ЗАКУСКА
Мекици със сирене
Прoдукти: 400 г брашно, 1 яйце, 100 г сирене, 15 г мая за хляб, 1/2к.ч. хладка вода, 100 г кисело мляко, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и малко брашно и я оставяме да втаса. Прибавяме разбитите с киселото мляко яйца и останалото брашно. Омесваме гладко тесто и прибавяме към него ситно натрошеното сирене. Омесваме леко и разточваме кора с дебелина 1,5 см. С помоща на широка водна чаша изрязваме от тестото мекици и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Студена доматена супа
Продукти за 4 порции: 600 г домати, 2 малки глави лук, 1 к.ч. червено вино, 1 краставичка, 8 маслини, 1 скилидка чесън, 2 с.л. олио, захар, черен пипер, магданоз, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите, нарязваме ги на малки парченца и ги смесваме със ситно нарязания лук. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, слагаме щипка захар и наливаме виното и 4 ч.ч. студена вода. Отделно счукваме чесъна, смесваме го с червения пипер и при непрекъснато бъркане капка по капка прибавяме олиото. Изсипваме чесновата смес в супата и прибавяме обелената и нарязаната на кубчета краставичка и накълцаните маслини. Разбъркваме супата и я оставяме да се изстуди в хладилник. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Пиле с чушки
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 4 чушки, 4 глави лук, 4 домата, 4 скилидки чесън, 2 с.л. босилек, 1 ч.ч. олио, 1 люта чушка, канела, карамфил, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме и запържваме нарязания на едро лук, нарязаните на ивички почистени чушки и обелените и настъргани домати. Сипваме запържените зеленчуци и пилешките порции в тенджера, прибавяме босилека, счукания чесън, канелата, карамфила, черния пипер и лютата чушка, посоляваме и заливаме с 1 ч.ч. вода. Захлупваме и варим ястието 1 час на тих огън, като доливаме вода, ако е необходимо.
Ванилен накип
Прoдукти: 250 мл прясно мляко, ванилия, 1 с.л. масло, 90 г брашно, 6 яйца, 180 г захар
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото със захарта, ароматизираме го с ванилията и го сваляме от котлона. Разтопяваме маслото и прибавяме брашното. Наливаме на струйка млякото и бъркаме. Варим, докато се сгъсти. Оставяме сместа да поизстине и прибавяме един след друг жълтъците. Слагаме щипка сол. Разбиваме белтъците на твърд сняг и лъжица по лъжица ги слагаме в поизстиналия накип. Изсипваме сместа в добре намаслена форма и печем 30 мин в загрята умерена фурна. Наръсваме с пудра захар и веднага поднасяме.
ВЕЧЕРЯ
Крокети от мерлуза
Продукти за 4 порции: 600 г филе от мерлуза, 80 г мазнина, 250 г картофи, 1 глава лук, 2 яйца, 2 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме необелените картофи в подсолена вода и оставяме да изстинат. Обелваме ги и ги прекарваме през преса за картофи. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в малко мазнина. Сваряваме рибата и я стриваме с вилица. Прибавяме към нея картофите, ситно нарязан магданоз, яйцата, изпържения лук, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре сместа и оформяме от нея топки с големината на яйце. Сплескваме ги, леко ги овалваме в брашното и пържим от всяка страна, докато станат златисти.
Спагети с бял шоколад
Продукти за 4 порции: 200 г спагети, 3 с.л. захар, 1 ванилия, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. течна сметана, 250 г бял шоколад, 2 с.л. кафеен ликьор, индийско орехче.
Нaчин на приготвяне: Пускаме спагетите в кипяща вода, към която сме добавили половината мляко, захарта и ванилията. Сваряваме ги и ги отцеждаме. Отделно загряваме останалото мляко заедно със сметаната. Сипваме настъргания шоколад и бъркаме, докато се разтвори, като внимаваме сместа да не кипне. Накрая ароматизираме с кафеен ликьор и настъргано индийско орехче. Разпределяме спагетите в чинии за сервиране и заливаме с приготвения сос.
Медикаментите от групата на бета-блокерите все по-убедително се прилагат при лечението на сърдечно съдовите заболявания. Така се лекуват боледуващите от исхемична болест на сърцето (стенокардия и инфа...
Баница с грис Прoдукти: 500 г бяло брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сол, 250 мл хладка вода, 1,5 л прясно мляко, 1 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. краве масло, 1 1/2ч.ч. грис, 6 яйца за плън...
Очарователни, когато са красиво разположени върху лицето или деколтето, напоследък бенките все по-често тревожат дерматолозите, които ги наричат „бомба със закъснител". Кои са причините за преобр...
Причината за този съвет засега учените трудно могат да обяснят, но знаят точно, че недоносените бебета са възприемчиви повече към болка в сравнение с нормално появилите се на бял свят деца. Затова и т...