Още рецепти » 04 септември

 04 септември

ЗАКУСКА

Кифлички със сирене

Прoдукти: 1 кг тесто за пица, 250 г сирене, 1 яйце.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с яйцето. Разделяме тестото на 16 части и разточваме кори с диаметър 10 см. Слагаме в края на всяка кора по малко от сместа и ги навиваме на кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка и печем в умерена фурна.

ОБЯД

Кремсупа от картофи

Прoдукти: 6 картофа, 500 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 130 г кашкавал, 2 твърдо сварени яйца, 1 кубче бульон, 1 филия сух бял хляб, подправки, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги сваряваме в малко вода. Доливаме горещото мляко и разтваряме в него натрошения бульон. Прибавяме маслото, сварените жълтъци и пасираме, докато получим гладка смес. Поръсваме подправки по избор и опитваме на сол. Сервираме с настърганите на едро кашкавал и белтъци.

Телешко, задушено с прясно зеле

Прoдукти: 800 г телешки гърди, 3 с.л. краве масло, 3 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, половин прясна зелка, 2 домата, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на хапки и го слагаме на огъня, като непрекъснато го разбъркваме с дървена лъжица. Когато месото побелее и водата се изпари, прибавяме маслото и изпържваме месните хапки до зачервяване. Посоляваме, поръсваме с червения пипер и отстраняваме от огъня. Нарязваме зелето на тънки ивички, посоляваме го и го задушаваме в захлупен съд с олиото и малко вода. От време на време го разбъркваме и доливаме по малко гореща вода. Когато зелето омекне, прибавяме обелените и настъргани домати. Наливаме още малко гореща вода и продължаваме да задушаваме на тих огън. След десетина минути прибавяме изпърженото месо заедно с мазнината, в която сме го пържили. Задушаваме на тих огън, докато ястието остане на мазнина. Преди да поднесем, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Пържени ябълки в тесто

Прoдукти: 4 сочни възкисели ябълки, канела, захар, мазнина за пържене; за тестото: 150 г брашно, 1 к.ч. светла бира, 1 жълтък, 2 белтъка, 1 с.л. захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме на средно гъста каша брашното, жълтъка, захарта за тестото, малко сол и бирата. Оставяме сместа да почива около половин час на топло място. След това внимателно прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Обелваме ябълките, отстраняваме внимателно семенната част и ги нарязваме на кръгчета, дебели около 1см. Потапяме кръгчетата в приготвеното тесто и ги изпържваме от двете страни в сгорещено олио. Изваждаме ги, оставяме ги малко да се отцедят и ги поръсваме със пудра захар, размесена с канела.

ВЕЧЕРЯ

Карловски гювечета

Прoдукти: 300 г шунка, 300 г сирене, 4-5 печени и белени чушки, 200 г доматено пюре, 100 г краве масло, 100 г мариновани гъби, 10-12 броя маслини, 4 яйца.

Нaчин на приготвяне: На дъното на всяко гювече поставяме по едно малко парченце масло. Нарязваме сиренето на 4 еднакви филийки и също ги поставяме в гювечетата. Нарязваме ситно гъбите, шунката и чушките. Разпределяме продуктите по равно в гювечетата. Поливаме с доматеното пюре и слагаме отгоре късчета от останалото масло. Запичаме в силна фурна, като 5 минути преди да извадим гювечетата, чукваме на всяко по 1 яйце отгоре. Запичаме отново. Гарнираме със стръкче магданоз и поднасяме гювечетата топли.

Макарони с канелен крем

Прoдукти: 400 г дребни макарони, 250 г мека извара, половин пакетче краве масло, 3-4 с.л. захар, 1-2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. канела.

Нaчин на приготвяне: Пускаме макароните в голямо количество подсолена вода и варим десетина минути. После ги изплакваме със студена вода и отцеждаме. Разбиваме изварата заедно с разтопеното масло, захарта и канелата. Разреждаме със затоплено прясно мляко, докато получим гладък умерено гъст сос. Заливаме макароните с така приготвения сос, разпределяме в чиниите за сервиране и поднасяме веднага. По желание можем да поръсим с карамелизирани ядки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ястия с кайма

Агнешки кюфтенца Прoдукти: 1 кг агнешка кайма, 2 глави лук, 300 г зелени пиперки, 2 белтъка, 4 лимона, 50 г корени от джинджифил, 8 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 2 с.л. стрити листа от кориандър, 1 щ...

Зелен остров освежава банята

Цветята смело се настаняват в мокрото помещение, водата не трябва обаче да ги пръска постоянно Разглеждайки модните списания, често се възхищаваме на красиво озеленени бани и мечтаем да имаме такава...

Отгледайте си хеликония в саксия

Хеликонията отлично расте в помещение и единствената причина, поради която тази култура не е толкова разпространена, е огромният й размер. Грижите за нея не са сложни и не се нуждае от много светлина....

Чаен храст у дома

В Азия, Япония, Индонезия, Аржентина, Източна Африка, в Грузия чаят е много популярен и се отглежда широко. Най-разпространени са сортовете зелен и черен чай. Те съдържат много хранителни, лечебни и а...

Начало