Още рецепти » 25 май

 25 май

ЗАКУСКА

Милинки с кисело мляко

Прoдукти: 700 г брашно, 2 ч.л. захар, 3 с.л. топла вода, 500 г кисело мляко, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, 200 г краве масло, 300 г сирене, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта във водата. После размиваме маята в същата тази вода. Прибавяме брашно, колкото да получим рядка каша, и оставяме маята да втаса. Разбиваме киселото мляко със содата и прибавяме втасалата мая, солта и брашното. Замесваме меко тесто. Оформяме от тестото топчета и върху всяко топче забождаме по парченце сирене. Нареждаме топчетата едно до друго в тавичка, която обилно сме намазали с масло. Оставяме ги да втасат. После леко ги посипваме с брашно, размесено със сол. Заливаме ги с разтопеното масло и печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.

ОБЯД

Чорба от агнешки чревца

Прoдукти: 400 г агнешки чревца, 100 г пресен лук, 100 г пресен чесън, 2 с.л. брашно, половин пакетче краве масло, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Обръщаме внимателно червата, измиваме ги добре и ги сплитаме на плитка. Пущаме плитките във вряща вода до побеляване. Изливаме водата, а червата нарязваме на дребно. Нарязваме на дребно лука и чесъна и ги запържваме в маслото до порозовяване. Прибавяме нарязаните чревца и брашното, разбъркваме и наливаме необходимото количество вода. Посоляваме и оставяме чорбата да поври. Накрая прибавяме ситно нарязания джоджен.

Агнешко бутче с бира

Прoдукти: 1 кг агнешко месо от бутчето, 150 г краве масло, 2-3 глави лук, 2 домата, 1 л бира, 250 г агнешки дреболийки, 300 г ориз, 60 г орехови ядки, черен пипер, подправки на вкус, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчето и го киснем около 1 час в бирата. Нарязваме на дребно лука и дреболийките и заедно с ориза ги задушаваме в част от маслото. Като омекнат добавяме нарязаните домати и заливаме с част от бирата, в която е киснало бутчето. Прибавяме накълцаните орехи и задушаваме още 5-6 мин. С уврялата плънка напълваме бутчето и го зашиваме. Печем в умерено загрята фурна. Когато бутчето се позапече, посоляваме и намазваме с останалото масло. От време на време го поливаме с останалата бира.

Ябълкова торта с бисквити

Прoдукти: 1 кг ябълки, 2 опаковки ронливи бисквити, 1 пакетче краве масло, 1 ч. ч. пудра захар, 1 к. ч. счукани и запечени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото заедно със захарта до побеляване и към него прибавяме при непрекъснато бъркане настърганите ябълки и натрошените на дребно бисквити. Изсипваме в тава. Оставяме тортата да престои 2 часа в хладилник, след което гарнираме по желание с разбита и подсладена сметана или изцедено кисело мляко.

ВЕЧЕРЯ

Пилешки пържоли

Прoдукти: 1200 г пилешко филе, 1 ч. ч. кисело мляко, 1 с. л. стрита чубрица, млян черен пипер, сол, олио.

Нaчин на приготвяне: Всяко парче филе посоляваме и наръсваме с черен пипер. Разбиваме с вилица киселото мляко и прибавяме в него чубрицата. Намазваме с тази смес филетата и подреждаме в дълбок съд. Заливаме с олио така, че да не влиза въздух, захлупваме и поставяме в хладилника за 4 часа. Така приготвените пилешки филета можем да изпържим веднага или да си приготвяме по малко в продължение на цяла седмица.

Лесно парфе

Прoдукти: 1 с.л. нишесте, 500 мл прясно мляко, 100 г захар, 2 яйца, 2 с.л. сметана.

Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето в 2 с.л. хладка вода. В тенджера загряваме 3 ч.ч. вода и сипваме в нея нишестяната кашица. Варим само 2 мин и наливаме прясното мляко и разбитите със захарта жълтъци. Слагаме съда на слаб огън и бъркаме, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и оставяме да изстине. Съединяваме изстиналата смес с разбитите със сметаната белтъци, разбъркваме много добре и слагаме парфето за 4 часа в камерата на хладилника, за да замръзне.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вълшебното мумийо

От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от плани...

Как да отледаме красиви лиани

Поддържането на катерливите и увивни декоративни растения се свежда главно до поливане, окопаване, торене и резитба. Увивни растителни видове, които се използват в озеленителната практика у нас са:...

Направете сами паркет от шестоъгълни плочки

Самоделният паркет, напомнящ по форма шестоъгълна теракотна плочка, е добра алтернатива на тривиалния фабричен паркет от правоъгълни планки. Шестоъгълните елементи се изработват от дъбови трупи. За по...

Физалисът заслужава повече внимание

Малцина са хората у нас, които познават вкуса му, а още по-малко са любителите, които го отглеждат. Но който го е вкусил, не може да не е оценил високо вкусовите му достойнства, а който веднъж го е о...

Начало