Още рецепти » 04 октомври

 04 октомври

ЗАКУСКА

Солени гевречета

Прoдукти: 200 г брашно, 1 пакетче сирене “Крема”, 1 яйце, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. запечен или смлян ким, 1 ч.ч. олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: От продуктите /без олиото/ замесваме меко тесто. С предварително намазнени ръце разделяме тестото на части съобразно с обема на шприца, с който върху пергаментова или намаслена хартия шприцоваме гевречетата. При липса на подходящ шприц оформяме гевречетата с намаслена ръка. Пържим ги до зачервяване в сгорещена мазнина в дълбок съд с малък диаметър, така че пластът олио да не е по-плитък от 4 см.

ОБЯД

Пъстра супа

Продукти за 4 порции: 1 парче зеле, 3 картофа, 1 парче целина, 1 ч.ч. зелен грах, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. червен пипер, магданоз,1 с.л. оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънки ивички, а лука и целината скълцваме много ситно. Варим ги заедно в леко подсолена вода. Отделно сваряваме в подсолена вода граха и го пасираме. Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Правим запръжка от олиото, червения пипер и брашното и я изсипваме в супата, прибавяме картофите и пасирания грах и варим още 15 мин. Отстраняваме супата от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз и подправяме с оцета.

Постна капама

Продукти за 4 порции: 3 глави лук, 5-6 картофа, 1 корен магданоз, 2 моркова, 1 парче целина, 1 к.ч. олио, 1 с.л. олио, 1 с.л. доматено пюре, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Кипваме 3 ч.ч. вода и пускаме в нея ситно нарязания лук, нарязаните на филийки картофи, ситно нарязаните магданозен корен, целина и моркови. Посоляме, подправяме с черен пипер и последователно прибавяме доматеното пюре и брашното, размити в малко вода. Сипваме олиото, захлупваме и задушаваме, докато ястието остане на мазнина.

Суфле с касис

Прoдукти: 300 г червен касис, 1000 г среда от кифла, 250 мл прясно мляко, 4 яйца, 200 г захар, 100 г краве масло, 2 ванилии, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Измиваме касиса и го подсушаваме. Накисваме кифлата в прясното мляко, след което я изстискваме и я смесваме със захарта, жълтъците и разбитото масло. Разбъркваме добре и прибавяме касиса. След това внимателно съединяваме сместа с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в намаслена тавичка и печем във фурна, предварително загрята до 220°С. След като извадим от фурната, поръсваме с пудра захар, размесена с ванилия, и поднасяме веднага.

ВЕЧЕРЯ

Канелони сицилиана

Прoдукти: 1 кутия канелони, 1 патладжан, 3 тъмнозелени тиквички, 1 жълта чушка, 1 червена чушка, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 200 г пушено сирене, 1-2 с.л. настърган пармезан за плънката , 1-2 с.л. зехтин, босилек, черен пипер, сол, настърган пармезан за поръсване .

Нaчин на приготвяне: Попарваме за кратко време канелоните в подсолена вода, изплакваме и ги отцеждаме. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в сгорещения зехтин. Щом поомекнат, прибавяме останалите зеленчуци, нарязани на малки парченца, и също ги запържваме. Прибавяме 1-2 с.л. ситно нарязан босилек, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Захлупваме и задушаваме десетина минути на слаб огън. После махаме капака и готвим още 5 мин на силен огън. Отстраняваме от огъня, изчакваме зеленчуците да поизстинат и разбъркваме със ситно нарязаното пушено сирене и настъргания пармезан. Пълним канелоните с тази смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Поръсваме с малко пармезан и печем 15 мин във фурна, загрята до 180°С. Украсяваме готовото ястие с листенца пресен босилек.

Крем “Розов сняг”

Прoдукти: 700 г ябълки, 200 г захар, 2 с.л. ром, 25 г желатин, 250 г сметана, сладкарска червена боя.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги почистваме от семената. Заливаме ги с 1 ч.ч. вода и ги сваряваме. Пасираме ги и прибавяме желатина, разтворен в малко топла вода, захарта и рома. Разбъркваме сместа, докато стане гладка. Разтваряме боята в малко вода и при непрекъснато бъркане я прибавяме към крема, при което крема става бледорозов. Разпределяме го по чашите и гарнираме със сметаната, разбита с 1-2 с.л. захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бременност и грижи за кожата

Бременността е физиологично състояние, при което настъпват важни промени не само в дейността на половите жлези, но и на всички жлези с вътрешна секреция. Тези промени се отразяват върху функциите на в...

Класически италиански сосове за паста

Сос Болонезе Прoдукти: 200 г телешко месо, 200 г говеждо месо, 100 г шунка или варен бекон, 50 г сушени гъби, 1 голяма глава лук, 1 морков, 1 стрък целина, 5 с.л. краве масло, 3 с.л. зехтин, 1 к....

Да направим качамак

Качамак по селски Прoдукти: 1 кг царевично брашно, 3 л вода, сол, 3 ч.ч. сирене, 200 г масло, 100 г сланина. Нaчин на приготвяне: Във вряща вода слагаме солта и изсипваме наведнъж брашното, кат...

Детските тумори

Туморите при децата са голяма група новообразувания, както доброкачествени, така и злокачествени. Повечето от тях възникват още по време на вътреутробното развитие и тъй като детският организъм се ра...

Начало