.ч. вода, претриваме през цедка, заливаме ги с 1 л вода и оставяме да заврят отново. Прибавяме на тънка струя и при непрекъснато бъркане гриса и варим още 10 мин. Преди да отстраним от огъня прибавяме ситно нарязаните листа от магданоз и целина и поръсваме с черен пипер. Поднасяме супата с нарязаните на кубченца твърдо сварени яйца.

Каша от праз

Прoдукти: 3-4 стръка праз (бялата част), 3 с.л. олио, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. кимион, 1 с.л. червен пипер, 1 с.л. вегета, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. зелев сок, 2-3 ч.ч. топла вода.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно и го запържваме в 2 с.л. олио. Щом помекне, наливаме 1 ч.ч. топла вода и задушаваме, докато се изпари водата. После сипваме останалото олио и отново запържваме, като поръсваме една след друга подправките. Накрая наливаме зелевия сок и останалата топла вода и варим 30 мин на умерен огън. След това сипваме брашното, размито в малко вода, разбъркваме и отстраняваме от огъня.

Кекс без масло

Прoдукти: 3 яйца, 70г пудра захар, 60г брашно, 200г орехови ядки, 50г стафиди, кората на един лимон.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта и ги съединяваме с отделно разбитите белтъци. Добавяме брашното, нарязаните орехови ядки, стафидите и лимоновата кора. Изсипваме тестото в кексова форма, намазана с олио и поръсена с брашно. Печем около 40 мин при 180°С. Готовия кекс оставяме да изстине във формата.

ВЕЧЕРЯ

Пикантни рибни късове

Прoдукти: 500 г филе от бяла риба, сол, черен пипер, сок от един лимон, 4 картофа, олио, 2 глави лук., 1 с.л. масло, 125 мл бяло вино, 250 г сметана, магданоз, копър.

Нaчин на приготвяне: Измиваме рибните късове, подсушаваме ги и поръсваме с лимонов сок, сол и черен пипер. Обелваме картофите и ги настъргваме. Рибните филета овалваме в картофените стърготини и притискаме добре. Изпържваме парчетата от двете страни, изваждаме ги и нареждаме върху салфетка, за да попие излишната мазнина. Поставяме рибата в съд с капак на топло. Нарязваме лука на малки кубчета, изпържваме го в разтопеното масло и заливаме с виното. Оставяме да поври и добавяме сметаната и ситно нарязаните магданоз и копър. Когато сосът заври, отстраняваме от котлона и подправяме със сол и черен пипер. В чиниите за сервиране слагаме няколко парчета риба и заливаме с приготвения сос.

Тиква с мармалад

Прoдукти: 1 кг тиква, 1 1/2 ч. ч. счукани орехови ядки, 1 ч. ч. мармалад от сливи, 1/2 ч. л. канела, 6 с. л. масло, 3/4 ч. ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, нарязваме я на парчета и задушаваме в маслото и малко вода, докато омекне. После я претриваме през гевгир, подслаждаме и смесваме с част от счуканите орехови ядки. Половината от сместа изсипваме в тавичка, отгоре разстиламе мармалада на равен пласт, а върху него останалото тиквено пюре. Поръсваме с останалите едро счукани орехови ядки. Оставяме десерта да престои 2-3 часа на студено, след което нарязваме и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Виж Сидни, за да обикнеш Австралия

Ако пристигате в Сидни по море, иматe усещането, че над него витае огромен бял кораб. Но приближавайки разбирате, че това голямо здание е символът на града – Операта на Сидни. Непременно посетете Опер...

Научете децата да вярват в себе си

Ако на едно дете му липсва самочувствие, то може да остане белязано за цял живот. Обикновено родителите са в дъното на проблема. „За нищо не те бива” – тази фраза се чува често, когато детето се прова...

Рай на балкона

Превърнат в райска градина балконът е източник на радост не само за домакините, но и за всички, които минават покрай него. Това също така е добра възможност за тези, които нямат градина, да научат дец...

Как да отстраним лошия дъх

Колкото и да избягваме тази неприятна тема, лошият дъх може да ни създаде трайни комплекси и да се превърне в сериозна пречка за нормално общуване с околните. За щастие съществуват множество прости и ...

Начало