ЗАКУСКА
Масленица
Прoдукти: 1 кг брашно, 500 мл вода, 1 ч.л. сол, 1 к.ч. олио, 300 г краве масло; зa плънката: 300 г сирене, 3 яйца.
Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто от брашното, водата и солта. Накъсваме го на топки с големината на орех. Намазваме топките с олиото, нареждаме ги в тава и ги оставяме да престоят половин час. После ги разточваме на малки питки. Слепваме питките по четири, като мажем помежду им с разтопеното масло. Разточваме всяка четворка на голяма кора, която нарязваме на еднакви парчета. /Оставяме една кора цяла./ В намаслена тавичка нареждаме отрязаните парчета по три-четири едно върху друго, като мажем помежду им с разтопеното масло и ръсим с плънка от натрошеното сирене, смесено с разбитите яйца. Покриваме парчетата с отделената цяла кора и поръсваме отгоре останалото разтопено масло и малко вода. Печем масленицата в силна фурна.
ОБЯД
Телешки джолан
Прoдукти: 2 кг телешки джолан, 50 г моркови, 60 г целина, 50 г лук, 50 г пащърнак, 300 г картофи, 40 мл оцет, 30 г хрян, 1 дафинов лист, 10-12 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парчета джолана, посоляваме и го слагаме в тенджера. Заливаме с вода и варим на слаб огън, докато месото омекне. Изваждаме месото и го обезкостяваме, а бульонът прецеждаме. Заливаме месото с прецедения бульон и прибавяме нарязаните моркови, целина, пащърнак, лук и картофи. Посоляваме, пускаме дафиновия лист и черния пипер и варим на слаб огън до омекване на зеленчуците. Сервираме супата топла, заедно с настъргания и размесен със сол и оцет хрян.
Печено свинско месо в мляко
Прoдукти: 800 г свинско филе, 300 мл прясно мляко, 1 ч.л. брашно, 100 г сланина , черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме тлъстините от филето и го натриваме със сол и черен пипер. Правим прорези, в които слагаме тънки парченца сланина и го печем 30 мин в тавичка с малко вода. Размиваме брашното с топлото мляко и го наливаме в тавата. Печем, докато филето напълно омекне.
Тирамису с круши
Прoдукти: 1 пакет бишкоти, 300 мл прясно мляко, 500 г цедено кисело мляко, 1 тънък блат за торта, 1 с.л. масло, 2 с.л. какао, 1 с.л. течен подсладител, 4 желатина, 3 с.л. кафява захар, 3 с.л. ликьор кафе, 500 г добре узрели круши.
Нaчин на приготвяне: В правоъгълна тавичка поставяме блата, а отгоре нареждаме един ред бишкоти. Заливаме със смес от прясното мляко и ликьора и оставяме да попият 6-7 минути. В отделна купа разбиваме цеденото кисело мляко с 1 ч.л. канела и подсладителя. В друга купа размиваме желатина и го оставяме 10 минути да набъбне. След това го смесваме с цеденото мляко и разбъркваме добре. С готовия крем заливаме бишкотите и поставяме тавичката за 20 минути в хладилника. Нарязваме на кубчета обелените круши, поръсваме ги с кафява захар и запържваме в масло. След като изстинат карамелизираните круши украсяваме с тях тортата. Отгоре обилно поръсваме с какао. Оставяме в хладилника за 24 часа.
ВЕЧЕРЯ
Виенски шницел
Прoдукти: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене,
Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва да са много тънки/, начукваме ги добре и ги овалваме в брашно. Потапяме в яйцата, разбити с няколко капки олио, 2 с.л. прясно мляко и сол, овалваме в галета, като леко я притискаме към шницела, изтръскваме излишната галета и изпържваме шницелите от двете страни.
Плодов крем с вино
Прoдукти: 10 жълтъка, 3/4 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. вино, 300 мл сладка сметана, 500 г пресни ягоди или малини.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците добре заедно с 1/2 ч.ч. захар. Внимателно добавяме виното до получаване на пухкав крем. Разбиваме сладката сметана, докато стане устойчива пяна, и слагаме останалата захар. Смесваме с винения крем. Във високи стъклени чаши редим 5-6 парчета плод, заливаме крема и отгоре украсяваме с останалите плодове. Охлаждаме в хладилника.
Тубероза е популярното наименование на едно приказно красиво растение, познато още като Polyanthus tuberosa. Името „тубероза”, се обяснява с факта, че в почвата се развиват неправилно оформените му ...
Каквото и да ни предлага новото време, основната функция на жената, както преди, си остава майчинството. И целият женски организъм е силно зависим от детеродната способност. Не последна роля за пробле...
Най-податливи на грипните вируси и усложнения са децата, старите хора и хронично болните. Сред сериозните последици са бронхитът и пневмонията. Бронхитът е продължение на грипа, от което най-често бо...
Сурова царска туршия Прoдукти: 5 кг камби, 2 кг моркови, 2 кг карфиол, 1 глава от целина с листата, 2 л оцет, 1,5 ч.ч. захар, 1 непълна ч.ч. олио, 1 ч.л. черен пипер, 2 дафинови листа, 3-4 зърна...